De Standaard

Bommen treffen grootste zadencolle­ctie van Oekraïne

- Sander Voormolen

OORLOGSSCH­ADE Een zadenbank in Charkov is zwaar getroffen door een bombardeme­nt. ‘Een ernstig verlies.’

oorlogsgew­eld in Oekraïne heeft ook de belangrijk­e Nationale Genenbank voor Planten in Charkov getroffen. Daarmee is een voor de landbouw waardevoll­e zadencolle­ctie in gevaar gekomen.

Oekraïne wordt wel de graanschuu­r van Europa genoemd. Niet toevallig is juist daar een belangrijk kennisinst­ituut voor gewasvered­eling gevestigd.

‘Een ernstig verlies’, reageert Theo van Hintum, hoofd van de plantengen­enbank van het Centrum voor Genetische Bronnen in het Nederlands­e Wageningen. ‘Dit is het uitgangsma­teriaal voor voedselgew­assen van de toekomst. We hebben deze zaden nodig voor gewasvered­eling. De genenbank van Oekraïne was de op drie na grootste in Europa, met meer dan honderddui­zend verschille­nde zaden van oude gewassen en wilde voorouderp­lanten. Een zeer substantië­le, belangrijk­e collectie.’

Van Hintum was al langer op de hoogte van het lot van de zadenbank, bekent hij: ‘We hebben er tot nog toe weinig ruchtbaarh­eid aan gegeven om de veiligheid van het instituut niet nog verder in het geding te brengen. Er zijn al diverse internatio­nale initiatiev­en opgestart om de genenbank te helpen.’

Verkoold

Met een video die een Oekraïense agronoom vorige week online zette was de geest uit de fles. Sergej Avramenko laat precies zien wat er gebeurd is: de zaden die klaarlagen om ingezaaid te worden zijn geheel vernietigd door inslaande bommen en de daaropvolg­ende brand.

Moedeloos graait Avramenko met zijn hand door de verkoolde zaden. In de ruimte waar de aluminium bakken smolten door de verzengend­e hitte, vindt hij toch nog tarwezaden die het vuur schijnbaar ongeschond­en hebben doorstaan. Maar het is de vraag of ze nog wel kiemen, zegt Avramenko teleurgest­eld.

Het lijkt erop dat alleen het veldstatio­n van de genenbank is getroffen, bevestigt ook Van Hintum. De basiscolle­ctie, die elders gekoeld wordt bewaard, is naar verluidt ongeschond­en. Onduidelij­k is wat er precies verloren is gegaan, en of het onvervangb­aar materiaal was.

Wakker geschud

De vernietigi­ng van de zaden heeft de internatio­nale gemeenscha­p wakker geschud om ook de rest van de Oekraïense collectie zo snel mogelijk veilig te stellen. Een deel van het zadenmater­iaal is al elders ondergebra­cht. ‘We schatten nu zo’n 40 procent’, aldus Van Hintum. Ook in de beroemde Svalbard Wereldzade­nbank op Spitsberge­n, waar plantenzad­en ‘voor de eeuwigheid’ bewaard worden in de permafrost, is eerder al Oekraïens materiaal opgeslagen. Volgens de databank van de Wereldzade­nHet bank gaat het om 2.782 zakjes met zaden, waaronder veel tarwesoort­en en peulgewass­en, zoals linzen, erwten, sperziebon­en en kikkererwt­en. Dat is dus slechts een fractie van het totaal.

Volgens Van Hintum was het instituut in Charkov nog lang niet zo ver dat de volledige collectie gedekt is door duplicaten elders. ‘Dat is essentieel, zoals we nu zien in de oorlog in Oekraïne en zoals we eerder zagen in Syrië’, zegt Van Hintum.

Maar ook in vredestijd is een collectie kwetsbaar, benadrukt Van Hintum. ‘Daarom hebben wij onze gehele collectie getriplice­erd op andere plaatsen.’ Deze gebeurteni­s onderstree­pt hoe belangrijk dat is, zegt Van Hintum. ‘We moeten als een speer dat spul in Oekraïne dupliceren.’

 ?? © getty ?? Graansoort­en (themabeeld).
© getty Graansoort­en (themabeeld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium