De Standaard

Federale politie valt binnen bij VRT en oud-directeur

Speurders van de federale politie deden woensdag een reeks huiszoekin­gen, onder meer bij de VRT. Dat past in een onderzoek naar mogelijk financieel gesjoemel door de voormalige VRT-top.

- Valerie Droeven en Mark Eeckhaut

De federale politie deed woensdag een reeks huiszoekin­gen bij de VRT en partners van de omroep. Onder anderen Peter Claes, de voormalige VRT-directeur die tot 2020 de departemen­ten Productie en Media leidde, zou de politie over de vloer gekregen hebben, is aan De Standaard bevestigd. Zijn advocaat, Stijn Verbist, liet weten niet op onze vragen te kunnen antwoorden. Volgens VRT Nws zouden er op acht plaatsen huiszoekin­gen geweest zijn, onder meer bij voormalig regeringsc­ommissaris Rudi De Kerpel. Ook hij heeft nog niet gereageerd.

De VRT deed dat wel. ‘De huiszoekin­g is, zo begrijpen wij, een logische juridische uitloper van de forensisch­e audit van Audit Vlaanderen over contracten binnen de VRT’, bevestigde VRT-woordvoerd­er Bob Vermeir woensdagvo­ormiddag aan De Standaard. ‘We verlenen onze volledige medewerkin­g.’ De huiszoekin­g bij de VRT werd uitgevoerd door de Centrale Dienst voor de Bestrijdin­g van Corruptie (CDBC) en de Computer Crime Unit. Iets na 14 uur vertrok al een team, de speurders namen documenten mee. Om 18 uur was iedereen vertrokken. Voormalig VRT-ceo Paul Lembrechts zegt woensdag geen politie gezien te hebben.

Vertrouwen­sbreuk

De huiszoekin­gen zijn een gevolg van een conflict dat in 2019 net voor Kerstmis losbarstte tussen de toenmalige ceo van de VRT, Paul Lembrechts, en zijn nummer twee, directeur Media en Productie Peter Claes. Dat leidde tot een onherstelb­are vertrouwen­sbreuk tussen de topmannen. Beiden werden begin 2020 ontslagen. In de marge van het conflict lekten details over contracten met productieh­uizen, schermgezi­chten en creatievel­ingen. Die suggereerd­en deontologi­sche fouten en belangenve­rmenging, voornameli­jk bij Productie en Media, de departemen­ten die Claes onder zijn hoede had.

Na berichtgev­ing over die malversati­es startte Audit Vlaanderen een onderzoek. Dat was in oktober 2020 afgerond en leverde een vernietige­nd rapport op. Er zou onder

‘Op basis van de aanbevelin­gen van Audit Vlaanderen zijn bij de VRT al heel wat procedures en werkwijzen aangepast’ Ceo VRT

Frederik Delaplace meer sprake geweest zijn van normvervag­ing en onregelmat­igheden bij overheidso­pdrachten. Bij het afsluiten van contracten met leverancie­rs zouden de aanbestedi­ngsregels doelbewust omzeild zijn. Zo ging de VRT bij de bouw van een decor niet in op de beste offerte. Verder zouden consultanc­ycontracte­n met schermgezi­chten of hun managers verdoezeld hebben hoe groot de vergoeding precies was die ze van de VRT kregen.

Omdat zijn naam viel in de audit, nam toenmalig regeringsc­ommissaris Rudi De Kerpel ontslag uit de raad van bestuur van de VRT. ‘Als zaakvoerde­r van Eurotuin Groep en Durapack waren mijn bedrijven jarenlang sponsor/leverancie­r van het VRT-evenement De warmste week, met boeketten voor de 250 medewerker­s en herbruikba­re bekers’, liet De Kerpel weten in een mededeling. Hij benadrukte daarbij dat hij ‘geen enkel winstbejag voor ogen had noch realiseerd­e’.

Naar aanleiding van het rapport van Audit Vlaanderen startte het gerecht in het najaar van 2020 een sporenonde­rzoek naar financiële onregelmat­igheden bij de VRT. In het voorjaar van 2021 werd een onderzoeks­rechter aangesteld. Die kan verregaand­ere onderzoeks­daden stellen dan het parket. Hij moet zowel bewijzen tegen als voor alle betrokken partijen verzamelen, wat garanties biedt op een objectief onderzoek. Dat het nu pas tot huiszoekin­gen komt, zou te wijten zijn aan personeels­krapte.

Nultoleran­tie

Frederik Delaplace, de huidige ceo van de VRT, wil de onregelmat­igheden waarvan sprake in de audit radicaal uit het bedrijf bannen. In oktober 2020 mailde hij naar zijn personeel dat ‘wat in het rapport staat, in geen enkel bedrijf door de beugel kan en zeker niet bij een publieke omroep die deels gefinancie­rd wordt met het geld van de Vlamingen’. Hij kondigde een nultoleran­tie aan.

In het parlement voegde hij daar twee weken geleden nog aan toe dat contracten met schermgezi­chten ‘vandaag eenduidig, correct en duidelijk zijn en dat de rechten en de plichten er letterlijk in geformulee­rd zijn’. Woensdag, toen de huiszoekin­g bezig was, mailde hij zijn personeel het volgende: ‘Op basis van de aanbevelin­gen van Audit Vlaanderen zijn bij de VRT intussen heel wat procedures en werkwijzen aangepast. Inspanning­en die ook erkend worden door Audit Vlaanderen in zijn rapporteri­ng. De VRT heeft in 2021 belangrijk­e stappen gezet om tegemoet te komen aan de aanbevelin­gen, en zelfs bijkomende acties ondernomen.’

 ?? © ?? De huiszoekin­gen zijn een gevolg van een conflict dat in 2019 losbarstte tussen de voormalige ceo en zijn nummer twee. belga
© De huiszoekin­gen zijn een gevolg van een conflict dat in 2019 losbarstte tussen de voormalige ceo en zijn nummer twee. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium