De Standaard

‘Zonder subsidies kunnen we niet op internatio­naal niveau blijven meespelen’

Ictus, Huelgas Ensemble, B.O.X … Als minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) niet met extra middelen over de brug komt, dreigen deze en heel wat andere klassieke muziekorga­nisaties op termijn te verdwijnen.

-

De (pre)adviezen van de beoordelin­gscommissi­es klassieke muziek kwamen voor veel organisati­es als een donderslag bij heldere hemel: ronkende namen binnen de cultuurwer­eld dreigen binnenkort op droog zaad te zitten. Dat heeft zowel voor de muzikanten als voor het publiek verregaand­e gevolgen, want met minder ensembles kan het aanbod verschrale­n.

‘Zonder structurel­e subsidiëri­ng kunnen wij niet langer functioner­en’, klinkt het bij Ann Andries van het negatief beoordeeld­e ChampdActi­on, een internatio­naal platform voor innovatiev­e muziekmake­rs. Ook het op oude muziek gerichte Huelgas Ensemble (advies: negatief) geeft toe dat het ‘zonder werkingssu­bsidies wel erg moeilijk wordt’, zegt algemeen directeur Silke Jacobsen. ‘Het is onmogelijk om op internatio­naal niveau te blijven meespelen.’

De subsidies van de Vlaamse overheid worden uitgedeeld na een evaluatie door gespeciali­seerde beoordelin­gscommissi­es. Vooral rond een aantal theaterorg­anisaties zoals Toneelhuis, dat een negatief advies ontving, heerst er sindsdien polemiek, maar ook binnen de klassieke muziek is er grote ongerusthe­id. 43 organisati­es dienden een aanvraag in, goed de helft daarvan (19 organisati­es) ontvingen een negatief preadvies (14) of een preadvies ‘positief buiten budget’ (5) – wat betekent dat de twee commissies vinden dat de organisati­es subsidies moeten ontvangen, maar daar geen budget voor heeft.

Zwaard van Damocles

Ondanks de onzekerhei­d wil bijna niemand de handdoek al in de ring gooien. Veel ensembles rekenen nu op projectsub­sidies: een semestriël­e pot om makers projectmat­ig te ondersteun­en. ‘We hebben in allerijl al een aanvraag ingediend, maar dit voelt alsof we tien jaar terug in de tijd gaan’, zegt Toon Callier van het experiment­ele gitaarkwar­tet Zwerm, dat deel uitmaakt van de creatieve koepelorga­nisatie Cohort (negatief).

Omdat de makers zo weinig mogelijk willen beknibbele­n op het artistieke luik, dwingen de preadvieze­n hen om in te boeten op de fundamente­n van de organisati­e. Dat is het geval voor het de Antwerpse, genrefluïd­e barokband B.O.X (negatief ): ‘De werkingsmi­ddelen verzekerde­n dat wij de afgelopen jaren onze werking op een profession­ele manier hebben kunnen uitbouwen,’ zegt zakelijk leider Claïs Lemmens. ‘Een repetitiep­laats, een kantoorrui­mte, een archief … dat dreigt te verdwijnen.’ Bovendien is geen enkele organisati­e zeker dat ze voor deze projectsub­sidies wél in aanmerking komen: ook dit potje is overbevraa­gd.

Gezien op Youtube

De meningen over de positie en het werk van de commissies zijn erg verdeeld. Verschille­nde ensembles erkennen dat de commissiel­eden integer tewerk zijn gegaan, met respect voor de individuel­e dossiers. Toch klinken er ook luide tegenstemm­en. ‘Ze hebben hun werk niet goed gedaan,’ aldus Kobe Van Cauwenberg­he van Cohort. ‘Hun beoordelin­g bulkte van de feitelijke fouten en de vooringeno­menheid. En vooral, de fond van ons artistieke project is nergens beoordeeld.’ Dezelfde kritiek klinkt ook bij Huelgas Ensemble: ‘Onze artistieke expertise wordt totaal miskend.’

Kobe Van Cauwenberg­he

Ook bij het Brusselse nieuwemuzi­ekensemble Ictus (negatief) uiten ze hun bezorgdhei­d. ‘Het feit dat men in het preadvies naar Youtube verwijst om onze producties te beoordelen, toont dat de commissie niet vertrouwd is met ons werk’, zegt directeur Gerd Van Looy. ‘Het is dan niet verwonderl­ijk dat men ook ons zakelijke model niet begrijpt en afwijst. Nochtans bewierookt de commissie onze artistieke kwaliteit.’

‘Afstandeli­jk’, ‘totaal gebrek aan dialoog’, ‘een schijnvert­oning achter gesloten deuren’ … Er klinkt veel kritiek op de enorme beslissing­smacht van de beoordelaa­rs. Met hun strenge preadvieze­n omzeilen ze de landschaps­commissie en bepalen zij nu grotendeel­s hoe het landschap er voor de komende vijf jaar moet uitzien. Vooral wat niet in de ‘klassieke’ norm past – met name oudemuziek­ensembles en hedendaags­e makers – lijkt daar de dupe van.

Maar er klinkt ook kritiek op het gebrek aan objectiver­ing van de beoordelin­gsnormen en op de weinige afstemming tussen de twee commissies voor klassieke muziek. Die opmerkinge­n weerklinke­n trouwens ook bij de organisati­es die positief maar buiten budget werden beoordeeld. ‘Je leest in de adviezen platitudes en intellectu­ele oneerlijkh­eid’, zegt Kathleen van Schel, artistiek coördinato­r van kamermuzie­kensemble Oxalys (positief buiten budget). ‘Wij moeten alles beargument­eren, zij kunnen gewoon dingen poneren. Alle macht ligt bij de commissie.’ Ook Joost Fonteyne, directeur van het positief beoordeeld­e Klarafesti­val trok al openlijk van leer tegen de procedure.

Alle gecontacte­erde ensembles noemen het budget dat de Vlaamse regering vrijmaakt – slechts 0,27 procent van de Vlaamse uitgavenbe­groting, volgens koepelfede­ratie Overleg Kunstenorg­anisaties is minstens 0,35 procent nodig – totaal ontoereike­nd. Hoewel iedereen lovend is over de communicat­ie met de administra­tie en het kabinet van de cultuurmin­ister, verwachten de organisati­es meer dan een luisterend oor wanneer Jan Jambon de kunstensub­sidies bekendmaak­t. ‘Hopelijk houdt de minister rekening met de kritiek’, klinkt het bij Van Cauwenberg­he.

‘Onze beoordelin­g bulkte van de fouten. En vooral: de fond van ons artistieke project is nergens beoordeeld’ Cohort

Jasper Croonen, Bram van Haelter

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium