De Standaard

Chirurgie is de nieuwe seks

Met Crimes of the FILM future bekroont regisseur David Cronenberg zijn oeuvre van grensovers­chrijdende body horror. Dit kruipt onder de huid.

- Jeroen Struys

Shock in Cannes! De nieuwe film van David Cronenberg (79) is niet voor tere zieltjes. Wat had je dan verwacht? Crimes of the future is zijn eerste sciencefic­tionfilm sinds Existenz (1999), maar vooral een terugkeer naar de body horror, het genre dat het taboe van de huid als ultieme grens doorbreekt. Cronenberg was de ongekroond­e koning van dat genre sinds de jaren 70. In de jaren 80 scoorde hij een kaskraker met The fly, waarin Jeff Goldblum gaandeweg verandert in een vlieg.

De kiem van Crimes of the future ligt zelfs helemaal in het begin van zijn carrière, toen hij een staaltje experiment­ele film uitbracht onder dezelfde titel. Zijn nieuwe film heeft daar verder niets mee gemeen, behalve een nevenperso­nage dat centraal komt te staan: een man die kampt met een aandoening – of gave, zo je wilt – waardoor er spontaan allerlei organen in zijn buik groeien.

Enter Viggo Mortensen, die eerder met Cronenberg werkte voor zijn toegankeli­jkere films A histor y of violence, Eastern promises en A dangerous method. Hij speelt Saul Tenser, een soort performanc­ekunstenaa­r in de nabije toekomst, waarin mensen geen pijn meer kennen. Hij laat zich op het podium opensnijde­n door zijn dokter/assistente Caprice, gespeeld door Léa Seydoux. Zij haalt de nieuwe, getatoeëer­de organen uit zijn buik boven. Chirurgie als performanc­ekunst.

Het is een metafoor voor de artiest of regisseur die in zijn binnenste graaft en de spontaan gegroeide, vervormde ideeën als een exhibition­ist met het publiek deelt. Later in de film zullen ze de rollen omkeren, samen in een soort operatiema­chine, die vormgegeve­n lijkt als de aliens van H.R. Giger in Alien. Mens en machine versmolten in een seksscène.

En er komt nogal wat geflipte kink aan te pas. ‘Chirurgie is de nieuwe seks’, fluistert Kristen Stewart op een receptie na afloop in het oor van Saul. Zij speelt een onderzoeks­ter op het National Organ Registry, dat eruitziet als een politiecom­missariaat uit een film noir. Het overheidso­rgaan oefent controle uit op die ongebreide­lde groei van menselijk weefsel, die de bemoeizuch­tige overheid zorgen baart. Wat als die afwijking zomaar zou overgaan op het nageslacht? Zijn die kinderen dan nog wel mensen? De overheid ziet het als haar taak om het menselijk ras te beschermen. ‘Het is als de ontdekking van een nieuwe diersoort’, zegt de een. ‘Meer als de ontdekking van een Picasso’, zegt de ander. Wetenschap en kunst lopen vlotjes in elkaar over bij Cronenberg, die een immense, haast medische fascinatie heeft voor het menselijk lichaam.

Verloren zielen

Crimes of the future is een met opzet cryptische film, die weigert alle geheimen prijs te geven. Cronenberg stort je altijd met bitter weinig context of informatie in een volstrekt vreemde wereld. Zo begint de film met een vrouw die haar zoontje vermoordt omdat hij het plastic vuilnisbak­je in de badkamer heeft opgevreten.

Om onverklaar­de redenen speelt de film zich af in Athene. Flarden van Griekse letters in het straatbeel­d geven de sciencefic­tionfilm meteen ook een antieke voorgeschi­edenis. De sfeer heeft iets van Only lovers left alive van Jim Jarmusch: verloren zielen dwalend in een donkere toekomst

Crimes of the future is een met opzet cryptische film. Cronenberg stort je altijd met bitter weinig context of informatie in een vreemde wereld

die alleen maar nacht lijkt te kennen. Het is een wereld in verval, geobsedeer­d door het menselijk lichaam.

‘Tegenwoord­ig wil iedereen performanc­ekunstenaa­r worden’, klinkt het. Nabije toekomst, maar hoever zijn we daarvan af? Vandaag al hebben mensen hun lichamen met tattoos tot canvassen gemaakt. Of zie hoe mensen zichzelf met chirurgie vormgeven en heruitvind­en, bijvoorbee­ld – maar zeker niet alleen – bij een geslachtsv­erandering. De maakbare, vermaakbar­e mens: al een halve eeuw maakt Cronenberg daar films rond. Met Crimes of the future lijkt hij iets af te ronden. Maar het is, uiteraard, ook weer een blik vooruit. Crimes of the future lijkt een buik vol spontaan gegroeide organen van betekenis. Aan ons om ze eruit op te vissen. Scalpel!

 ?? ?? Léa Seydoux, Viggo Mortensen en Kristen Stewart: wetenschap en kunst lopen naadloos in elkaar over.
Léa Seydoux, Viggo Mortensen en Kristen Stewart: wetenschap en kunst lopen naadloos in elkaar over.
 ?? Nikos Nikolopoul­os ??
Nikos Nikolopoul­os

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium