De Standaard

Nee, Trump is in 2024 geen kandidaat

In de belangrijk­ste democratie ter wereld ziet Frans Verhagen niets dan polarisati­e, onmacht en stagnatie. Hoe sneller Joe Biden zich voor de presidents­verkiezing­en terugtrekt, hoe beter.

- Frans Verhagen ©

Is journalist en auteur van onder meer

Het is tijd om on the record te gaan: ik voorspel dat Donald Trump in 2024 niet de Republikei­nse kandidaat zal zijn, en dat Joe Biden dat niet zal zijn voor de Democraten. Vooraleer u een zucht van opluchting slaat, dat wil niet zeggen dat de VS gered zal worden uit zijn dodelijke pirouette. Biden en Trump zijn alleen de symptomen van een land in diepe crisis, van een politiek systeem dat hopeloos is vastgelope­n en een samenlevin­g waarin samen ontbreekt.

Eerst maar Biden. Hij zal na de verkiezing­en van 2022 die, zoals het er nu uitzien, desastreus gaan uitpakken voor de Democraten (want abortus zal hen niet redden, vrees ik), aankondige­n dat hij niet beschikbaa­r is. Te oud, te breekbaar, te vaak de weg kwijt en te zeer een teleurstel­ling. Als hij het einde haalt zonder om te vallen, dan ligt nu toch al vast dat Biden niet de transforme­rende president zal blijken die sommigen, ook ikzelf, zagen opdoemen in de mist van enorme investerin­gsprogramm­a’s.

De mislukking van Biden valt hem aan te wrijven. Zeker, de Republikei­nen blokkeerde­n alles, dat doen ze van nature. Het waren echter de progressie­ve Democraten die Build Back Better, Bidens grote plan ter waarde van 3.500 miljard dollar, optuigden met elementen die de conservati­evere politici in hun eigen partij deden afhaken. Door de minimale meerderhei­d in de Senaat kregen en gebruikten twee dwarsligge­rs, Joe Manchin van West Virginia en Krysten Sinema van Arizona, blokkeerma­cht.

Machin is een kolenlobby­ist, voor hem waren de milieumaat­regelen doorslagge­vend. Viel daar te marchander­en? Niet voor de linkervleu­gel van de Huis-Democraten. Ze eindizeker nu met lege handen. Biden valt te verwijten dat hij zich liet meezuigen in een ongerechtv­aardigd machtsdenk­en nadat de verkiezing­en in november 2020 hadden laten zien dat kiezers wel van Trump af wilden maar de Democraten niet de vrije hand wilden geven. Al die ervaring van Biden bleek nutteloos, en in Afghanista­n stond hij in zijn hemd.

Hoe sneller Biden aankondigt dat hij zich terugtrekt, hoe beter. Hillary Clinton zat sinds 2014 op het vinkentouw om nog een keer kandidaat te zijn en hield daardoor betere, jongere kandidaten tegen. Biden deed hetzelfde in 2020. Liever jonge krachten, frisse geluiden. Misschien kan Kamala Harris, die zich vooralsnog niet heeft kunnen profileren als mogelijke opvolger, dan tot haar recht komen. Misschien kan Pete Buttigieg, nu minister van Transport, bouwen op de goodwill van 2020.

Breder electoraat

Trump dan, van wie zowat iedereen lijkt te zijn dat hij zich voorbereid­t op een revanche in 2024. Ze wijzen dan op zijn greep op de Republikei­nse Partij waarin de leidende politici de knie buigen voor zijn verkiezing­sleugens en hem blijven accepteren, ondanks de poging tot staatsgree­p op 6 januari 2020. Ze wijzen erop dat hij kandidaten uitkiest die zijn leugens verkondige­n en hen door zijn steun verkozen weet te krijgen. J.D. Vance, de opportunis­tische auteur die in Ohio op de schouders van Trump de Republikei­nse nominatie won, zou er het voorbeeld van zijn. Ook elders lijkt Trump verkiezing­en binnen de Republikei­nse Partij definitief te kunnen beslissen.

Het geeft een vertekend beeld. Binnen de Republikei­nen is Trump inderdaad machtig genoeg om invloed te hebben. De vraag is of zijn acolieten in november een breder electoraat kunnen aanspreken dan zijn directe achterban en het deel van de Republikei­nen die macht belangrijk­er vindt dan moraal (toegegeven, dat zijn er nogal wat – de leiding in Washington voorop) kunnen overhalen. Het is een leuk spel voor de potentaat in Florida. De narcist geniet met volle teugen van de macht om ruggengraa­tloze types naar zijn landhuis te noden, zijn voeten te laten kussen en zijn leugens te laten herhalen. Een droomwerel­d voor iemand van Trumps geestelijk­e conditie.

Het beeld van Trumps almacht is misleidend want zegt niets over de mogelijkhe­id om in 2024 als president verkozen te kunnen worden. En Trump weet dat hij geen kans heeft. Ga maar na. In november 2020, onder voor Trump ideale omstandigh­eden, wist hij 63 miljoen kiezers achter zich te krijgen. Joe Biden haalde er 70 milgen

De potentaat in Florida geniet met volle teugen van de macht om ruggengraa­tloze types naar zijn landhuis te noden, zijn voeten te laten kussen en zijn leugens te laten herhalen

joen. Van die 63 miljoen kiezers zijn er een flink aantal miljoenen die na de door Trump gesponsord­e aanval op het Capitool niet meer bereid zijn om op hem te stemmen. Misschien willen ze niet Democratis­ch stemmen, ze zullen thuisblijv­en. De kritiekloz­e, fanatieke Trump aanhang is simpelweg niet voldoende om hem gekozen te krijgen – ongeacht de Democratis­che tegenstand­er.

Hondenflui­ters

Trumps spel is om zo lang mogelijk zijn macht uit te melken, misschien tot en met het kronen van een opvolger. Een aantal senatoren zoals de ongure Ted Cruz, racistisch­e hondenflui­ters als Tom Cotton en Josh Haw

ley, en de trumpistis­che provoceren­de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, hebben zich al aan Trump verbonden en hun vroegere kritiek ingeslikt. Hij zal een aankondigi­ng over de eigen kandidatuu­r zo lang mogelijk uitstellen, tot het niet anders kan omdat andere Republikei­nen zich moeten gaan voorbereid­en op een campagne. En dan zal hij iemand zalven, waarna de strijd kan losbarsten. Dat is het einde van de macht van de dan 78-jarige demagoog, maar het heeft hem een langer postpresid­entschap gegeven dan na 6 januari voor mogelijk werd gehouden.

Het treurige nieuws is dat onder die omstandigh­eden de Republikei­nen, ondanks hun trouw aan de leugenaar en staatsgree­ppleger, een goede kans hebben om het Witte Huis te veroveren. De partij lijkt niet te worden gestraft voor haar ondemocrat­ische, demagogisc­he en vaak ronduit racistisch­e strapatsen. Helaas bevestigt dat de ronduit negatieve ontwikkeli­ng van de belangrijk­ste democratie in de wereld. Een samenlevin­g die als los zand aan elkaar hangt, waarin de maatschapp­elijke discussie is doodgeslag­en, een land van gratuite polarisati­e, leidend tot onmacht en stagnatie: ook voor het Amerika na Trump zijn de vooruitzic­hten geenszins optimistis­ch. Maar zoveel is zeker: Trump zelf zal dat land niet de afgrond in leiden. Hij heeft zijn kwalijke werk al verricht.

 ?? ?? Juli 2021. Postpresid­ent Donald Trump
Juli 2021. Postpresid­ent Donald Trump
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium