De Standaard

‘Wallonië is niet failliet, zoals sommigen in Vlaanderen denken’

Er wordt flink gesnoeid in Wallonië. Mochten er geen overstromi­ngen of covid geweest zijn, dan zat de Waalse begroting perfect op koers naar een evenwicht.

- © Peter De Lobel

‘We zijn erin geslaagd om de groei van de schuld te stoppen. Het tekort op de begroting gaat nu onder de lat van 4 miljard’, zei Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) gisteren trots bij de voorstelli­ng van de resultaten van de begrotings­controle. Correcter was geweest om te zeggen dat de Waalse regering erin geslaagd is om ‘de groei van de groei’ van de schuld te stoppen. Want groeien doet ze nog altijd, maar minder dan voorzien.

Wallonië heeft ongeveer 15 miljard aan inkomsten, en geeft 19 miljard euro uit. Vandaar de 4 miljard in het rood. Dat bedrag is bijna volledig toe te schrijven aan uitgaven die niet te voorzien waren toen de regering eind 2019 gevormd werd: covid (447 miljoen), de relance (1,6 miljard), de overstromi­ngen van 2021 (812 miljoen) en nu ook de oorlog in Oekraïne (100 miljoen). Bovendien moest er, toen de regering vorige week begon aan de begrotings­controle, door de inflatie al 505 miljoen extra gevonden worden, alleen om het tekort te beperken tot 4,1 miljard.

Dat is gelukt. Er is stevig gesnoeid en de regering is erin geslaagd om zelfs iets beter te doen dan haar initiële plannen voor 2022. In plaats van een voorzien tekort van 207 miljoen landt de regering op een tekort van 112 miljoen.

Overstromi­ngsfonds Tegelijk is er ook een tekort van net geen 4 miljard (3.987 miljoen). Dat zit zo. Net als zijn voorganger JeanLuc Crucke (MR) maakt minister van Begroting Adrien Dolimont (MR) het verschil tussen het oorspronke­lijke begrotings­traject, dat afgesproke­n is bij de regeringsv­orming in 2019, en de vele uitdaginge­n die er daarna ongepland bovenop kwamen (corona, relance, overstromi­ngen en Oekraïne).

Volgens dat oorspronke­lijke plan zou de Waalse begroting na 2019 eerst met een paar honderd miljoen in het rood gaan, om in 2024 opnieuw in evenwicht te zijn.

Het geld werd gevonden in 300 miljoen bijkomende inkomsten, onder meer via een Europees overstromi­ngsfonds, 400 miljoen besparinge­n in investerin­gsprogramm­a’s en de werking van de administra­tie, en het ‘mobilisere­n’ van de reserves waarop de administra­tie zit. Door de twee coronajare­n heeft die een pak uitgaven niet kunnen doen en namen de reserves fors toe. Daardoor kan de regering het zich veroorlove­n om dit jaar te snoeien in de dotaties.

Voor de PS en viceminist­er-president Christie Morreale (PS) was dat niet vanzelfspr­ekend – een groot deel van de administra­tie valt onder haar bevoegdhei­d. ‘Zelfs met de operatie die we nu doen, komen zij niet in de problemen voor hun werking’, aldus Morreale.

‘Fiscale camionette­s’

Dat neemt niet weg dat die andere vier miljard tekort nog altijd een realiteit is. Een expertenco­mmissie voor de schuld waarschuwd­e eind vorig jaar dat er daarom werk moest gemaakt worden van een jaarlijkse extra inspanning om het begrotings­tekort naar beneden te krijgen. Daarvoor moet elk jaar 150 miljoen extra structuree­l bespaard worden. Voor Dolimont was dit een belangrijk­e maatregel bij zijn eerste begroting.

Met een waaier aan maatregele­n komt de regering in brokjes en beetjes tot een structurel­e totaalbesp­aring van 150 miljoen, met onder meer een besparing van 10 miljoen op het fonds voor de ‘uitstralin­g van Wallonië’.

‘Wallonië is dus niet failliet, zoals sommigen in Vlaanderen denken’, aldus Di Rupo. Opvallend, ook de Impôt plus just, waarmee onder meer het gunstige tarief voor camionette­s fiscales – bedrijfsvo­ertuigen – werd afgeschaft, en waarvoor MR-voorzitter GeorgesLou­is Bouchez een regeringsc­risis overhad, brengt nu gewoon 15 miljoen op.

Door de twee coronajare­n heeft de Waalse administra­tie een pak uitgaven niet kunnen doen en namen de reserves fors toe

 ?? Belga ?? Waals minister-president Elio Di Rupo (PS): ‘We zijn erin geslaagd de groei van de schuld te stoppen.’
Belga Waals minister-president Elio Di Rupo (PS): ‘We zijn erin geslaagd de groei van de schuld te stoppen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium