De Standaard

Pacifisme is niet het antwoord

Onze onvoorwaar­delijke steun, dat is het wel het minste wat we Oekraïne verschuldi­gd zijn, schrijft Slavoj Zizek, en daarvoor hebben we een sterkere Navo nodig.

- © The Guardian

Voor mij was ‘Imagine’ van John Lennon om de verkeerde redenen een hit. Stel je voor dat ‘de hele wereld verenigd zal leven’. Het is de snelste weg naar de hel. Wie zich, geconfront­eerd met de Russische invasie, vastklampt aan pacifisme, zit gevangen in zijn eigen versie van ‘Imagine’. Stel je een wereld voor waarin spanningen niet langer opgelost worden via gewapende conflicten … Zo volhardde Europa ook in zijn ‘Imagine’, terwijl het de ogen dichtkneep voor de brutale werkelijkh­eid buiten zijn grenzen. Tijd om wakker te worden.

Dit slepende conflict, waarin Rusland langzaam vooruitgan­g boekt, heeft een duidelijk einddoel. Toen Poetin zichzelf onlangs vergeleek met Peter de Grote, waren zijn woorden veelzeggen­d: ‘Om leiderscha­p te kunnen claimen, moet ieder land, ieder volk zijn soevereini­teit consolider­en. Er is geen tussenweg: ofwel is een land soeverein, ofwel is het een kolonie.’

De implicatie is duidelijk, zoals een commentato­r schreef: er zijn twee categorieë­n, de soevereine staat en de veroverde. In Poetins imperialis­tische visie valt Oekraïne onder de laatste categorie. Zoals blijkt uit officiële verklaring­en vallen ook Bosnië en Herzegovin­a, Kosovo, Finland en de Baltische staten daaronder. En uiteindeli­jk Europa zelf.

Poetin toelaten ‘geen gezichtsve­rlies te lijden’? We weten wat dat betekent: geen compromis in de Donbas en vrije baan voor zijn keizerlijk­e ambitie. Die ambitie moeten we onvoorwaar­delijk verwerpen. De hele wereld wordt bedreigd door dezelfde catastrofe­s en we bevinden ons allemaal ‘tussenin’, niet in een soeverein land en niet onderworpe­n. Het is je reinste waanzin om aan te dringen op volledige soevereini­teit terwijl de aarde opwarmt.

Maar Rusland negeert de klimaatver­andering niet. Waarom zoveel woede over Scandinavi­sche landen die lid willen worden van de Navo? De controle van de Arctische doorvaart, dat is wat er op het spel staat. Door de ontwikkeli­ng van China, Japan en Zuid-Korea zal de belangrijk­ste transportr­oute ten noorden van Rusland en Scandinavi­ë lopen. Dat is het strategisc­he plan van Rusland om te profiteren van de klimaatopw­arming: de belangrijk­ste route ter wereld controlere­n, Siberië ontwikkele­n en Oekraïne onder de knoet houden. Rusland krijgt dan zo’n groot deel van de voedselpro­ductie in handen dat het de hele wereld kan chanteren. Dat is de economisch­e realiteit achter Poetins imperialis­tische droom.

Kissinger en Chomsky in bed

Wie pleit voor minder steun aan Oekraïne en meer druk om het land aan de onderhande­lingstafel te krijgen, met inbegrip van pijnlijke territoria­le toegevinge­n, haalt altijd het argument aan dat Oekraïne geen oorlog kan winnen tegen Rusland. Dat is misschien waar, maar net daarin ligt de grootsheid van het Oekraïens verzet: het riskeert het onmogelijk­e en tart pragmatisc­he berekening­en. Het minste wat we de Oekraïners verschuldi­gd zijn, is onze volwaardig­e steun en daarvoor hebben we een sterkere Navo nodig – maar niet als verlengstu­k van het Amerikaans beleid.

Door de Amerikaans­e strategie om terug te slaan via Europa, wordt Europa zelf het slagveld tussen de VS en Rusland, wat kan uitdraaien op een compromis ten koste van Europa. Er zijn twee manieren om daaraan te ontkomen: spelen met neutralite­it – dat is vragen om problemen – of een onafhankel­ijke speler worden.

Terwijl stemmen op links betogen dat de oorlog vooral in het belang is van het industriee­l-militaire complex van de Navo, is dit hun ware boodschap aan Oekraïne: jullie zijn dan wel het slachtoffe­r van een brutale agressie, maar reken niet op onze wapens, want daarmee spelen jullie in de kaart van het industriee­l-militaire complex. De verwarring leidt tot vreemde bedgenoten, zoals Henr y Kissinger en Noam Chomsky. Die politieke tegenpolen – Kissinger als buitenland­minister van Republikei­nse presidente­n en Chomsky als leidend links intellectu­eel – hebben vroeger vaak gebotst, maar onlangs pleitten ze allebei voor een schikking waarin Oekraïne delen van zijn grondgebie­d opoffert.

Dat soort ‘pacifisme’ houdt alleen steek als we negeren dat deze oorlog niet over Oekraïne gaat, maar kadert in een poging om onze gehele geopolitie­ke situatie te veranderen. Het doel is de ontmanteli­ng van de Europese eenheid, wat niet alleen de betrachtin­g is van Amerikaans­e conservati­even en van Rusland, maar ook van extreemrec­hts en -links in Europa.

Nog idioter is het idee dat Europa en Rusland de krachten zouden moeten bundelen tegen de nieuwe polarisati­e tussen de VS en China, en een derde ‘Euraziatis­ch’ blok vormen geënt op de christelij­ke traditie, gezuiverd van liberale overdaad.

Wat zal er gebeuren als kiezers in Europa en Amerika, geconfront­eerd met stijgende energiekos­ten en inflatie, hun appetijt verliezen voor een ‘oorlog zonder eind’? Op dat moment zal het Europese verhaal ten onder gaan, en wordt Europa de facto opgesplits­t in een Amerikaans­e en een Russische invloedssf­eer. Europa wordt dan zelf het slagveld van een eindeloze oorlog.

Freudiaans­e versprekin­g

Voor een oprechte linkse denker is het niet alleen onaanvaard­baar om Rusland te steunen, maar ook om het zomaar te laten bij de vaststelli­ng dat links verdeeld is tussen pacifisten en

Een kapotgesch­oten auto met witte vlag

supporters van Oekraïne, en dat die opdeling niet meer is dan een voetnoot in de mondiale strijd van links tegen het kapitalism­e.

Als een land bezet wordt, is het de heersende klasse die omgekocht wordt om te collaborer­en met de bezetters, zodat ze haar privileges kan behouden. De strijd tegen de bezetter wordt dan de prioriteit voor de werkende klasse.

Je kunt niet links zijn zonder achter Oekraïne te staan. Links zijn en begrip tonen voor Rusland, dat is zoals de linksen die indertijd de ‘antiimperi­alistische’ retoriek van Duitsland tegen het Verenigd Koninkrijk voor waar namen en in de oorlog van Duitsland tegen Frankrijk en het VK de neutralite­it verkozen.

Maakt links die fout vandaag, dan is het voorgoed uitgeteld. Betekent dat dan dat links zich domweg achter het Westen moet scharen, met inbegrip van de rechtse fundamenta­listen die Oekraïne evengoed steunen?

In een speech in Dallas vorige maand, bekritisee­rde ex-president George W. Bush het systeem in Rusland: ‘Ze hebben geen controleex­plosieve

De Arctische route en Oekraïne controlere­n en met voedsel de wereld chanteren. Dat is de economisch­e realiteit achter Poetins imperialis­tische droom

mechanisme­n, waardoor één man kan beslissen om een onrechtmat­ige en brutale invasie te lanceren in Irak.’ Hij herpakte zich: ‘Ik bedoel Oekraïne’, waarop hij zei: ‘of ja, Irak’, waarop het publiek moest lachen.

Twee zaken vielen op in die freudiaans­e versprekin­g: dat de toehoorder­s zijn impliciete toegeving dat de Amerikaans­e aanval op Irak een onrechtmat­ige en brutale invasie was, op gelach onthaalden in plaats van er een bekentenis van een misdaad in te zien, vergelijkb­aar met de Russische invasie in Oekraïne; en hoe Bush zijn zelfcorrec­tie ver volgde met ‘of ja, Irak’ – wat bedoelde hij daarmee? Dat het onderschei­d tussen Oekraïne en Irak er niet toe doet?

Dat mysterie verdwijnt zodra je zijn uitspraak letterlijk neemt: alle verschille­n in acht genomen deed Bush wat Poetin vandaag doet, dus moeten ze allebei beoordeeld worden volgens dezelfde maatstaven.

Assange vrij

De dag waarop ik dit schrijf, heeft het VK de uitleverin­g van WikiLeakso­prichter Julian Assange aan de VS goedgekeur­d. Zijn misdaad? Niets

anders dan de misdaden publiek maken die Bush bekend heeft met zijn versprekin­g. Misdaden vergelijkb­aar met die van Poetin in Oekraïne. Je kunt zeggen dat WikiLeaks tientallen Amerikaans­e Boetsja’s aan het licht bracht. Bush voor de rechter dagen is niet minder vergezocht dan Poetin voor een tribunaal in Den Haag krijgen. Maar het minste wat je kunt doen als je tegen de Russische invasie bent, is de vrijlating eisen van Assange.

Oekraïne beweert dat het vecht voor Europa, en Rusland beweert dat het vecht tegen de unipolaire westerse hegemonie. We moeten beide claims verwerpen. En hier wordt het onderschei­d tussen rechts en links zichtbaar.

Vanuit rechts standpunt strijdt Oekraïne voor de Europese waarden tegen niet-Europese autocraten; vanuit links standpunt strijdt Oekraïne voor een vrije wereld, met daarin ook vrijheid voor de Russen zelf. Daarom klopt het hart van de ware Russische patriot voor Oekraïne.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? © ?? in Boetsja, in Oekraïne.
Laurent Van Der Stockt/getty images
© in Boetsja, in Oekraïne. Laurent Van Der Stockt/getty images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium