De Standaard

De keerzijde van de Michelinst­er

Michelin deelde gisteren opnieuw sterren uit. Die traditie blijft. Maar voor het eerst verschijnt er geen betalende gids. Michelin verdient nu geld aan de hotels en restaurant­s die het beoordeelt, ‘wat het had gezworen nooit te doen’.

- Bruno Vanspauwen

De ceremonie gisteren in Bergen leek bijna voorbij toen internatio­naal directeur Gwendal Poullennec uitpakte met een verrassing: een nieuw driesterre­nrestauran­t, naast Zilte en Hof van Cleve: Boury. Het restaurant in Roeselare is het levenswerk van Tim Boury, een hardwerken­de chef van 39 die in 2008 nog in een Gentse brasserie kookte en zich in 14 jaar tijd helemaal naar de top van de gastronomi­e opwerkte (zie hiernaast).

Michelin leek dit jaar guller dan ooit: de chefs Gert De Mangeleer van Hertog Jan in Antwerpen, Yves Mattagne van La Villa Lorraine in Brussel, en Thijs Vervloet van Colette De Vijvers in Averbode, kunnen nu al twee sterren achter hun naam schrijven, terwijl hun nieuwe restaurant nog niet zo lang geleden – in de afgelopen twee jaar – openging. Ze krijgen die twee sterren zelfs in één keer, zonder het stadium van een eerste ster te passeren. ‘Consistent­ie in de tijd’ was nochtans altijd een van de cruciale criteria die Michelin naar voren schoof om sterren toe te kennen. Die tijd is voorbij. Michelin wil sneller op de bal spelen en zijn conservati­eve imago van zich afschudden.

Toch waren er ook duidelijke verliezers: Comme Chez Soi en Hostelleri­e Saint-Nicolas verliezen hun tweede ster. De Aziatische bistro L.E.S.S. van De Mangeleer verloor de ster die het pas in 2020 had gekregen.

Nieuw verdienmod­el

Ook opmerkelij­k: voor het eerst sinds 1904 geeft Michelin geen betalende gids op papier uit in ons land. In de digitale wereld gelden immers andere wetten: alle informatie is nu gratis verkrijgba­ar op de website en app. En dus moet er naar andere inkomstenb­ronnen gezocht worden.

Adverteerd­ers en sponsors zijn het eerste logische alternatie­f. Ook toeristisc­he diensten van landen en steden betalen Michelin om een gids uit te brengen, omdat een bloeiende culinaire scene toeristen aantrekt. Maar er is ook de wereldwijd­e markt van de online reserverin­gen, waarop commissies en fees verdiend kunnen worden. Nu al kan je restaurant­s en hotels reserveren via Guide.michelin.com, maar ook via Tablethote­ls.com (eigendom van Michelin sinds 2018) en Thefork.com (het reserverin­gsplatform van TripAdviso­r, waarmee Michelin een partnershi­p heeft).

‘Michelin wil dus verdienen aan hotels en restaurant­s die door

Michelin beoordeeld worden, iets wat de gids altijd had gezworen nooit te doen’, zegt Dirk Gypen, ceo van Resengo, het grootste reserverin­gsplatform in ons land. ‘De meeste restaurant­s in België hebben al contracten met lokale platformen zoals wij’, zegt Gypen. ‘The Fork probeert wel klanten van ons af te snoepen, wat voorlopig niet lukt. Wij werken trouwens anders dan zij: met een maandelijk­se fee die alle service dekt, niet met een systeem van fees per gereservee­rde stoel.’

‘De meeste restaurant­s in België hebben al contracten met lokale platformen’

Dirk Gypen

Ceo Resengo

Culinaire loftrompet

Ook Gault&Millau heeft zich op de markt van de reserverin­gen gestort. In ons land ging het een partnersch­ip aan met Resengo, zodat je nu op Gaultmilla­u.com restaurant­s kan reserveren die met Resengo werken. ‘Maar daar zit geen verdienmod­el achter, wij zien dat als een extra service voor onze klanten’, zegt Gypen.

Deze evolutie heeft alvast geleid tot een sluipende veranderin­g in het discours van de culinaire gidsen. Terwijl zo’n gids oorspronke­lijk bedoeld was om restaurant­s kritisch te beoordelen, werpen ze zich nu steeds nadrukkeli­jker op als verdediger en promotor van de gastronomi­e. Gwendal Poullennec, de internatio­naal directeur van Michelin, stak dit jaar weer de loftrompet af over ‘de culinaire scene in België die steeds dynamische­r wordt’ en ‘de chefs die niets van hun talent hebben verloren’. Daarbij worden meer restaurant­s sneller beloond en bekroond.

Kiest Michelin dus eerder de kant van de restaurant­s dan van het publiek? Nu zijn belangrijk­ste inkomstenb­ron niet meer bij dat publiek ligt, moet de gids vooral inkomsten zoeken in de gastronomi­sche wereld zelf, onder de vorm van adverteerd­ers, sponsors en restaurant­reserverin­gen. Hij heeft er dus alle belang bij dat die wereld groeit en bloeit. En voor Michelin kiest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium