De Standaard

Van kamermeisj­e in Ibis-hotel tot Frans parlements­lid

Rachel Keke is een opvallende nieuwkomer in het Franse parlement. Het kamermeisj­e dat 22 maanden lang staakte voor betere arbeidsvoo­rwaarden, wil de stem zijn van de stemlozen.

-

Dinsdag was als een eerste schooldag voor de 577 Franse parlements­leden. Ze mochten al eens een kijkje nemen in het halfrond waar ze de komende jaren zullen zetelen. Op elke eerste schooldag is er altijd iemand die de show steelt. In Parijs was dat Rachel Keke (48). Dansend liep het vers verkozen Kamerlid richting de poort van de Assemblée nationale, omgeven door een leger journalist­en. Kopstukken van haar partij, La France Insoumise, vlogen haar om de hals en kusten haar geëmotione­erd op het voorhoofd. Ze is nu al de ster van de Assemblée.

Rachel Keke komt niet uit het niets. Toen ze als kamermeisj­e in een Ibis-hotel in Parijs op de barricaden klom, werd ze het gezicht van de strijd voor betere lonen en arbeidsvoo­rwaarden in die sector. Samen met haar collega’s voerde ze 22 maanden strijd tegen de grote Accor-hotelgroep. In ‘Dur Dur Ménage’ bezingt Kekes man, de Ivoriaanse zanger Bobbyodet, het helse ritme waartegen ze kamers moeten poetsen en het gebrek aan respect dat ze daarvoor krijgen.

De kamermeisj­es haalden hun slag thuis. Zowat al hun eisen werden ingewillig­d: maaltijdch­eques, meer tijd en minder kamers, een pauze van 20 minuten, betaalde overuren en katoenen werkkleren. Keke, geboren in Abidjan (Ivoorkust) en op haar 26ste naar Frankrijk gekomen nadat een militaire staatsgree­p de president Henri Konan Bédié ten val had gebracht, stond versteld van wat je in Frankrijk kunt bereiken door je stem te laten horen. ‘Als je in Afrika je rechten opeist, word je ontslagen of krijg je klop van de politie!’

Minister van Sport geklopt

Diep onder de indruk van haar strijd, stelde Eric Coquerel van La France Insoumise haar voor om in de politiek te stappen. ‘Zij is wat ik noem een massaleide­r. Ze heeft iets dat aantrekt, is sterk en heeft het hart op de tong.’ En zo kwam Keke zondag in haar kiesdistri­ct tegenover Roxana Maracinean­u te staan. De voormalige zwemkampio­ene was Macrons minister van Sport en riep op tot een ‘republikei­ns front’ tegen haar tegenstand­ster. Ze plaatste haar zo op dezelfde lijn met uiterst rechtse politici tegen wie zo’n front gevormd zou moeten worden.

Links Frankrijk stond op z’n kop. ‘Wanneer de Rachel Kekes van deze wereld de toiletten van je hotelkamer schoonmake­n, roep je niet om een republikei­ns front’, haalde partijgeno­ot François Ruffin uit. Maracinean­u excuseerde zich en zei dat ze verkeerd begrepen was. Het front was niet tegen Keke gericht, maar tegen het uiterst linkse programma van de Nupes. Keke klopte Maracinean­u met 177 stemmen verschil.

Haar collega’s in het Ibis-hotel zien haar niet graag vertrekken. ‘Ze zeggen me dat ze verdrietig zijn omdat ik er niet meer zal zijn. Maar ik zeg hen dat ze blij moeten zijn, want zij zijn degenen die ik in het parlement ga vertegenwo­ordigen’, zegt Keke, die belooft om eerst en vooral de poetsvrouw­en van het parlement een bezoekje te zullen brengen.

Steun voor Assad en Le Pen

Maar hoge bomen vangen veel wind. Amper twee dagen na haar overwinnin­g vonden tegenstand­ers berichten die Keke op een oud Facebookpr­ofiel postte. Zo deelde ze de tekst ‘De hele wereld moet Bashar (al-Assad) steunen tegen de criminele roofdieren die de VS, Frankrijk en Engeland zijn’. Daarbij stonden een foto van de Syrische president en een stempel van de neofascist­ische groep Bastion Social. Op die Facebookpa­gina deelde ze ook propaganda voor Marine Le Pen, tonen screenshot­s op de extreemrec­htse website Fdesouche.

Keke wil niet reageren. Ze is een vechtster, zegt ze zelf. Ze zal het nodig hebben. Nadat Caroline Fiat (ook LFI) het in 2017 van zorgkundig­e tot parlements­lid had geschopt, kreeg ze van een aantal collega’s in het halfrond de bijnaam Bac -2, waarmee ze doelden op het feit dat ze ongeschool­d is. ‘Het is niet omdat ik een kamermeisj­e ben dat ik me minder voel dan een politicus die een master heeft. We streden tegen de Accorgroep, die miljarden heeft, terwijl ik 1.000 euro per maand verdiende’, haalt Keke de schouders op.

Ze is niet de enige nieuwkomer met een niet-klassiek profiel in het parlement. Een bioboerin, een gepensione­erde postbode, een appelboer, een zeevaarder en een huisvrouw maken het Franse halfrond heel wat diverser.

Jolien De Bouw

‘Zij is wat ik noem een massaleide­r. Ze heeft iets dat aantrekt, is sterk en heeft het hart op de tong’

Eric Coquerel La France Insoumise

 ?? Christophe Petit Tesson/epa ?? Rachel Keke arriveert bij het parlements­gebouw in Parijs.
Christophe Petit Tesson/epa Rachel Keke arriveert bij het parlements­gebouw in Parijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium