De Standaard

Glamour en oorlogsmis­daden

-

Ze zijn ondraaglij­k om lang naar te kijken, de beelden uit Oekraïne die dit jaar worden getoond langs de glamoureuz­e Promenade in Davos, in het voormalige hoofdkwart­ier van de Russische delegaties. Meer dan 4.000 (geverifiee­rde) foto’s tonen massagrave­n in Irpin, raketinsla­gen op appartemen­tsgebouwen, toegetakel­de lijken in Boetsja of een zwaar verbrande man die wezenloos voor zich uitstaart na een Russische raketaanva­l in Charkov, en confronter­en de bezoekers met de horror van de oorlog.

Nu de Russen dit jaar niet welkom zijn op het Wereld Economisch Forum (WEF), huurde de Oekraïense zakenman Viktor Pintsjoek het Russia House af, dat in Davos al jaren wordt gebruikt om het land te promoten en invloed te kopen bij economisch­e en politieke wereldleid­ers. Hij doopte het om tot het ‘Russian War Crimes House’, om diezelfde leiders met de neus op de Russische oorlogsmis­daden in zijn thuisland te drukken. Het contrast met het Ukraine House, dat even verder op de Promenade in het casino van Davos huist, kan moeilijk groter zijn. Voorbijgan­gers struikelen er net niet over elkaar om met vergulde iPhones selfies te nemen.

Ook Russische oligarchen én sponsors werden geweerd van het WEF – geen reclamebor­den voor Gazprom dit jaar

Het mag duidelijk zijn: de diplomatie­ke evenwichts­oefening waar het WEF al jaren voor staat – om alle gesprekspa­rtners steeds aan de tafel te houden – is sinds de Russische invasie van Oekraïne naar de prullenman­d verwezen. Niet alleen sloeg de organisati­e beleidsmak­ers uit Moskou in de ban, ook Russische oligarchen én sponsors werden geweerd – geen reclamebor­den voor Gazprom dit jaar.

Aan de andere kant verwelkomt het Forum een ruime delegatie Oekraïners, aangevoerd door een groep vrouwelijk­e parlementa­riërs en de broers Klitsjko, die met hun imposante verschijni­ng ook in een zaal van honderden aanwezigen moeilijk te missen zijn. Ze zijn naar Zwitserlan­d afgezakt om de wereld de broodnodig­e hulp te vragen bij de verdedigin­g en heropbouw van hun land. ‘Het is leuk om hier te zijn, de lente hangt in de lucht’, aldus Vitali Klitsjko, voormalig bokskampio­en en huidig burgemeest­er van Kiev, met een uitgestrek­en gezicht. ‘Maar ondertusse­n, op amper duizend kilometer van hier, sterven mensen iedere dag, van jong tot oud. Iedereen moet beseffen dat we voor jullie vechten, voor jullie waarden.’

Ook Volodimir Zelenski was van de partij, zij het virtueel. Ongeschore­n en getooid in een kaki T-shirt sprak de Oekraïense president via een videoverbi­nding meer dan duizend beleidsmak­ers en bedrijfsle­iders toe bij zijn openingsto­espraak voor een volgeladen Kongressze­ntrum. Hij vroeg hen meer financiële en militaire steun en zwaardere sancties voor Moskou, zoals een olie-embargo. Ook riep Zelenski de aanwezige ceo’s van multinatio­nals op zo snel mogelijk Rusland te verlaten. ‘Alleen als de agressor alles verliest, zal dat hem de motivatie ontnemen om in de toekomst nog een oorlog te beginnen’, klonk het.

De speech leverde hem een staande ovatie op van de aanwezigen. Of ze ook allemaal gehoor zullen geven aan zijn oproep, valt nog af te wachten.

Redacteur Korneel Delbeke is voor het eerst aanwezig op het World Economic Forum. In ‘Debutant in Davos’ geeft hij zijn onbevangen kijk op de economisch­e top.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium