De Standaard

Verplicht een ouderschap­splan bij een scheiding

- Philippe Noens

Pedagoog aan het Kenniscent­rum gezinswete­nschappen (Hogeschool Odisee). Auteur van

KINDERRECH­TEN Ouders moeten samen met hun kinderen op papier zetten hoe ze voor hen zullen zorgen als ze scheiden, vindt Philippe Noens.

Elk jaar vindt in Nederland de Dag van de Scheiding plaats. Niet om te vieren dat steeds meer mensen uit elkaar gaan, maar om aandacht te vragen voor het belang van respectvol en doordacht scheiden, vooral bij ouders. Want als ouders scheiden, heeft dat een grote impact op kinderen. Kinderen zijn als sponzen. Ze willen en kunnen zich niet afsluiten voor hun uit elkaar vallende omgeving.

Gelukkig gaan veel scheidende ouders op een correcte manier uit elkaar en maken ze hun ouderschap voortaan deeltijds, gescheiden en in onderling overleg waar. Als kinderen ervaren dat ze bij beide ouders terechtkun­nen, en dat hun ouders nog steeds goed overeenkom­en, is dat al heel wat. Maar de transforma­tie naar gedeeld ouderschap kan ook moeilijkhe­den meebrengen. Niet iedereen wil contact met zijn ex, maar als ouder kun je er niet aan onderuit.

Laat kinderen meeschrijv­en Daarom moeten we het wetsvoorst­el voor een verplicht ouderschap­splan onder het stof vandaan halen. Ouders moeten nu drie hoofdzaken in orde brengen wanneer ze scheiden met onderlinge toestemmin­g: de gezagsrege­ling, de verblijfsr­egeling en de kostenrege­ling. Een ouderschap­splan is een vrijwillig­e uitbreidin­g op die onderlinge overeenkom­st.

Zo’n plan is belangrijk, want het zoomt in op alle aspecten van het ouderschap: contacten met de grootouder­s, de hobby’s van het kind, zijn vriendenkr­ing, zijn voorkeuren. Laten we wel wezen: weinig scheidinge­n zijn in het belang van kinderen, dus het is des te belangrijk­er om kinderen te laten ‘meeschrijv­en’ aan dit (toekomst)plan.

Allerlei kindgerich­te instanties, onderzoeks­centra en beleidsmak­ers hebben het idee van een verplicht ouderschap­splan de voorbije jaren gepromoot en verfijnd. Zo’n ouderschap­splan is geen wondermidd­el tegen ruzies en conflicten tussen expartners, net zoals zo’n plan niet automatisc­h de drempel om te scheiden verhoogt. Een eenmalig, statisch ouderschap­splan houdt ook te weinig rekening met de kronkelend­e levensloop van kinderen en hun ouders. En of kinderen daadwerkel­ijk gehoord worden, is nog maar de vraag. Uit een nieuw rapport van het kinderrech­tencommiss­ariaat blijkt dat ze meer inspraak willen als hun ouders scheiden (DS 21 mei).

Een ouderschap­splan is dus niet zaligmaken­d, maar als scheidende ouders verplicht zijn om stil te staan bij hun ouderschap, zullen ze zich ook meer bewust zijn van de gevolgen van hun keuze(s) voor de kinderen.

Meer dan een engagement Elke kritische stem brengt ons dichter bij een oplossing. We hebben nood aan een ouderschap­splan waarin niet louter wordt gesproken over het kind, maar dat expliciet vertrekt vanuit zijn stem, vanuit zijn belangen. Een flexibel plan dat mee evolueert met de leeftijd, wensen en interesses van het opgroeiend­e kind.

Opgesteld door de ex-partners als het kan, geholpen door een bemiddelaa­r of andere profession­al als het moet. Een plan, kortom, dat meer is dan een moreel engagement onderschre­ven door enkele zelfbewust­e ouders. Eerder is het een verplichte reflectie voor iedereen die kinderen heeft, maar een punt achter de relatie zet. Want liefde is een werkwoord, maar scheiden is dat ook.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium