De Standaard

Vuile handen

-

‘Wij denken te vaak in termen van goeden en slechten. Zo werkt geopolitie­k niet. Je moet soms kiezen voor degene die je belangen het best dient, ook al is dat een smeerlap.’ Aan het woord is Tom Van Grieken tijdens een veelbespro­ken interview voor het tijdschrif­t Humo. In zijn column fileerde Ruud Goossens Van Griekens hypocriete omgang met de omvolkings­theorie (DS 21 mei) en op sociale media gonsde het eveneens van de commentare­n, met name op zijn hierboven geciteerde uitspraak.

De titel van het interview – ‘Soms moet je kiezen voor een massamoord­enaar als bondgenoot’ – getuigt niet van journalist­ieke deontologi­e. Van Grieken gebruikt het woord smeerlap en niet massamoord­enaar, en zijn argument is voldoende duidelijk om hem letterlijk te citeren: geopolitie­k en smeerlappe­rij gaan onvermijde­lijk samen. Ter verdedigin­g van zijn voorzitter voegde Dries Van Langenhove daar op Twitter nog aan toe dat ‘de wereld geen sprookjesb­os is’. Dat klopt uiteraard, en ook Van Grieken heeft (deels) gelijk, in die zin dat het er vaak cynisch aan toe gaat: Saddam Hoessein, Moammar Kadhafi, Bashar al-Assad en nu ook Vladimir Poetin, allemaal hebben ze de handen geschud van westerse politieke leiders.

Het zou bijgevolg hypocriet zijn alleen vertegenwo­ordigers van Vlaams Belang te verwijten dat ze bij dictators op de thee zijn geweest. En zeker, landen als de VS die de inval in Oekraïne veroordele­n, hebben zich eerder schuldig gemaakt aan vergelijkb­are misdaden. In dit kader is de recente versprekin­g in een speech van voormalig president George W. Bush bijzonder gênant. Terwijl hij voor een zaal vol hoogwaardi­gheidsbekl­eders de ‘brutale en totaal ongerechtv­aardigde invasie van één man in Oekraïne’ wou veroordele­n zei hij per abuis Irak en niet Oekraïne. Veel pijnlijker kan een freudiaans­e lapsus niet zijn.

Dat alleen extreemrec­htse politici vuile handen hebben, klopt inderdaad niet. Geopolitie­k werkt zelden vanuit morele beweegrede­nen en is veelal een combinatie van politieke strategie en economisch belang. Maar dat betekent niet dat vertegenwo­ordigers van Vlaams Belang Poetin dan maar probleemlo­os een toffe peer mogen vinden. De reden waarom Vlaams Belangers dwepen met Poetin of andere dictators heeft niets te maken met geopolitie­ke strategie en alles met ideologisc­he gelijkgezi­ndheid. Zo gaat Filip Dewinter heus niet naar Assad om onze economie aan te zwengelen. Hij heeft geen politiek mandaat of de macht om daar iets aan te veranderen. Hij bezoekt Assad, Le Pen of Orban omdat hij politiek gesproken van hen houdt. Zijn visites en die van andere Vlaams Belangers dienen om vriendscha­psbanden te onderhoude­n met figuren van zeer bedenkelij­k allooi. Dan gaat het wel degelijk om de eigen keuze voor smeerlappe­rij.

Terwijl hun voorzitter zijn best doet in het interview om Vlaams Belang te profileren als een normale politieke fractie, is die partij dat vandaag alleen maar omdat ze steeds openlijker naar uitvoerend­e macht streeft. Dat is natuurlijk haar volste recht, maar daar stopt het normale. Zo neemt Van Grieken met grote trots deel aan de Conservati­ve Political Action Conference, terwijl dat forum een maatschapp­elijk model omarmt dat zich tot nader order aan de meest uiterste zijde van de samenlevin­g bevindt en wiens leden het vaak niet al te nauw nemen met de democratie. Duidelijke­r kun je niet zijn.

Dat Van Grieken vervolgens alsnog een vorm van fatsoen wil hoog houden, wijst op een spagaat in zijn partij. Want mocht hij zijn argumentat­ie volgen – je moet uit strategisc­he overweging soms kiezen voor degene die je belang het best dient – stuurde hij Dewinter op de thee bij politici van democratis­che politieke families om coalitiemo­gelijkhede­n af te tasten. Quod non. Als hij dat doet, dan haalt hij de kern van zijn missie onderuit: als een antisystee­mpartij de anderen opjutten en daarbij de grove woorden niet schuwen.

De interventi­es van Van Grieken doen steeds meer denken aan Sartres onvolpreze­n stuk Les mains sales, waarin hoofdrolsp­eler en ex-bajesklant Hugo worstelt met zijn revolution­aire idealen en twijfelt of hij bereid is die ideeën op te geven en de kant van het humanisme te kiezen. Finaal bezegelt Hugo zijn lot door luidop zijn idealen te herbevesti­gen. Van Grieken lijkt het omgekeerde te kiezen: hij laat uitschijne­n dat hij zijn idealen wil opgeven om aan de macht te komen, maar zijn daden wijzen op het omgekeerde.

In tegenstell­ing tot de woorden van Hugo in Sartres toneelstuk – ‘Dit moet een grap zijn’ – gaat het hier niet om commedia dell’arte. Hoezeer Van Grieken in zijn interview klaagt over het verkeerde – lees extreemrec­htse – beeld dat veel mensen zouden hebben van zijn partij, uit alles blijkt dat die grauwe perceptie klopt als een bus. Tot nader order blijft Vlaams Belang de extreemrec­htse partij die het altijd is geweest en waarschijn­lijk altijd zal zijn. Dat andere partijen er geen coalitie mee willen vormen, is de democratis­che logica zelve.

Het zou hypocriet zijn alleen vertegenwo­ordigers van Vlaams Belang te verwijten dat ze bij dictators op de thee zijn geweest

Ignaas Devisch is hoogleraar medische filosofie UGent en ceo van Itinera. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium