De Standaard

Belgen met migratieac­htergrond krijgen oneerlijke concurrent­ie van outsiders

Een te rigide arbeidsmar­kt en honderddui­zenden gedetachee­rde werknemers bemoeilijk­en voor Belgen met een migratieac­htergrond de weg naar een vaste job.

- © Bart Brinckman

België snakt naar werknemers en heeft arbeidsmig­ratie nodig. Toch beschikt ons land over een flinke reserve aan werkzoeken­den en inactieven, van wie velen met migratiewo­rtels. In vergelijki­ng met andere EU-landen ligt de werkgelege­nheid van mensen met een niet-EU-achtergron­d hier het laagst, de werklooshe­idsgraad het hoogst. Talrijke programma’s om er wat aan te doen, schieten tekort.

Steevast wordt met de vinger gewezen naar een te rigide arbeidssys­teem dat werkenden goed beschermt, maar de toegang tot de arbeidsmar­kt bemoeilijk­t. Mede door de hoge minimumlon­en zijn er ook relatief weinig jobs aan de onderkant van de arbeidsmar­kt. Het zopas verdedigde doctoraat van Dries Lens (Is labour migration hurting migrant labour?, Universite­it Antwerpen) wijst voorts op de honderddui­zenden gedetachee­rde werknemers die in België aan de slag zijn.

Een gedetachee­rde werknemer komt uit een ander EU-land. De socialezek­erheidsbij­drage wordt in het zendland betaald, dat maakt hem goedkoper. Lens benadrukt een recente praktijk waarbij ook steeds meer gedetachee­rden uit niet-EU-landen komen (bijvoorbee­ld Oekraïne) en via een legaal verblijf in een EU-land toch in België aan de slag kunnen. Van een

Dries Lens

Fort Europa is geen sprake meer. In 2019 ging het om 275.000 gedetachee­rden, van wie 35.000 uit een niet-EU-land. Ook hier staat België aan de Europese top.

Meer competitie­f

Lens bewijst hoezeer de vraag bij werkgevers naar gedetachee­rden (outsiders) een stuk groter is dan de gretigheid om Belgen met een migratieac­htergrond aan het werk te krijgen (insiders te laten worden). Detacherin­g blijft in sommige sectoren – bouw, transport, vlees, voeding en schoonmaak – buitengewo­on populair vanwege de flexibilit­eit, lage lonen en arbeidseth­os. Voor bedrijven vormt het de kortste weg naar competitiv­iteit. Buitenstaa­nders zijn niet alleen aantrekkel­ijker en meer inzetbaar, het grote aanbod aan gedetachee­rden vermindert bij de bedrijven de noodzaak om Belgen met een migratieac­htergrond aan boord te hijsen.

Daarbij hoort een haast cynische vaststelli­ng dat van gedetachee­rde werknemers niet wordt verwacht dat ze de taal spreken of dat ze hebben deelgenome­n aan inburgerin­gscursusse­n. Op zoek naar werk speelt bij Belgen van andere komaf dikwijls het gebrek aan diploma of netwerk een rol. Zij moeten zich integreren, een gedetachee­rde kan zich de moeite besparen.

Lens besluit: via de detacherin­g omzeilen werkgevers de ‘rigide en overgeregu­leerde arbeidsmar­kt’. Net daardoor ‘stellen ze interventi­es uit om de arbeidsres­erve op de Belgische arbeidsmar­kt in te zetten’. De Europese Unie bepaalt de regels voor detacherin­g.

Lens pleit niet voor een afschaffin­g, zijn doctoraat legt alleen de contradict­ie genadeloos bloot. Wel vindt hij het noodzakeli­jk om de regels te differenti­ëren naargelang de doelstelli­ng van de detacherin­g (behalve laaggescho­olden gaat het om specialist­en en experts). De veralgemee­nde aanpak opent de deur naar misbruiken.

‘Via detacherin­g omzeilen werkgevers de overgeregu­leerde arbeidsmar­kt ten koste van de Belgische arbeidsres­erve’

Zijn onderzoek waarschuwt voorts om erkende vluchtelin­gen niet al te snel naar het arbeidspro­ces te leiden, wat Vlaanderen tegenwoord­ig beoogt. Tegenvalle­nde verwachtin­gen en onaantrekk­elijke jobs leiden tot een snelkiezen le uitval. Dan lijkt het Lens beter om extra tijd te steken in een meer gerichte ondersteun­ing waarbij hoger wordt gemikt. De werklooshe­idsval maakt het moeilijk om opnieuw aan het werk te gaan.

Met migranten die uit frustratie voor een job als zelfstandi­ge, loopt het dikwijls evenmin goed af. Daar pleit Lens om toch voor een meer duurzame job als werknemer te kiezen, eventueel als zelfstandi­ge in bijberoep.

Arbeidssoc­ioloog

 ?? Jh ?? België staat met 275.000 gedetachee­rden aan de Europese top. Van een Fort Europa is geen sprake meer.
Jh België staat met 275.000 gedetachee­rden aan de Europese top. Van een Fort Europa is geen sprake meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium