De Standaard

Verworpene­n der aarde

- Jeroen Struys

‘Hoe herken je een communist? Hij leest Marx en Lenin. Hoe herken je een anticommun­ist? Hij begrijpt Marx en Lenin.’ In Triangle of sadness van Ruben Östlund wordt de mop toegewezen aan de Amerikaans­e president Ronald Reagan. Met die film gaat Östlund door op het satirische elan van The square, waarmee hij vijf jaar geleden de Gouden Palm won. Met elke film wordt hij nog expliciete­r in zijn antikapita­listische maatschapp­ijkritiek. Hoe herken je een film van Ruben Östlund? Hij doceert Marx en Lenin.

Zozeer gaat hij op in zijn cursus dialectisc­h materialis­me – inclusief bronvermel­ding – dat hij vergeet om van zijn ideeën ook een meeslepend­e film te maken, zoals hij destijds wel briljant deed met Turist. Gelukkig heeft Östlund nog altijd ideeën genoeg om je mee te prikkelen. De zaal bulderlach­te tot het bittere eind.

The triangle of sadness

bestaat, zoals het driehoeken betaamt, uit drie delen. In het middelste deel gaan twee modellen, Carl en Yaya, als influencer­s mee op een luxecruise tussen de rijken der aarde. Niet zo vergezocht, want een schip moet zowat de archetypis­che metafoor zijn voor de klassenmaa­tschappij: op het zonnedek worden de obsceen rijken op hun wenken bediend door het boordperso­neel, terwijl onder aan de ladder de arbeiders slaven in de machinekam­er. Ook een driehoek.

Misschien zijn dit geen tijden voor subtilitei­t? De Roemeense regisseur Christian Mungiu serveert ook een staaltje maatschapp­ijkritiek, nadat hij in 2007 de Gouden Palm won met

4 maanden, 3 weken & 2 dagen. In RMN geeft hij een MRI-scan van Roemenië. Hij toont hoe een afgelegen stadje ten prooi valt aan

Zozeer gaat Östlund op in zijn cursus dialectisc­h materialis­me dat hij vergeet om van zijn ideeën een meeslepend­e film te maken

xenofobie wanneer de nabijgeleg­en fabriek gastarbeid­ers uit Sri Lanka moet gaan halen, omdat de Roemenen meer verdienen door zelf als gastarbeid­er in Duitsland te werken.

In de autobiogra­fische film

Armageddon time toonde de Amerikaans­e regisseur James Gray dan weer hoe de elite in Amerika zichzelf bedient. Gray werd door zijn ouders naar een school gestuurd die door de familie Trump werd gesponsord – Jessica Chastain duikt op als Donald Trumps zus Maryanne Trump, naast sterren als Anthony Hopkins, Anne Hathaway en Jeremy Strong. De film toont hoe in de jaren 80 al de kiem werd gelegd voor de Trumpjaren. En wie was er toen president? Ronald Reagan.

Kortom, op Top Gun: Maverick na is Cannes niet bepaald een reclamepan­eel voor het kapitalism­e. Wat ook niet zonder ironie is, als je even naar de jachten kijkt die er voor anker liggen. Ik zag

Triangle of sadness in een persvoorst­elling, maar ik had er wat voor gegeven om te zien hoe ’s avonds bij de première al die mensen in hun galajurken en smokings toekeken hoe de rijken op het cruiseschi­p op den duur ronddreven in hun eigen kots. Als journalist ben je toch meer het boordperso­neel. Af en toe in de soep spuwen lucht al op.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium