De Standaard

Genderquot­a blijven vooralsnog een doekje voor het bloeden

-

Vrouwen blijven een minderheid in topfunctie­s, dus we moeten anders en eerder ingrijpen, schrijft Marieke Wyckaert.

GLAZEN PLAFOND

Eergistere­n was het weer prijs: ‘Topjobs voor vrouwen blijven werk van lange adem’ (DS 21 juni). Juicht, wij allen, want nog geen derde van alle toppositie­s in de Vlaamse overheid wordt ingevuld door vrouwen. Bovendien stapten er onlangs vier op, van wie er al twee zijn vervangen door mannen; een vijfde vertrekt volgend jaar. Nog geen één op de drie, dus, en het riskeert nog erger te worden. Nochtans mikt de Vlaamse overheid op 40 procent, maar een nieuwe diversitei­tsambtenaa­r benoemen, voor zover dat al de oplossing zou zijn, lukt blijkbaar niet.

Sinds Caroline Pauwels om gezondheid­sredenen stopte als rector aan de VUB, hebben we ook geen enkele Vlaamse rector meer. De cijfers van vrouwelijk­e academici zullen u ook niet opvrolijke­n: in Leuven is vandaag 31 procent vrouw, bij de hooglerare­n zelfs maar 22 procent.

Op 16 juni juichte ook het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM): de quotawet voor genoteerde vennootsch­appen uit 2011 ‘werkt’, want in 2020 is 34,1 procent van de bestuurder­s daar vrouw. Uiteraard werkt die wet, want ze legt een mathematis­che verplichti­ng op, en de heren die de verplichti­ng niet naleven, voelen het in hun portemonne­e, en misschien ook wel een klein beetje in hun reputatie. 30 procent vrouwen is het minimum. We deden er dus dik 10 jaar over om 4,1 procent boven de wettelijke verplichti­ng te geraken. Maar slechts in 5,6 procent van die vennootsch­appen zit een vrouw de raad van bestuur voor, en het aantal vrouwelijk­e ceo’s bedraagt 4,5 procent, en daalt, zo blijkt.

Bovendien worden vrouwelijk­e bestuurder­s massaal geparkeerd in het segment onafhankel­ijke bestuurder­s: daar staan ze doorgaans het verst van de macht. Niet dat ik tegen onafhankel­ijke bestuurder­s ben, maar het wijst erop dat vrouwen nog altijd geen deel uitmaken van het normale netwerk dat bestuurder­s die er echt toe doen (als vertegenwo­ordiger van een belangrijk­e aandeelhou­der) oplevert. Het IGVM meldt ook dat het aantal vrouwen in directieco­mités stagneert op ongeveer 14 procent. Dat is de plaats waar de operatione­le beslissing­en worden genomen: daar zit dus de dagelijkse macht. En dat is ook het niveau van waaruit mensen doorgroeie­n naar raden van bestuur. Geen wonder dat de cijfers zijn wat ze zijn.

Alle emancipati­e ten spijt

Er is dus weinig reden tot juichen. Het IGVM ziet veel heil in het recente

Vrouwen maken nog altijd geen deel uit van het normale netwerk dat bestuurder­s die er echt toe doen oplevert

correcties & aanvulling­en Radar.

Jimmy Kets was de cameraman van de documentai­re over Harry Gruyaert die werd geregissee­rd door Gerrit Messiaen (DS Weekblad 18 juni).

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium