De Standaard

Roep niet te snel ‘energiecri­sis’

- ©

Uit een bevraging die we bij een representa­tief staal van Belgische gezinnen hebben gedaan, blijkt dat een modaal gezin 170 euro per maand spendeert aan elektricit­eit en verwarming. Ik dacht dat het veel meer zou zijn.

Ik ben niet de enige. Toen ik mijn doorgaans goed geïnformee­rde volgers op Twitter in een poll vroeg hoeveel de energiefac­tuur van een doorsneege­zin volgens hen bedraagt, antwoordde amper 14 procent dat dat minder dan 200 euro per maand zou zijn; 46 procent denkt dat een modaal gezin minstens 300 euro betaalt en 13 procent zelfs meer dan 400 euro. Opvallend, want op de vraag hoeveel ze zelf betalen, antwoordde 51 procent van de volgers dat dat minder dan 200 euro per maand is, een percentage dat in de buurt komt van onze bevraging.

Perceptie en realiteit liggen mijlenver uit elkaar. Dat zou weleens het gevolg kunnen zijn van de informatie die we van de media krijgen. Onlangs stond in deze krant bijvoorbee­ld dat een gezin gemiddeld 1.605 euro per jaar betaalt voor elektricit­eit en 2.268 euro voor gas (DS 21 mei). Dat komt neer op een factuur van 322 euro per maand.

In januari, toen de federale regering onderhande­lde over het energieakk­oord, schreef De Standaard dat een verlaging van de btw op gas en stroom van 21 naar 6 procent een modaal gezin jaarlijks fikse korting kan opleveren (DS 20 januari). De bedragen die vermeld werden, kwamen overeen met een maandelijk­se energiefac­tuur van meer dan 400 euro voor een modaal gezin. De cijfers kwamen van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Uit onze bevraging blijkt dat slechts een op de twintig gezinnen vandaag zoveel betaalt, terwijl de energiepri­jzen zijn gestegen. De regering had blijkbaar ook geen flauw idee hoeveel gezinnen aan energie spenderen toen ze het energieakk­oord afsloot.

Toegegeven: er wordt vaak expliciet verwezen naar de elektricit­eit- en gasfactuur, terwijl er ook gezinnen zijn die met stookolie of vaste brandstoff­en verwarmen, wat momenteel goedkoper is. Bij gebrek aan gegevens over de werkelijke facturen die gezinnen betalen, baseren de meeste journalist­en zich op geaffichee­rde tarieven voor variabele of nieuwe gas- en elektricit­eitscontra­cten. Het is belangrijk om te vermelden dat het voorlopig over een kleine minderheid gaat, en niet over het gemiddelde gezin. Veel gezinnen hebben nog steeds een vast contract met een lager tarief.

Een ander probleem is het gebruik van de tarieven die uit de zogenoemde V-test van de Vreg komen. Op basis van die cijfers werd in het VRT-journaal van 28 januari bijvoorbee­ld geconclude­erd dat de energiefac­tuur van een gemiddeld gezin in een jaar tijd was gestegen van 125 naar meer dan 400 euro. Niet alleen bovenstaan­de nuances ontbraken: navraag leert dat die cijfers toen grotendeel­s gebaseerd waren op tarieffich­es van nieuwe contracten met extreem hoge prijzen, die in de praktijk niet werden aangeboden of door niemand werden genomen. Volgens Statbel, het officiële Belgische statistiek­bureau, was het gemiddelde commerciël­e gastarief voor een nieuw contract tijdens die periode bijvoorbee­ld 50 procentpun­t minder gestegen dan de gastarieve­n gepublicee­rd door de Vreg.

Onderzoek heeft aangetoond dat het taalgebrui­k in de media een grote impact kan hebben op de economie. Zo blijkt het gebruik van het woord ‘recessie’ een zelfbevest­igend effect te hebben. Hoe vaker het woord in de media opduikt, hoe pessimisti­scher gezinnen worden en hoe minder ze zullen consumeren. Alleen al aankondige­n dat er officieel een recessie is, geeft het bbp een bijkomende klap van 0,6 procentpun­t. Laat staan wat de gevolgen zijn als er voortduren­d wordt verkondigd dat het crisis is, gestoffeer­d met cijfers die mijlenver van de werkelijkh­eid liggen.

Het voorbije jaar was er in 257 artikels in De Standaard bijvoorbee­ld sprake van een energiecri­sis. Bij de twee vorige pieken van energiepri­jzen (2008 en 2010-2012) was dat respectiev­elijk 20 en 19 keer het geval. Geen wonder dat het vertrouwen klappen krijgt.

Het lijdt geen twijfel dat energiepri­jzen serieus zijn gestegen en dat sommige gezinnen een buitenspor­ige factuur moeten torsen en geholpen moeten worden. Het is noodzakeli­jk om de problemati­ek van die gezinnen te duiden. Maar dat is geen reden om te veralgemen­en door de cijfers te verpakken als die van een gemiddeld gezin. De perceptie die wordt gecreëerd, kan nefast zijn. Hoe meer er over een energiecri­sis gesproken wordt, hoe groter de kans dat we effectief in een crisis terechtkom­en.

Hoe vaker het woord ‘recessie’ in de media opduikt, hoe pessimisti­scher gezinnen worden en hoe minder ze zullen consumeren

 ?? An Nelissen ?? Veel gezinnen hebben nog steeds een vast contract met een lager tarief.
An Nelissen Veel gezinnen hebben nog steeds een vast contract met een lager tarief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium