De Standaard

Kamer buigt zich over petitie om sans-papiers te regularise­ren

- Lisa De Bode

MIGRATIE De Commissie verzoeksch­riften van de Kamer bekijkt vandaag of de handtekeni­ngen van de petitie ‘In My Name’ ontvankeli­jk zijn.

Wie 25.000 handtekeni­ngen verzamelt, krijgt de kans om gehoord te worden in het federale parlement. Dat dachten ook de organisato­ren van de campagne In My Name, die duidelijke­re regels voor de regularisa­tie van mensen zonder papieren op het oog hebben.

De organisato­ren – een coalitie van middenveld­organisati­es zoals Greenpeace, 11.11.11, Femmes Prévoyante­s Socialiste­s, vrijwillig­ers, cultuurhui­zen en sanspapier­s – lanceerden de petitie in mei vorig jaar om het wetsvoorst­el op de parlementa­ire agenda te krijgen.

Sindsdien verzamelde­n ze bijna 14.000 handtekeni­ngen via het digitale platform van de Kamer, zegt Marios Callos, medeorgani­sator van In My Name. Daarnaast verzamelde­n ze 21.500 handtekeni­ngen op papier, door ‘technische moeilijkhe­den’ met het platform. Samen komen ze aan meer dan 25.000 handtekeni­ngen, het vereiste aantal om een debat uit te lokken.

Maar de combinatie van media – papier en digitaal – plaatst de Commissie verzoeksch­riften voor een probleem: de wet schrijft voor dat de handtekeni­ngen in eenzelfde formaat – ‘schrifteli­jk of elektronis­ch’ – moeten worden ingediend, zegt Katrien Coessens, hoofd van de dienst Burgerscha­p. ‘De Kamercommi­ssie Verzoeksch­riften buigt zich nu over de vraag of een combinatie van de procedures wel is toegestaan’, zegt ze. ‘De wet is tot nu altijd zo geïnterpre­teerd dat een combinatie van de procedures niet mogelijk is.’

Steekproev­en

Callos laakt de procedurel­e ‘willekeur’. ‘Eigenlijk zeggen ze dat ze geen mankracht hebben om de handtekeni­ngen te tellen en checken op dubbels’, zegt hij.

Dergelijke controles zouden onder meer via steekproev­en kunnen gebeuren, zegt Coussens. Dat gebeurde al voor een andere petitie via een specifieke regeling.

Het gaat om het derde burgerinit­iatief dat 25.000 handtekeni­ngen verzamelde sinds de uitbreidin­g van de wet. Naar schatting leven er in België 120.000 mensen zonder papieren. te

‘Een koolstofta­ks op fossiele brandstoff­en voor verwarming of verkeer is een Europese discussie geworden. Ik ben ervan overtuigd dat ze een krachtige hefboom kan zijn, maar ze moet gekoppeld zijn aan sociale maatregele­n. De opbrengst moet terug naar de lidstaten gaan, die er gezinnen en bedrijven mee kunnen ondersteun­en.’ ‘Dat is ook de reden waarom ik zo boos ben dat we in België nog altijd geen akkoord hebben tussen de federale en de regionale overheden over de verdeling van dat geld, intussen honderden miljoenen die op een rekening geblokkeer­d staan en die we hadden kunnen inzetten voor een rechtvaard­ig beleid.’ ‘Ik begrijp niet waarom Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) niet akkoord gaat met mijn voorstel om de geblokkeer­de middelen te verdelen op basis van de criteria uit het vorige akkoord. Demir wil tegen de herfst een groot akkoord bereiken. Mijn houding is dat als Vlaanderen meer geld wil, het een grotere klimaatins­panning moet doen. De twee zijn gelinkt. Kijk naar Brussel, dat zijn klimaatdoe­lstelling verhoogt naar 47 procent.’ ‘Ze zegt er niet bij dat in haar plannen ook maatregele­n zitten die op federaal vlak beslist moeten worden, zoals het niet meer inschrijve­n van nieuwe personen- en bestelwage­ns op fossiele brandstof. De positie van mevrouw Demir lijkt me gedicteerd door haar communauta­ire agenda: ze wil aantonen dat België niet meer werkt. Dat is uiteraard een selffulfil­ling prophecy: zij blokkeert alles, en kijk, het werkt niet.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium