De Standaard

En plots dalen de grondstofp­rijzen weer

De oorlog in Oekraïne is niet langer de grootste zorg op de grondstoff­enmarkten. De vrees dat de economisch­e groei zal plaatsmake­n voor een krimp, heeft de overhand genomen.

-

De vrees voor een recessie maakt dat onder andere olie, kobalt en ijzererts weer goedkoper worden. De trend doet zich ook voor op de markt voor voedingsgr­ondstoffen. Ondanks de oorlog in Oekraïne dalen de prijzen voor soja, palmolie en tarwe. Toch is dat geen goed nieuws, de

kans dat de economie in achteruit schakelt, is toegenomen door het beleid van de centrale banken. Die verhogen de rente om de inflatie de kop in te drukken, maar economen gaan er steeds meer van uit dat economisch­e tegenspoed daarbij niet vermeden kan worden.

Een greep uit de berichtens­troom van het financiële persbureau Bloomberg in de afgelopen dagen: ‘Palmolie gomt alle winst van 2022 weg.’ ‘Koper tuimelt naar laagste punt in 14 maanden.’ ‘Koersval tarwe vertraagt licht.’ ‘Kobalt wordt goedkoper.’ ‘Prijs ruwe olie onderuit.’ Het is weer eens wat anders dan de berichten over duurder wordende grondstoff­en.

De laatste weken en maanden is voor de ene na de andere grondstof de trend gekeerd. De prijs van koper staat nu 21 procent onder zijn hoogtepunt van mei. Die van ijzererts noteert 22 procent lager dan zijn piek. Kobalt is 12 procent goedkoper dan in maart. Soja is met 6 procent onderuit gegaan, tarwe met 32 procent, palmolie met 40 procent. Ook de belangrijk­ste grondstof ter wereld, olie, is aan het terugglijd­en. Sinds de prijspiek van maart is er 15 procent vanaf gegaan.

De oorzaak van de trendbreuk is de snel groeiende vrees dat de westerse wereld op een recessie aan het afstevenen is. Een recessie betekent dat de economie in achteruit schakelt en dus minder grondstoff­en zal verwerken in plaats van meer. Een dalende vraag leidt tot een lagere prijs. Beleggers op de financiële markten, die handelen in termijncon­tracten en futures, lopen per definitie voor op de ontwikkeli­ngen, en anticipere­n op wat komen gaat.

Economisch­e tegenspoed

Een recessie kan het gevolg zijn van de renteverho­gingen waarmee de centrale banken de inflatie bekampen. Voorzitter Jerome Powell van de Amerikaans­e centrale bank suggereerd­e woensdag in het parlement dat de renteverho­gingen de kans op economisch­e tegenspoed verhogen. De grondstoff­enprijzen reageren daarop. Als een hogere hypotheekr­ente de bouwactivi­teit ondermijnt, is er bijvoorbee­ld minder vraag naar ijzer om beton te versterken.

‘De markten signaleren dat ze zich zorgen maken over de vooruitzic­hten voor de wereldwijd­e economisch­e groei’, tweette de Cambridge-econoom Mohamed El-Erian. ‘Dat geldt niet alleen voor olie en andere grondstoff­en, maar ook voor obligaties en aandelen. Deze beweging volgt op een opmerkelij­ke verschuivi­ng van de consensus onder economen. Ze zien stagflatie als een basisscena­rio en recessie als een stijgend risico.’

 ?? ??
 ?? © ?? Koper, olie, soja en ijzererts (in wijzerzin): plots wordt het allemaal goedkoper. getty images
© Koper, olie, soja en ijzererts (in wijzerzin): plots wordt het allemaal goedkoper. getty images
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium