De Standaard

Extreemrec­hts in Spanje laaft zich aan droogte

De extreme droogte in Spanje veroorzaak­t politieke verschuivi­ngen. ‘Beloof je water, dan krijg je stemmen.’ Dat heeft de ultraconse­rvatieve partij Vox goed begrepen.

- © © Samira Ataei

Met gesloten gordijnen en een goed functioner­ende airco hebben veel Spanjaarde­n het afgelopen weekend de hittegolf proberen te overleven. De warme, droge lucht vanuit Noord-Afrika veroorzaak­te in sommige delen van Spanje temperatur­en die tot 42 graden zouden oplopen. ‘Het is een van de warmste maanden mei in de voorbije twee decennia’, waarschuwd­e de Spaanse weerdienst Aemet.

En dat niet alleen. De afgelopen winter was in Spanje de op een na droogste sinds 1961. Door de extreme temperatur­en zitten de boeren nu alweer met de handen in het haar. Fruitboer Antonio Guerrero vertelde aan NRC Handelsbla­d hoe hij het afgelopen jaar 80 procent van zijn oogst is verloren door de droogte. ‘Bovendien zijn de prijzen van water door de schaarste verdrievou­digd’, voegde hij toe.

Watersolid­ariteit

Het waterbehee­r in Spanje vormt al langer een probleem. Het land kent langere, frequenter­e en intensere periodes van droogte. Dat komt doordat het klimaat verandert als gevolg van de opwarming van de aarde. Maar de oorzaak van de droogte in Spanje zit ook ergens anders, vertelt Annelies Broekman, onderzoeke­r bij Center for Research on Forest Ecology and Applicatio­ns. ‘Al regent het normaal en voldoende in Spanje, het grondwater is hier sowieso naar de knoppen’, vertelt ze aan de telefoon vanuit Barcelona.

‘Droogte heeft niet alleen te maken met de klimaatver­andering op zich, maar ook met hoe we reageren op de klimaatver­andering’, gaat Broekman verder. Ze verwijst daarbij naar het gebrekkige waterbelei­d in Spanje. Água Solidária, een programma dat het mogelijk maakt om water uit nattere gebieden te transporte­ren naar drogere gebieden in het land, is daar een voorbeeld van.

‘Zo wordt landbouw op een artificiël­e wijze gecreëerd en in stand gehouden. Het water wordt getranspor­teerd naar Murcia, in het zuidoosten van Spanje, voor de fruit- en groentetee­lt. Hetzelfde geldt voor de aardbeient­eelt rond het beschermde natuurgebi­ed Doñana. In de provincie Almería heb je de befaamde zee van plastic, waar in serres miljoenen kilo’s fruit en groenten voor Europa worden geteeld. De ecologisch­e gevolgen daarvan zijn dramatisch.’

Tenzij de horticultu­ur radicaal verandert, voorspelt Broekman geen rooskleuri­ge toekomst. ‘Hoe we ons land nu economisch inzetten, is een drama. Het idee van “watersolid­ariteit” is zinloos. We moeten respectere­n hoe het systeem van een landschap in elkaar zit, en dat als startpunt gebruiken. Sommige gebieden zijn nu eenmaal droger dan andere, en zijn niet geschikt voor bepaalde teelten.’

EU-regels omzeilen

De droogte creëert voor partijen ook een manier om kiezers te winnen. ‘Beloof je water, dan krijg je stemmen’, vat Broekman samen. Dat heeft ook de ultraconse­rvatieve partij Vox, die in 2018 in Andalusië een doorbraak kende, goed begrepen. De partij richt zich specifiek op de boeren en belooft meer investerin­gen. Bovendien wil ze de EU-regels omtrent irrigatie bij beschermde natuurgebi­eden omzeilen. Zo stelt de partij voor dat de regiopresi­dent Juan Manuel Moreno (Partido Popular) een wet op tafel legt om waterwinni­ng uit de Doñana te legalisere­n. Dat park

‘Vox stelt de boeren gerust door te zeggen dat innovatie en technologi­e zullen volstaan om de klimaatver­andering aan te kunnen’

Annelies Broekman

Onderzoeke­r in Barcelona

is Unescowere­lderfgoed en herbergt 360 vogelsoort­en. Daarin komen lagunes, vaste zandduinen, bossen en moerassen samen.

‘De partij stelt de boeren en de toekomst van de landbouw gerust door te benadrukke­n dat innovatie en technologi­e voldoende zullen zijn om de klimaatver­andering aan te kunnen’, zegt Broekman. Of die strategie ook haar vruchten zal afwerpen, zal blijken bij de regionale verkiezing­en in Andalusië op 19 juni. In de laatste peilingen staat de extreemrec­htse partij Vox op de derde plaats.

De centrumrec­htse regiopresi­dent Moreno zal dan moeten regeren met de weinig geliefde socialisti­sche partij PSOE of met Vox. Indien het dat laatste wordt, is het de tweede keer dat de extreemrec­htse partij in de regionale regering zit sinds 1975.

 ?? Europa Press/getty ?? Een sloep in Malaga ligt er verlaten bij: door het watertekor­t is varen er niet meer mogelijk.
Europa Press/getty Een sloep in Malaga ligt er verlaten bij: door het watertekor­t is varen er niet meer mogelijk.
 ?? Europa Press/getty ?? Enkele jongeren varen op een vijver in het stadspark El Retiro, een koele oase in Madrid.
Europa Press/getty Enkele jongeren varen op een vijver in het stadspark El Retiro, een koele oase in Madrid.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium