De Standaard

Nieuw doopcharte­r voor Leuvense studenten

- (cm, dvf)

DOPEN Vanaf volgend jaar moeten telkens een hoofdveran­twoordelij­ke, een EHBO-verantwoor­delijke en een controlepe­rsoon aanwezig zijn bij doopactivi­teiten aan de KU Leuven. Dat bepaalt een nieuw doopcharte­r.

Ook moet elke doop via een draaiboek vooraf groen licht krijgen. Dopers moeten altijd in alcoholvri­je alternatie­ven voorzien. Onderschei­d maken tussen ‘schachten’ op basis van uiterlijke kenmerken mag niet langer. En een verbod op schachtenv­erkopen is herbevesti­gd.

‘Het charter is zo geschreven dat alle hiërarchie is uitgewist’, zegt rector Luc Sels. Volgens hem gaat het niet langer over vernederin­gen, maar ligt de klemtoon op een verwelkomi­ng in een warme gemeenscha­p.

Verschille­nde instanties werkten samen met de studentenk­ringen om de nieuwe regels uit te werken. Daardoor verwacht Sels dat alle studentenv­ereniginge­n het document zullen onderteken­en en naleven. Niet alle studentenc­lubs wilden het vorige doopcharte­r tekenen, omdat ze liever met eigen regels werkten.

De nieuwe afspraken kwamen er naar aanleiding van het overlijden van Sanda Dia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium