De Standaard

Uitreiking eretekens uitgesteld na commotie

-

De Congocommi­ssie zal zich buigen over het lot van eretekens zoals het Grootkruis in de Orde van Leopold II. De uitreiking ervan wordt uitgesteld.

ERETEKENS

De geplande uitreiking van de eretekens van Grootoffic­ier of het Grootkruis in de Orde van Leopold II leidde de voorbije dagen tot zoveel ophef dat de Conferenti­e van de voorzitter­s van de Kamer, zowat haar dagelijkse bestuur, heeft besloten om de uitreiking uit te stellen. Daar zijn goede redenen voor. Enkele begunstigd­en van de eretekens – de (ex-)politici Eric Van Rompuy (CD&V), Emir Kir (ex-PS) en Francis Delpérée (Les Engagés) – waren zelf allerminst opgezet met de eer. Van Rompuy zei al dat hij geen ereteken wou krijgen in de orde van iemand die bekendstaa­t als een van de grootste moordenaar­s in de geschieden­is.

Koning Leopold II staat al enige tijd zwaar ter discussie wegens zijn rol in Congo-Vrijstaat, die wordt gekenmerkt door extreme wreedheden. Koning Filip is nog maar net zijn spijt gaan betuigen in Kinshasa over wat er allemaal misging in de voormalige kolonie.

Orde afgeschaft?

Door de commotie is beslist om de uitreiking van alle eretekens uit te stellen. Dat betekent dat ook 28 andere parlements­leden een benoeming mislopen.

Of er ooit nog een ereteken in de Orde van Leopold II wordt uitgereikt, is maar de vraag. De kwestie komt aan bod in de Bijzondere Commissie Koloniaal verleden. Voorzitter Wouter De Vriendt (Groen) stelt voor om het ereteken af te schaffen. Dat wordt dit najaar bekeken. De hoorzittin­gen van de

Kamercommi­ssie zijn nog volop bezig.

De eretekens worden bijna automatisc­h toegekend op basis van een aantal criteria, bijvoorbee­ld de anciënnite­it van de kandidaat in het parlement. De betrokkene­n krijgen niet te horen waarom ze uitverkore­n zijn. Bij de N-VA en Vlaams Belang, dat al een wetsvoorst­el heeft ingediend om de eretekens af te schaffen, wordt bijna altijd bedankt voor de eer.

WimWinckel­mans

 ?? © ?? Het betwiste Grootkruis. blg
© Het betwiste Grootkruis. blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium