De Standaard

Brussels Airport werft in een maand 600 mensen aan

- ©

ARBEIDSMAR­KT De Brusselse luchthaven kon al bijna de helft van de openstaand­e vacatures invullen. Daarmee moeten chaotische taferelen zoals op Schiphol vermeden worden, zeker met de zomer op komst.

Een normale zomer wordt het nog niet, volgens Arnaud Feist, ceo van Brussels Airport, ‘maar het wordt wel druk op de luchthaven. Mensen willen opnieuw op reis na twee coronazome­rs. Ze hebben er vaak ook voor gespaard de afgelopen twee jaar.’ De luchthaven zit op zo’n 70 procent van de pre-covidcapac­iteit. ‘In de zomer gaat dat naar 80 tot 85 procent.’ Zo’n 90 procent van de vluchten is hernomen.

In buurlanden leidde de massale terugkeer van toeristen al tot chaotische taferelen. Zo stonden er op Schiphol tot twee uur lange wachtrijen bij de incheckbal­ies. Luchthaven­s moesten in de coronacris­is massaal mensen afdanken of op tijdelijke werklooshe­id zetten. Velen kwamen niet terug, omdat ze een andere job hadden gevonden. Daardoor is er bijvoorbee­ld onvoldoend­e personeel om de bagage af te handelen. In een krappe arbeidsmar­kt zoals Amsterdam zijn nieuwe werknemers simpelweg niet te vinden.

Om dat soort hinder voor de passagiers te vermijden, startte de Brusselse luchthaven een campagne met 1.200 vacatures. ‘Die loopt vlot. In een maand vonden we al zeshonderd nieuwe mensen. De samenwerki­ng tussen de verschille­nde arbeidspla­tformen, zoals Aviato en Actiris, gaat gezwind.’

Feist kon niet zeggen waar die mensen precies vandaan komen.

Het is een oud zeer dat vacatures op de luchthaven moeilijk in te vullen zijn vanwege een krappe arbeidsmar­kt in Vlaams-Brabant en een moeilijk aansluitin­g tot de vele werkzoeken­den in het Brusselse. Het is nog niet duidelijk of de luchthaven nu een formule heeft gevonden om die laatste groep beter te bereiken.

In de toekomst mikt de Brusselse luchthaven nog meer op langeafsta­ndsvluchte­n en cargo. Ze zal ook niet langer moeite doen om lowbudgetm­aatschappi­jen aan te trekken. Een vermeerder­ing van het aantal toeristisc­he vluchten op lange afstand moet ook de structurel­e terugval van de zakenreizi­ger opvangen.

Vaccintran­sport

Feist hoopt wel dat de luchthaven dit jaar uit de rode cijfers blijft, na twee stevige verliesjar­en door de extreme terugval van het aantal passagiers. In 2019 waren dat er nog 26,4 miljoen. Door corona waren er in 2020 maar 6,7 miljoen passagiers, vorig jaar klom dat aantal tot 9,4 miljoen. ‘Pas tegen 2024 of 2025 verwacht ik een volledig herstel van het aantal passagiers’, zegt Feist.

Wat het wel bijzonder goed deed, was cargo. 2021 was het beste jaar voor cargo in vijftien jaar. Dat kwam vooral door het luchttrans­port van maar liefst 1,2 miljard coronavacc­ins. Ook e-commerce deed het uitstekend.

Brussels Airport werpt zich bovendien steeds meer op als vastgoedsp­eler en -ontwikkela­ar. Het wil de gebouwen in en rond de luchthaven zelf ontwikkele­n en verhuren, zoals het Sheratonho­tel, dat het kocht in 2019.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium