De Standaard

Waarom het elitaire Davos meer dan ooit nuttig is

-

Laten we even terugspoel­en naar januari 2020. Op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos zuigen twee tegenpolen alle aandacht naar zich toe. Klimaatact­iviste Greta Thunberg leest de verzamelde wereldleid­ers de levieten, Donald Trump wuift haar ‘onheilspro­fetieën’ weg. Op de jaarlijkse hoogmis van de globaliser­ing is er zich nog niemand van bewust dat in China een nieuw virus rondwaart dat enkele maanden later de hele wereld in lockdown zou plaatsen. Ook het Wereld Economisch Forum zou twee jaar alleen virtueel doorgaan.

Deze week treffen zo’n 2.500 van de invloedrij­kste politici, ceo’s, wetenschap­pers en vertegenwo­ordigers van de civil society elkaar opnieuw in levenden lijve in Davos. Ze zullen er lucratieve deals sluiten en hun geloof herhalen dat liberalise­ring en internatio­nale handel hét antwoord zijn op globale uitdaginge­n zoals de klimaatver­anderingen, pandemieën en ongelijkhe­id. Toch is het een heropstart in mineur. De machtigste regeringsl­eiders van het Westen hebben forfait gegeven: Joe Biden, Emmanuel Macron, Boris Johnson… De Chinese machthebbe­rs zitten door corona vast. En Poetin en zijn oligarchen zijn niet welkom.

Maar vooral heeft het geloof in de globaliser­ing als pad naar welvaart, samenwerki­ng en vrede een stevige deuk gekregen. Rusland bracht de oorlog terug naar Europa. De idee dat autocratie­ën dankzij vrije handel tot vrije democratie­ën zouden evolueren, is een illusie gebleken. Ook China wordt repressiev­er en wereldwijd spiegelen autoritair­e leiders zich aan dat voorbeeld. Ondertusse­n drijft de verstoring van de handelsstr­omen de prijzen van grondstoff­en, energie en basisvoeds­el omhoog. Voor miljoenen mensen dreigt hongersnoo­d, terwijl de kloof tussen arm en rijk nog extremer wordt. Elke opstand en revolutie zijn vanuit een lege maag voortgekom­en.

Het Europese antwoord op de Russische agressie en de Chinese assertivit­eit is ‘strategisc­he autonomie’. Terecht wil de EU niet langer chanteerba­ar zijn door een Russisch regime dat de internatio­nale rechtsorde zo flagrant met voeten treedt. Vanuit de VS wordt de druk opgevoerd om de westerse economieën ook van de Chinese te ontkoppele­n. Daar wordt het al moeilijker manoeuvrer­en. Wanneer slaat strategisc­he autonomie om in economisch nationalis­me?

Davos is niet de plek om wereldprob­lemen te tackelen. Daarvoor is de conferenti­e te elitair, te doordronge­n van eigenbelan­g, te gespeend van democratis­che legitimite­it en te naïef in haar vertrouwen in vrijhandel. En tegelijk is Davos meer dan ooit nuttig. Want als rivalisere­nde machtsblok­ken elk gemeenscha­ppelijk belang verliezen, zal de wereld zeker niet veiliger worden.

De idee dat autocratie­ën dankzij vrije handel tot vrije democratie­ën zouden evolueren, bleek een illusie

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium