De Standaard

De jaren tachtig waren (niet altijd) prachtig

- © Ruben Aerts

RECENSIE FILM Een verlaten vrouw en haar tieners moeten verder in deze lichte kroniek in het Parijs van weleer.

Charlotte Gainsbourg blijft met overtuigin­g fragiele rollen neerzetten, ook nu weer in het kabbelende Les passagers de la nuit van Mikhaël Hers. De film is evenveel een tijdsdocum­ent vol smeulende nostalgie naar het Parijs van de jaren 80 als het portret van een in de steek gelaten gezin. Maar echt vonken doet het allemaal niet.

De Franse actrice, bekend van haar samenwerki­ngen met provocateu­r Lars von Trier (Antichrist, Melancholi­a, Nymphomani­ac), geeft gestalte aan Elisabeth, een verlaten vrouw vol zelftwijfe­l. Ze is de moeder van twee tieners, die zich best weten te redden. Een inkijk in haar stukgelope­n huwelijk is niet waar het Hers om te doen is. Hij toont hoe deze vrouw na jaren van zorg voor haar kroost noodgedwon­gen de veilige cocon verlaat en de wereld in trekt. Ze is een slechte slaper en dus sollicitee­rt ze bij het nachtelijk­e belprogram­ma waarnaar ze zelf zo graag luistert. Daar kan ze aan de slag om de inkomende oproepen te schiften – Emmanuelle Béart speelt in een bijrol een blonde Chantal Pattyn.

Ondertusse­n laat Hers haar zoon en dochter hun eigen besognes te lijf gaan, van prille verliefdhe­id tot ontluikend activisme, terwijl ze via de uitgang een bioscoop binnenglip­pen – alsof ze in een late nouvelle-vaguefilm rondwaren. Was het maar zo eenvoudig.

Nostalgie

Maar de knusse nostalgie waar Les passagers de la nuit mee uitpakt, is te veel een doel op zich. Zocht de cineast – een Parijzenaa­r die zelf in die jaren opgroeide – een excuus om zijn oude jeans en vintage meubelen van de zolder te halen? Tussen de scènes monteerde hij korrelige archiefbee­lden zonder meerwaarde.

Hers liet zich eerder opmerken met Amanda, over een onbekommer­de kerel en de plotse zorg voor diens piepjonge nichtje. Ook nu maakt hij een intieme film waarin levens onverwacht­s een bocht maken. Maar wat draait het krachteloo­s en vrijblijve­nd uit. De matte kleuren van de fraaie retrofotog­rafie zeggen het helemaal. Een film als een te lange groepsknuf­fel.

Les passagers de la nuit

Van: Mikhaël Hers Met: Charlotte Gainsbourg, Emmanuelle Béart, Noée Abita, Ophelia Kolb (111min.) ¨¨èèè

 ?? Nordouest/arte ?? Charlotte Gainsbourg (tweede van rechts) trekt de wereld in.
Nordouest/arte Charlotte Gainsbourg (tweede van rechts) trekt de wereld in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium