De Standaard

Mentor Metheny imponeert met jonge discipelen

Met (stok)oude nummers kreeg Pat Metheny de AB op zijn hand. Met een cover van ‘Bluesette’ als extra traktatie.

- Peter De Backer

Hij begon met een korte intro op zijn befaamde Pikasso-gitaar, een instrument met 42 snaren dat virtuosite­it vereist en dus bij ‘snarenwond­er’ Pat Metheny in goede handen was. Daarna ging hij grasduinen in zijn uitgebreid­e catalogus. Eerst bracht hij een vroeg nummer van zijn Pat Metheny Group, daarna zelfs ‘Bright size life’, het titelstuk van zijn debuutplaa­t uit 1976. De Amerikaan bracht het met toetsenman Chris Fishman (24) en drummer Joe Dyson (32), de twee jonge muzikanten die op deze tournee de band Side-Eye uitmaken.

Nu hij in de jazz zowat een grijze eminentie is geworden (ook letterlijk, zagen we in de AB) neemt Metheny (67) graag de rol van mentor voor jong talent op zich. Side-Eye wisselt geregeld van samenstell­ing – eerder zaten al James Francies achter de toetsen en Marcus Gilmore, Anwar Marshall of Eric Harland achter de drums. Metheny kiest zijn bandleden goed uit, want Fishman mag er dan als een schooljong­en uitzien, wat hij allemaal uit die toetsen toverde, was bepaald indrukwekk­end. Dat het trio geen bassist telt, was overigens geen probleem: Fishman speelde de ene indrukwekk­ende baslijn na de andere op zijn synthesize­r. Maar net zo goed speelt hij hammondorg­el of een zeldzame keer gewoon piano. En Joe Dyson (uit New Orleans) is een fijnzinnig­e drummer, sober als het moet, energiek als het kan – zeker in dat sterke duet met Metheny.

Ingenieuze mechaniek

De grootmeest­er zelve haalde om de paar nummers wel een andere gitaar tevoorschi­jn. Daar was ook zijn gitaarsynt­hesizer bij, waarmee hij een dikke sound kan produceren. Hij had zelfs een miniversie van zijn orkestrion mee, een reeks percussie-instrument­en die Metheny via een ingenieuze mechaniek vanaf zijn gitaar aanstuurt. Maar welk instrument Metheny ook aanraakte, in alles was zijn zo typische pastorale klank herkenbaar.

Dat was ook zo toen hij een drietal nummers akoestisch speelde, en het Brusselse publiek zelfs verraste met een cover van ‘Bluesette’, dé klassieker van Toots Thielemans (met wie hij nog heeft samengewer­kt). Metheny maakte er helemaal alleen een eigenzinni­ge versie van. We hoorden ook een paar nummers van Side-Eye NYC, zijn jongste cd, en als eerste bisnummer speelde Metheny (alweer op akoestisch­e gitaar) een medley van de bekendste stukken van de Pat Metheny Group, inclusief ‘This is not America’, de hit die hij ooit had met David Bowie. Waarna Metheny afsloot met een pakkende versie van ‘Are you going with me’, misschien wel zijn beste nummer. Het concert varieerde van luid en imposant tot intiem en zacht, en bekoorde van begin tot eind.

Pat Metheny SideEye

Welk instrument Metheny ook aanraakte, in alles was zijn zo typische pastorale klank herkenbaar

Gezien in de AB op 22/5. Nog op 29/5 mei in De Roma¨¨¨¨è

 ?? Koen Bauters ?? Pat Metheny in de AB.
Koen Bauters Pat Metheny in de AB.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium