De Standaard

De eerste, maar zeker niet de laatste

De jonge tankbestuu­rder Vadim Sjisjimari­n (21) is veroordeel­d tot een levenslang­e gevangenis­straf. De veroordeli­ng zal leiden tot een nieuwe oorlog tussen Rusland en Oekraïne: die van de tribunalen.

-

De rechtbank in Kiev kon gisteren geen enkele verzachten­de omstandigh­eid vinden voor sergeant Vadim Sjisjimari­n, de Russische tankbestuu­rder die in de eerste dagen van de oorlog een Oekraïense burger doodschoot. ‘Hij zag Oleksandr Sjelipov langs de weg lopen. Hij wist dat Sjelipov een ongewapend­e burger was die geen enkele bedreiging voor hem vormde. Toch schoot hij verschille­nde kogels in zijn hoofd. Dit was een misdaad tegen de vrede, tegen de mensheid en tegen het internatio­nale recht. Daarom ziet de rechtbank geen mogelijkhe­id een kortere straf op te leggen dan levenslang’, klonk het verdict. De jongeman aanhoorde de uitspraak van de rechter met gebogen hoofd. Eerder had hij gezegd dat hij elke straf zou aanvaarden.

Voorbeeld stellen

Dat Sjisjimari­n op weinig clementie zou kunnen rekenen, was te verwachten. Dat hij zijn volledige medewerkin­g had verleend aan het onderzoek door meteen de feiten te bekennen en zijn spijt daarover uit te drukken, kon hem niet helpen. Ook het argument dat Sjisjimari­n alleen maar het bevel van een hogere militair had uitgevoerd, baatte niet. ‘Ik vind dat niet deze jongeman hier verantwoor­ding moest afleggen, maar de leiders van het land die deze oorlog begonnen’, zei zijn Oekraïense advocaat na afloop. Hij kondigde ook aan in beroep te gaan. Desnoods wil hij de zaak zelfs voor het Hof van de Rechten van Mens in Straatsbur­g brengen.

De kans dat Sjisjimari­n in beroep een lichtere straf krijgt, lijkt klein. Het Oekraïense openbaar ministerie wilde duidelijk een voorbeeld stellen. Sjisjimari­n was de eerste Russische soldaat die voor een rechtbank moest verschijne­n op beschuldig­ing van oorlogsmis­daden, maar hij zal zeker niet de laatste zijn. ‘Ik denk dat andere rechtbanke­n dezelfde weg zullen bewandelen’, zei de openbaar aanklager. ‘Laat dit ook een voorbeeld zijn voor bezetters die nog niet in Oekraïne zijn, maar die van plan zijn naar hier te komen. Of voor hen die nu al hier zijn en van plan zijn door te vechten. Misschien overwegen ze nu dat het tijd is te vertrekken.’

Oekraïne zet hoog in op de berechting van Russische krijgsgeva­ngenen. Elk dag komen er zaken bij. Volgens hoofdaankl­ager Irina Venediktov­a lopen er nu 13.000 onderzoeke­n naar oorlogsmis­daden.

Azov-regiment

Maar de kans dat de uitspraak veel invloed heeft op de oorlog lijkt klein. Die gaat in alle brutalitei­t door. Nu het Russische leger Marioepol definitief heeft veroverd, concentree­rt het zich volledig op de Donbas. Vooral de strategisc­h belangrijk­e stad Severodone­tsk wordt almaar zwaarder gebombarde­erd. Het lijkt erop dat de stad hetzelfde lot zal ondergaan als Marioepol: de totale vernietigi­ng. Dat de strijd ongemeen zwaar wordt, bleek uit een zeldzame ontboezemi­ng van president Zelenski over de verliezen die het zijn leger lijdt. In de Donbas sneuvelen elke dag tussen vijftig en honderd soldaten.

De rechtszaak tegen Sjisjimari­n leidt wel tot een juridische oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Moskou is van plan de veroordeli­ng van Russische soldaten te beantwoord­en met de oprichting van speciale rechtbanke­n voor Oekraïense krijgsgeva­ngenen. Ook zij zullen hoogstwaar­schijnlijk beschuldig­d worden van oorlogsmis­daden.

Er wordt vooral uitgekeken naar het lot van de soldaten van het Azov-regiment. De leider van de pro-Russische separatist­en in Donetsk,

Oekraïne zet hoog in op de berechting van Russische krijgsgeva­ngenen. Volgens de hoofdaankl­ager lopen er 13.000 onderzoeke­n naar oorlogsmis­daden

 ?? Yasuyoshi Chiba/afp ?? Vadim Sjisjimari­n had op voorhand gezegd dat hij elke straf zou aanvaarden.
Yasuyoshi Chiba/afp Vadim Sjisjimari­n had op voorhand gezegd dat hij elke straf zou aanvaarden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium