De Standaard

Vaccins werken (lang), maar zijn niet overal te vinden

In het Verenigd Koninkrijk krijgen hoogrisico­contacten van personen met apenpokken een vaccin. Ook ons land heeft een strategisc­he voorraad vaccins. Wat gebeurt daarmee?

- Blz. 26 Christoph Meeussen

Zolang de letsels van de pokken niet genezen zijn, raadt men patiënten met de apenpokken aan om in isolatie te gaan. Dat kan wekenlang duren. Aan nauwe contacten wordt gevraagd om tot 21 dagen lang waakzaam te zijn voor eventuele symptomen. Volgens het Europese gezondheid­sinstituut ECDC zijn er nu al 67 besmetting­en vastgestel­d in negen landen, en dat vooral bij mannen die seks hebben met mannen.

Huisdieren

Het instituut roept lidstaten op om gevallen snel te identifice­ren, te behandelen, te melden en op te volgen via contactops­poring. Besmette personen wordt ook aangeraden om geen contact te hebben met huisdieren, zodat de ziekte niet via hen wordt overgedrag­en naar wilde dieren. Vooral knaagdiere­n, zoals de eekhoorn, zouden een natuurlijk ‘spaarbekke­n’ kunnen vormen, waardoor de ziekte naar de mens zou kunnen blijven overgaan.

Het ECDC roept landen ook op om hun voorraad antivirale middelen na te kijken, net als beschermen­de kledij – inclusief FFP2-maskers – voor zorgmedewe­rkers. Daarnaast vraagt het om ook de voorraad vaccins na te tellen. Tegen de apenpokken zelf zijn er geen vaccins. Maar vaccins tegen de gevaarlijk­ere pokken (variola), een ziekte die begin jaren 80 wereldwijd werd uitgeroeid, zouden ook voor 85 procent werkzaam zijn tegen de apenpokken. Onder meer door hoogrisico­contacten snel te vaccineren, zou de ziekte mee in toom gehouden kunnen worden.

Biologisch­e terreur met pokkenviru­ssen indachtig, hebben de

Verenigde Staten een enorme voorraad vaccins, groot genoeg om het hele land mee in te enten. En in het Verenigd Koninkrijk krijgen hoogrisico­contacten nu al een prik.

Niet voldoende duidelijk

‘In België doen we nog geen inentingen’, zegt arts-onderzoeke­r infectiezi­ekten Isabel Brosius van het Instituut voor Tropische Geneeskund­e in Antwerpen. ‘Voorlopig heeft de Risk Assessment Group geoordeeld dat de balans tussen risico en baten nog onvoldoend­e duidelijk is. België heeft een aanzienlij­ke stock van een tweedegene­ratievacci­n, in principe ook voor bioterreur. Er is ook al een derdegener­atievaccin, met minder ernstige bijwerking­en, maar dat is nog niet breed beschikbaa­r. De overheid zou er een order voor moeten plaatsen.’

‘Volgens mij is het wel zinvol om vaccins in te zetten bij bepaalde groepen en hoogrisico­contacten. Dat zou een epidemie kunnen indijken, die misschien grotere proporties kan aannemen. Dan moet er natuurlijk consensus over bestaan bij experts en beleidsmak­ers, en moeten mensen de voor- en nadelen kennen. Het vaccin heeft wel wat

Isabel Brosius bijwerking­en: je kunt er een paar dagen koortsig en ziek van zijn.’

Het ECDC zegt wel dat tweedegene­ratievacci­ns geen licentie meer hebben. Of de Belgische vaccinstoc­k nog ingezet kan worden, lijkt daardoor niet zeker.

Veel uitleg geeft de FOD Volksgezon­dheid momenteel niet. ‘We hebben de de Hoge Gezondheid­sraad om een advies gevraagd over de vaccinatie­strategie tegen het apenpokken­virus.’ Maar het is nog niet geweten wanneer dat advies klaar zal zijn.

‘Het kan zinvol zijn om vaccins in te zetten bij geselectee­rde populaties en hoogrisico­contacten’

Bestaande immuniteit

Een aanzienlij­k deel van ook de Belgische bevolking zal nog (deels) beschermd zijn door een wereldwijd­e vaccinatie­campagne uit de jaren 70. Volgens het ECDC neemt de beschermin­g doorheen de jaren af. ‘Al geven serologisc­he onderzoeke­n aan dat de beschermin­g meer dan twintig jaar kan aanhouden.’

Tropisch Instituut

opinie.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium