De Standaard

Van het woud naar de stad naar de rest van de wereld

Dat de apenpokken de ronde doen in Europa, toont aan dat we alert moeten blijven. Onderzoek naar exotische virussen is geen geldverspi­lling.

-

Amper twee jaar na de start van de coronapand­emie dient een ander virus zich al aan. Ook het apenpokken­virus is afkomstig van dieren die ergens ver van ons land in het wild leven. Als we niet in de buurt van het gebied komen waar die dieren leven, is zo’n ‘zoönose’ (een infectie die van dier op mens overspring­t) een ver-van-ons-bedverhaal. Maar heel af en toe slaagt zo’n virus er plots in om zich tussen mensen te verspreide­n, en dan neemt het verhaal een andere wending.

We weten al lang dat het apenpokken­virus mensen kan infecteren. In West- en Centraal-Afrika zijn er duizenden gevallen per jaar, en de voorbije jaren is dat aantal sterk gestegen. De meeste mensen krijgen het virus vermoedeli­jk door contact met een besmet dier. Maar net als bij het sars-CoV-2virus kennen we het dierlijke reservoir nog steeds niet. Het virus kreeg zijn naam nadat het voor het eerst ontdekt was in een kolonie makaken in een laboratori­um. Maar in het wild zijn apen, net als mensen, eerder toevallige gastheren.

Besmette karkassen

Hoe komt zo’n virus dan bij ons terecht? Mensen op het Afrikaanse platteland jagen op kleine zoogdieren als voedselbro­n. Wie de karkassen aanraakt of het vlees bereidt, kan besmet raken. Na de overdracht van dier op mens, is er beperkte transmissi­e tussen mensen mogelijk. Zelden bracht iemand het virus via een vliegtuigr­eis naar een ander continent. Het virus is de voorbije jaren wel aangetroff­en bij mensen die van Nigeria naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk reisden. De recente uitbraak suggereert dat het virus zich steeds beter aanpast aan zijn menselijke gastheer, waardoor langere transmissi­eketens ontstaan.

Als wetenschap­pers er drie jaar geleden voor waarschuwd­en dat lokale zoönosen zouden kunnen evolueren tot een pandemie, werd dat vaak afgedaan als alarmisme. Een theoretisc­he mogelijkhe­id, maar zo onwaarschi­jnlijk dat je er niet te veel aandacht aan moest besteden. Ook al hadden we met hiv al een voorbeeld en was de ebola-uitbraak in 2014 in West-Afrika een duidelijke waarschuwi­ng. Covid heeft laten zien tot wat dat kan leiden. De apenpokken zijn niet de nieuwe covid, maar dat deze infectie zich verspreidt onder mensen in Europa, toont aan dat we alert moeten blijven.

Diep in het regenwoud

Zulke nieuwe ziekten lijken steeds vaker voor te komen. Dat ligt deels aan betere diagnostis­che tests en de snelle verspreidi­ng van informatie via het internet. Fundamente­ler zijn de veranderin­gen in de ecologie van de gastheerso­orten. Mensen dringen steeds dieper door in het regenwoud en verstoren de biotoop, de samenstell­ing van de lokale fauna en het gedrag van wilde dieren. De afname in biodiversi­teit speelt in het voordeel van opportunis­tische diersoorte­n, die dan in grotere dichtheden voorkomen. Daardoor kunnen infecties makkelijke­r verspreide­n onder dieren en hebben mensen een grotere kans om met besmette dieren in contact te komen.

De bevolkings­groei doet de vraag naar wild voor lokale consumptie en de commerciël­e handel in de steden toenemen. Door de enorm toegenomen mobiliteit van mensen, van het woud naar de stad en verder, komen nieuwe bevolkings­groepen in contact met infecties waartegen ze niets van immuniteit hebben opgebouwd. En vandaar kunnen die verder naar het buitenland reizen, met snelle vliegverbi­ndingen, naar knooppunte­n waar mensen van overal samenkomen en daarna weer vertrekken naar alle windstreke­n.

Of een virus van wilde dieren overspring­t naar mensen is een kwestie van toeval, maar we kunnen het in de hand werken, of juist de kans verkleinen dat het virus vrij spel krijgt. Je kunt moeilijk voorspelle­n welke ziektes potentieel een nieuwe pandemie kunnen veroorzake­n. Wat een ver-van-ons-bedshow lijkt, kan morgen voor onze deur staan. Er staan meer dan genoeg kandidaat-virussen klaar om een nieuwe infectiezi­ekte te worden.

Wat ver van ons bed lijkt, kan morgen voor onze deur staan. Er staan meer dan genoeg kandidaat-virussen klaar om een nieuwe infectiezi­ekte te worden

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium