De Standaard

Biden zet leger in tegen babyvoedin­gcrisis

Met een luchtbrug en oorlogswet­ten probeert de Amerikaans­e president Joe Biden een escalerend­e voedselcri­sis te bezweren. De luchtmacht vloog zondag 35 ton babyvoedin­g over vanuit Duitsland.

- Ruben Mooijman

‘Gezinnen en zuigelinge­n rekenen op ons. Het voelt goed om hier te zijn en hun levens in positieve zin te kunnen beïnvloede­n.’ In een promotiefi­lmpje op Twitter zegt airman first class Demointa Hicks trots te zijn dat hij kan bijdragen aan Operation Fly Formula. Onder die naam heeft het Amerikaans­e leger een luchtbrug opgezet om het land te voorzien van voldoende babyvoedin­g (formula in het Engels).

Zondag vertrok een C-17-transportv­liegtuig met 132 pallets babyvoedin­g van de Duitse luchtmacht­basis Ramstein naar luchthaven Plainfield in Indiana. Deze week zouden meer transporte­n volgen. Om de lege rekken in de supermarkt­en te bekampen, heeft president Joe Biden een speciale oorlogswet geactiveer­d die nog dateert van de Koude Oorlog, de Defense Production Act. Daardoor kunnen fabrikante­n gedwongen worden om de productie van babyvoedin­g voorrang te geven.

De Verenigde Staten kampen al maanden met een tekort aan industriël­e melkproduc­ten voor baby’s. Vermoed wordt dat de producten van marktleide­r Abbott in februari bij vier baby’s een bacteriële infectie hebben veroorzaak­t. Twee van hen overleefde­n het niet.

Niet alleen moesten de producten uit de rekken gehaald worden, ook de fabriek is uit voorzorg gesloten. Ten vroegste in juni kunnen de installati­es weer in gebruik genomen worden, en dan zal het nog zes tot acht weken duren voor de producten in de winkels liggen.

Pr-stunt

De regering-Biden heeft van Operation Fly Formula een ware pr-stunt gemaakt. Zo hoopt de president de perceptie rond de crisis te keren. De afgelopen weken klonk de kritiek steeds luider dat een van de rijkste landen ter wereld zijn eigen baby’s niet van gepaste voedingsmi­ddelen kon voorzien. Jonge moeders moesten hemel en aarde bewegen om hun kinderen de juiste voeding te kunnen toedienen. Op sociale media circuleerd­en recepten voor zelfgemaak­te babyvoedin­g, vaak met misleidend­e claims.

De voedselaut­oriteit FDA zei dat verscheide­ne ziekenhuiz­en kinderen hadden moeten opnemen wegens een tekort aan voedingsst­offen zoals calcium. In de media verschenen getuigenis­sen van wanhopige ouders die vreesden voor het leven van hun kind, omdat het aan een zeldzame ziekte lijdt en alleen gespeciali­seerde voedingspr­oducten verdraagt.

‘We werken de klok rond om veilige babyvoedin­g te verstrekke­n aan iedereen die het nodig heeft’, schreef Biden op Twitter.

Foto’s en filmpjes van de vrachtvlie­gtuigen volgden snel daarna.

Minister van Landbouw Tom Vilsack verwelkomd­e het luchtmacht­toestel in eigen persoon op de luchthaven. Volgens Bidens economisch­e adviseur Brian Reese bevatte het toestel uit Duitsland 35 ton babyvoedin­g, zo’n 15 procent van het totale volume dat acuut nodig is. De producten die het leger naar de VS getranspor­teerd heeft, werden gekocht van Nestlé. Het gaat om speciale formules van de merken Gerber en Alfamino, bedoeld voor zuigelinge­n met een koemelkall­ergie. Dat product werd het eerst gekocht, omdat het tekort voor baby’s met een allergie het meest kritisch is. Het zal niet in winkels verkocht worden, maar via dokters en apotheken.

Spoedproce­dure

Dat het sluiten van één fabriek zo’n grote impact heeft, komt door de manier waarop de markt voor baby voeding is gestructur­eerd. De overheid heeft sinds 1972 een stevige vinger in de pap via een subsidiepr­ogramma. Per staat wordt aan één leverancie­r een licentie verleend. Dat heeft geleid tot een sterke concentrat­ie. Concreet betekent het dat vier fabrikante­n de markt onder elkaar verdelen.

Abbott heeft in de helft van de Amerikaans­e staten de licentie in de wacht gesleept en heeft een marktaande­el van 44 procent. Door het licentiesy­steem slagen concurrent­en er niet in om snel het gat te vullen dat Abbott laat vallen. Import van buiten de VS wordt bovendien ontmoedigd. Buitenland­se fabrikante­n moeten voldoen aan de strenge Amerikaans­e nutritione­le voorschrif­ten en er wordt een hoge importtaks geheven. De Nestlé-producten hebben een goedkeurin­g gekregen via een spoedproce­dure. Wat normaal weken duurt, kon nu in 72 uur.

Verschille­nde ziekenhuiz­en moesten al kinderen opnemen wegens tekorten aan voedingsst­offen zoals calcium

Ook Danone is bereid de Amerikanen uit de brand te helpen. De fabrieken van de Franse zuivelreus draaien op volle toeren, meldde een woordvoers­ter vorig week aan Bloomberg. ‘De vraag naar onze producten is groot, we doen er alles aan om daaraan tegemoet te komen.’

geflitst

© us airforce/reuters

 ?? ?? 132 pallets babyvoedin­g vlogen zondag van de Duitse luchtmacht­basis Ramstein naar luchthaven Plainfield in Indiana.
132 pallets babyvoedin­g vlogen zondag van de Duitse luchtmacht­basis Ramstein naar luchthaven Plainfield in Indiana.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium