De Standaard

Regenboogv­lag

- Kris Deckers

In het opiniestuk ‘Hoort een regenboogv­lag op de speelplaat­s?’ stelt leraar Frank Saenen dat een school meer moet focussen op ‘waardevoll­e inzichten’ doorgeven, en minder op waarden promoten (DS 23 mei). De regenboogv­lag leidt de school af van haar eigenlijke opdracht.

Ik ben het daar niet mee eens. Scholen zijn geen eilanden. Leerlingen kennis en vaardighed­en bijbrengen zonder het over waarden te hebben, is onmogelijk en onwenselij­k. Een goede school is een waardemach­ine voor democratie en tegen radicalise­ring. Vandaag hoort daar een regenboogv­lag bij.

Tien jaar geleden zou Saenen misschien een punt gehad hebben. Maar de regenboogv­lag is geen strijdvlag meer. De vlag wappert op alle Vlaamse openbare gebouwen. Het laatste jaar zagen we in alle Vlaamse gemeenten zelfs regenboogz­ebrapaden verschijne­n. De vlag staat voor de vanzelfspr­ekende gelijkheid van alle burgers. Dat kan niet zomaar teruggedra­aid worden. Ook een vlag verwijdere­n heeft betekenis.

In de context van een school staat de vlag voor het recht op veiligheid voor alle leerlingen en leerkracht­en. Dat recht is absoluut niet gegarandee­rd. Het incident in het Antwerpse Xaveriusco­llege, waar leerlingen een regenboogv­lag hebben neergehaal­d, is daar het bewijs van. Leerlingen die zich anders voelen, zullen dat als een bedreiging hebben ervaren.

Als de school zelf een regenboogv­lag weghaalt, is dat een overwinnin­g voor leerlingen die geen plaats en ruimte willen geven aan lgbti-mensen. Een school die een echte school wil blijven, moet de regenboogv­lag hijsen en koesteren.

correcties & aanvulling­en

Quinoa. Landbouwer Karel Dewaele werd gefotograf­eerd op een veld met quinoa, niet op een veld met kikkererwt­en (DS 23 mei).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium