De Standaard

Bom rond seksueel misbruik barst bij evangelica­ls

Na de katholieke kerk worstelt ook de grootste protestant­se kerk in de Verenigde Staten met seksueel misbruik. Een nieuw onderzoeks­rapport licht het deksel van een uitgebreid­e doofpotope­ratie bij de Southern Baptist Convention.

- Roeland Termote

De auteurs van een lijvig onderzoeks­rapport dat zondag gepublicee­rd werd, stellen vast dat de Southern Baptist Convention twee decennia lang meldingen van seksueel misbruik door geestelijk­en, medewerker­s en leidinggev­enden in de doofpot heeft gestopt. Het leiderscha­p van de kerk met 14 miljoen gelovigen in de Verenigde Staten zou de nodige hervorming­en hebben tegengehou­den om het misbruik van kinderen en volwassene­n aan te pakken.

De bevindinge­n veroorzake­n een schokgolf in de diverse, maar politiek en theologisc­h conservati­eve kerk. De naar protestant­se normen aanzienlij­ke centralisa­tie rond het hoofdkwart­ier in Nashville, maakt de Southern Baptists in zekere mate tot een evangelica­l tegenhange­r van de katholieke kerk. Die laatste kreeg al een stortvloed van rechtszake­n rond seksueel misbruik over zich heen.

Net als bij de katholieke­n zijn de afgelopen jaren ook binnen de Southern Baptists grote barsten ontstaan. Die gaan over kwesties als racisme, hun houding tegenover lgbti-personen of de attitude tegenover de Republikei­nse expresiden­t Donald Trump, maar ook over de omgang met misbruik.

‘Regelrecht vijandig’

Het rapport was het gevolg van de toegenomen druk om de klachtenre­gen van slachtoffe­rs ernstig te nemen. De meldingen die zowel slachtoffe­rs van misbruik als bezorgde geloofsgen­oten sinds 2000 deden bij het leiderscha­p waren talrijk. Maar volgens de externe rapporteur­s stuitten ze ‘keer op keer op verzet, tegenwerki­ng en zelfs regelrecht­e vijandighe­id’.

Christa Brown, die getuigde hoe ze als tiener misbruikt werd door een predikant, vertelde dat ze na haar getuigenis overstelpt werd met ‘grote hoeveelhed­en haatmail, vreselijke blogposts en telefoontj­es gedrenkt in vitriool’.

Bovendien, schrijven de rapporteur­s, ‘toonde ons onderzoek aan dat gedurende vele jaren een aantal vooraansta­ande leiders van het uitvoerend comité, samen met externe adviseurs, de reactie op meldingen van misbruik grotendeel­s controleer­de. Ze concentree­rden zich uitsluiten­d op het vermijden van aansprakel­ijkheid.’

Een medewerker van het uitvoerend comité zou een lijst bijgehoude­n hebben met honderden predikante­n die van misbruik werden beschuldig­d. Toch waren er geen aanwijzing­en dat iemand ‘actie ondernam om te verzekeren dat de beschuldig­de predikante­n niet langer een machtsposi­tie konden bekleden’. Ook de lokale gemeenscha­ppen waarin de vermeende misbruiker­s actief waren, werden niet op de hoogte gesteld.

Verslag van 288 pagina’s

Brown ontving na haar getuigenis ‘grote hoeveelhed­en haatmail en telefoontj­es vol vitriool’

Zowel het misbruik als de doofpotope­raties werden in 2019 aan de kaak gesteld door onderzoeke­rs van de Houston Chronicle en de San Antonio Express-News. Dat leidde er, samen met de houding van de kerktop, uiteindeli­jk toe dat afgevaardi­gden van de kerkgemeen­schap het uitvoerend comité van de kerk dwongen een extern onderzoeks­bureau in de arm te nemen. Dat leverde dit pijnlijke verslag van 288 pagina’s af.

Behalve beschuldig­ingen van kindermisb­ruik zet het rapport ook uiteen hoe voormalig kerkleider Johnny Hunt tijdens een strandvaka­ntie in 2010 de vrouw van een andere predikant zou hebben aangerand. Hunt ontkende dat er fysiek contact was met die vrouw.

De huidige voorzitter van de Southern Baptist Convention, Ed Litton, zei zondag in een verklaring dat hij ‘tot in het diepst van zijn ziel bedroefd’ is voor de slachtoffe­rs. Hij dankte God dat de slachtoffe­rs het misbruik nu toch aan het licht hadden gebracht.

 ?? © William Widmer/New York Times ?? Amerikaans­e gelovigen verzamelen zich om de dienst bij te wonen in New Orleans.
© William Widmer/New York Times Amerikaans­e gelovigen verzamelen zich om de dienst bij te wonen in New Orleans.
 ?? Ap ?? Christa Brown speecht op een bijeenkoms­t in Birmingham.
Ap Christa Brown speecht op een bijeenkoms­t in Birmingham.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium