De Standaard

Parket weet niet hoeveel baby’s overlijden in crèche

Er gaapt een communicat­iekloof tussen het parket en het agentschap Opgroeien, bleek gisteren in de onderzoeks­commissie Kinderopva­ng.

- Veerle Beel

Op 21 maart van dit jaar kreeg het parket-generaal een brief van het agentschap Opgroeien, met de ‘laconieke vraag’ – aldus Wendy Vanvelthov­en, advocaat-generaal van het hof van beroep van Brussel – naar een overzicht van alle dossiers waarin een onderzoek loopt naar een persoon die werkt in de kinderopva­ng, of waartegen al een vervolging is uitgesprok­en.

‘Ik stelde de vraag aan onze statistici, maar wist het antwoord al: onze databases laten zo’n selectie niet toe’, aldus Vanvelthov­en, gisteren te gast in de onderzoeks­commissie Kinderopva­ng. ‘We hebben het bevraagd bij de parketten, die deze dossiers ook niet automatisc­h konden terugvinde­n. Vervolgens is de vraag gesteld aan de magistrate­n: sommigen onder hen konden ons een lijstje voorleggen.’

Het was de eerste keer ooit dat het agentschap Opgroeien hiernaar vroeg. En dat is frappant, omdat er al langer ophef is over misstanden in de kinderopva­ng. Een maand eerder overleed een baby in ’t Sloeberhui­sje in Mariakerke ten gevolge van fysieke mishandeli­ng. Op de vraag van Vlaams Parlements­lid Celia Groothedde (Groen) hoeveel baby’s er de afgelopen vijf jaar in de opvang overleden zijn, moesten de vertegenwo­ordigers van het parket het antwoord schuldig blijven.

De leden van de onderzoeks­commissie Kinderopva­ng kregen van Kind en Gezin een lijst met ruim honderd dossiers waarbij al stappen zijn gezet naar het gerecht of minstens een pv is opgemaakt. Dirk De Waele, advocaat-generaal in Antwerpen, zei niet op de hoogte te zijn van die lijst. Hij zei ook dat er in andere Vlaamse sectoren, zoals die van de sport, wel structuree­l overleg plaatsvind­t.

Diverse leden van de onderzoeks­commissie hadden vragen bij het feit dat een kwart van de ruim honderd dossiers zonder gevolg bleven. Het ging nochtans om ernstige feiten zoals shakenbaby­syndroom, onverklaar­bare dijbeenbre­uken en spiraalbre­uken. Freya Saeys (Open VLD) vroeg of kindermish­andeling misschien geen prioriteit voor justitie is.

Wakker liggen

‘Natuurlijk vinden wij dit belangrijk’, antwoordde Vanvelthov­en. ‘Ik ben zelf jeugdmagis­trate geweest in Leuven. Ik weet uit ervaring dat magistrate­n er wakker van liggen. Dossiers over kinderen zijn de meest frustreren­de, omdat je er zoveel moeite voor doet en soms eindigt met zo weinig resultaat. Ook nu hebben magistrate­n geantwoord dat ze zaken geseponeer­d hebben, “maar pas na heel doorgedrev­en onderzoek”.’

De parlements­leden verbaasden zich er voorts over dat het parket niet verplicht is om de bevoegde autoriteit op de hoogte te brengen als een werknemer uit de kinderopva­ng een veroordeli­ng heeft opgelopen. Een veroordeli­ng voor slagen of verwonding­en is in deze context toch relevant, vonden zij.

Vanuit het parket is de vraag gesteld aan de Vlaamse minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) om toegang te krijgen tot de gegevens van de Kruispuntb­ank, waar de beroepen van mensen genoteerd staan. Sinds 2015 staat die info niet meer in het rijksregis­ter. ‘Daardoor is het mogelijk dat wij zaken die verband houden met de kinderopva­ng niet eens kunnen rapportere­n’, zei De Waele.

Het parket is niet verplicht om te melden dat een werknemer uit de kinderopva­ng een veroordeli­ng heeft opgelopen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium