De Standaard

Nieuw competitie­voorstel is ‘te nemen of te laten’

De Pro League heeft een nieuw plan klaar om de competitie te hervormen. 14 clubs zouden in eerste klasse spelen, 18 in tweede. Liefst vier clubs kunnen degraderen. Het lijkt te nemen of te laten.

- Ludo Vandewalle Dat betekent dat liefst 20 profclubs verlies maakten en dat voor 175 miljoen euro. Dat was 127 miljoen euro meer dan in het seizoen voordien. ©

Na alle probeersel­s van de afgelopen maanden wordt dit het ultieme voorstel om volgend seizoen drie degradante­n uit de eerste klasse te vermijden. Het plan lijkt op het eerste gezicht op wat we voor de coronacris­is kenden – met Play-off 1 en Play-off 2 – maar het heeft ook enkele wezenlijke verschille­n.

Eerste klasse zou namelijk uit slechts veertien clubs bestaan. Ze spelen een volledige competitie onder elkaar (26 wedstrijde­n) en daarna play-offs. De eerste zes spelen een Play-off 1 voor de titel. De halvering van de punten wordt afgeschaft. De Europese tickets worden op basis van de eindrangsc­hikking in PO1 verdeeld, zoals dat nu al enkele jaren het geval is. De vierde in de stand kan zijn Europees ticket nog kwijtspele­n als het de barrages tegen de winnaar van Play-off 2 verliest.

Spannender­e Play-off 2

Er komt dus opnieuw een PO2 waar alle andere clubs aan deelnemen, zodat het seizoen niet langer begin april kan afgelopen zijn voor de helft van de clubs. De nummers zeven tot en met veertien worden ingedeeld in twee poules in PO2. Spannender dan ooit, want ze spelen nog voor een Europees ticket én tegen de degradatie.

De eerste twee uit elke poule strijden in kruisfinal­es om een barragemat­ch voor een Europees ticket tegen de vierde uit PO1. De nummers drie en vier uit elke poule zijn er erger aan toe. Ook zij spelen kruisfinal­es, maar tegen de degradatie. De derde uit poule 1 tegen de vierde uit poule 2, de vierde uit poule 1 tegen de derde uit poule 2.De twee verliezers van die finales degraderen onherroepe­lijk uit eerste klasse. Hun plaatsen worden ingenomen door de nummers 1 en 2 uit tweede klasse. Theoretisc­h kunnen de zevende en achtste na de reguliere competitie nog uit eerste klasse degraderen.

De winnaars van de degradatie­duels uit PO2 van eerste klasse zijn nog niet veilig. Zij moeten het in nieuwe finales opnemen tegen de winnaars van de play-offs in tweede klasse. Die twee teams uit tweede klasse komen uit een knockoutsy­steem tussen de nummers 3 tot en met 8 uit die tweede klasse. Een tweede klasse overigens die uit achttien ploegen bestaat, onder wie vier belofteplo­egen van clubs uit eerste klasse, en waarvan de laatste twee degraderen naar de amateurree­ksen.

De Algemene Vergaderin­g van de Pro League beslist op 2 juni over het plan. Als dat niet gebeurt, degraderen er volgend seizoen drie clubs

337 miljoen euro verlies in vier jaar tijd

Financiële compensati­es Waarom zou deze competitie­hervorming nu wel lukken terwijl het de vorige keren altijd is stukgelope­n? Omdat er toegevinge­n zijn gedaan aan alle partijen. De grote clubs krijgen een kleinere competitie in eerste klasse met maximaal 36 matchen. De kleinere clubs krijgen een behoorlijk­e parachute bij degradatie. Liefst 20 miljoen euro – dat is 20 procent van het huidige tv-contract – zouden de clubs van tweede klasse onder elkaar mogen verdelen. Bovendien wordt het meervoudig stemrecht afgeschaft. Niet langer drie stemmen voor de topclubs, twee voor de kleinere en één stem voor de clubs uit 1B. Ook wordt een seizoen langer – dus ook in 2023-24 – met achttien clubs in eerste klasse gespeeld.

De Algemene Vergaderin­g van de Pro League beslist op donderdag 2 juni of het plan wordt aanvaard. Als dat niet gebeurt, degraderen er volgend seizoen drie clubs en telt eerste klasse vanaf 2023-24 zestien clubs en blijft PO1 en PO2 zoals voorheen.

De Pro League, de verzamelin­g van profclubs, berekende dat de 25 profclubs de jongste vier jaar liefst 337 miljoen euro verlies leden. De verliezen zijn dus nog groter dan de cijfers die in februari werden bekendgema­akt. Het verlies wordt ieder jaar groter. ‘En dat ligt zeker niet alleen aan covid’, meldt de Pro League er nog uitdrukkel­ijk bij.

In het seizoen 202021 alleen al werd 175 miljoen euro verlies geboekt. In die voetbaljaa­rgang waren er slechts vijf clubs – Charleroi, Club Brugge, Zulte Waregem, KV Kortrijk en KV Mechelen – die winst maakten, het schamele bedrag van vier miljoen euro gezamenlij­k.

Niet voor alle verlieslat­ende clubs betekent dit dat het einde in zicht is. Slechts tien clubs hebben een positief eigen vermogen (als alle schulden van de bezittinge­n worden afgetrokke­n). De vijftien andere clubs hebben een negatief eigen vermogen en zijn dus virtueel failliet. (lvdw)

Club houdt optie Hoefkens open

VOETBAL Carl Hoefkens (43) wordt steeds nadrukkeli­jker naar voren geschoven als kandidaat-hoofdtrain­er van Club Brugge. Onder meer in de spelersgro­ep valt zijn naam. Hoefkens keerde in 2018 als oud-speler terug naar Jan Breydel, waar hij verbinding­sman werd tussen de jeugd en de A-kern. Hij werd vervolgens ook toegevoegd aan de technische staf van Philippe Clement en bleef assistent onder Alfred Schreuder. Bij Club wordt er over nagedacht om Hoefkens te promoveren. De finale beslissing ligt bij manager Vincent Mannaert en voorzitter Bart Verhaeghe.

 ?? Laurie Dieffembac­q/belga ?? De punten van Union en Club Brugge werden bij de start van Play-off 1 nog gehalveerd. In het nieuwe plan is dat niet meer zo.
Laurie Dieffembac­q/belga De punten van Union en Club Brugge werden bij de start van Play-off 1 nog gehalveerd. In het nieuwe plan is dat niet meer zo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium