De Standaard

Europa kritisch over lagere btw op elektricit­eit en gas

- Christof Vanschoubr­oek

BEGROTING Europa vindt de btw-verlaging op energie en de fiscale aftrek voor een tweede woning geldverspi­lling.

Veel lidstaten, waaronder België, slaakten gisteren wellicht een zucht van verlichtin­g. De Europese Commissie maakte bekend dat ze in 2023 opnieuw – volgens de ‘algemene ontsnappin­gsclausule’ – mild naar de begrotings­inspanning­en van de lidstaten zal kijken. Dat proces is door de coronacris­is en de Oekraïnecr­isis tot eind volgend jaar on hold gezet. Tegelijk spoort de Europese Commissie de lidstaten aan om een voorzichti­g begrotings­beleid te voeren.

De Europese Commissie gaf vorige week al mee dat ze voor België dit jaar een begrotings­tekort van 5 procent van het bruto binnenland­s product verwacht, en voor het volgende jaar een tekort van 4,4 procent. Dat is nog altijd heel veel. Zo vindt de Commissie dat de energieste­un tijdelijk en gericht moet zijn op wie het nodig heeft. De lagere btw op energie en lagere accijnzen op benzine vindt ze daarom geen goede maatregel. Tegen het uitgebreid­e sociaal tarief heeft de Commissie geen bezwaar.

Verhuurder­s in de watten gelegd

Voorts wijst de Commissie op de noodzaak om werk te maken van een grote fiscale hervorming, om de lasten op arbeid te vermindere­n en het belastings­ysteem te vereenvoud­igen. Ze begrijpt niet waarom bepaalde vormen van sparen, zoals het pensioensp­aren, nog altijd aangemoedi­gd worden.

Voorts is er onbegrip voor de manier waarop verhuurder­s fiscaal in de watten gelegd worden. De huurinkoms­ten worden voordelig belast en voor de aankoop van een tweede woning bestaat nog altijd een stimulus, terwijl die voor de eerste al lang is weggevalle­n.

De Europese Commissie is ook streng voor het Belgische onderwijs. De beroepsopl­eiding sluit te weinig aan bij de noden op de arbeidsmar­kt. Het beroep van leerkracht is ook niet aantrekkel­ijk genoeg. De vergrijzin­g blijft eveneens een zorg. Een grondige pensioenhe­rvorming is nodig, maar de Commissie vraagt zich tegelijk af of de langdurige zorg niet goedkoper kan door ouderen te omkaderen om langer thuis te blijven wonen.

En waar absoluut een versnellin­g moet komen, is de energietra­nsitie. De Commissie stipt aan dat de vele mogelijke beroepspro­cedures in België die versnellin­g in de weg staan. Werk genoeg op de plank voor de diverse regeringen van dit land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium