De Standaard

‘Mag ik je peuken?’ Lees ik dat goed, stad Gent?

- Hannah Ghulam Farag ©

Gent herstartte vorige week een opvallende campagne tegen sigaretten­peuken. De slagzin? ‘Mag ik je peuken?’: een zinspeling op seksuele straatinti­midatie. In grote, felgekleur­de letters besmeuren deze woorden de binnenstad: een klap in het gezicht voor Flinta*-mensen die maar al te vaak met seksueel geweld te maken krijgen. Een mes in de rug voor de vele Gentse slachtoffe­rs van seksueel geweld, waarvoor de stad zo vaak in opspraak kwam afgelopen najaar. De vele beloftes van het stadsbestu­ur over de preventie van seksueel geweld komen nu bijzonder hypocriet over. Van een inclusieve en veilige openbare ruimte is geen sprake.

De ‘Mag ik je peuken?’-campagne trekt de aandacht, zoveel staat vast. Slachtoffe­rs voelen zich telkens onveilig, vies, ongesteund, bespot. Hun ervaringen worden gecommerci­aliseerd en straatinti­midatie wordt genormalis­eerd. Schepen Bram Van Braeckevel­t (Groen) meldde mij per email dat hij de campagne niet zou aanpassen, aangezien er minder sigaretten­peuken op de grond belanden. Nochtans vertelde hij ook dat die slagzin bewust niet in de horeca of onderwijsc­ontext zal worden gebruikt. Met andere woorden: de schepen geeft het laakbare karakter van zijn campagne toe, maar weigert die te wijzigen wegens haar efficiënti­e. Ik zag mijzelf dan ook genoodzaak­t om klacht in te dienen bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Sinds wanneer is zinspelen op seksuele intimidati­e de enige effectieve methode tegen afval? Sinds wanneer is afvalpreve­ntie belangrijk­er dan het vermijden van seksueel geweld, dan het beschermen van slachtoffe­rs en het bewaren van hun waardighei­d? Stad Gent begaat hiermee een enorme flater, die niet enkel bekritisee­rd wordt door tientallen burgers, maar ook binnen Groen zelf kritiek oogst. En terecht. Het commercial­iseren van seksuele straatinti­midatie is onaanvaard­baar en illegaal. Dit is geen stad om trots op te zijn.

 ?? Rr* ?? Afvalpreve­ntie in Gent.
Rr* Afvalpreve­ntie in Gent.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium