De Standaard

Niets wijst erop dat Poetin het bij de Donbas wil houden

- Dominique Minten blz. 2-5 Berichtgev­ing

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is vier maanden oud. De Russische opmars in de Donbas gaat traag maar gestaag door, en niets wijst erop dat Poetin tevreden zal zijn met de oostelijke regio alleen. Ook zijn gaswapen wordt almaar efficiënte­r.

‘Het Russische leger raakt stilaan door zijn manschappe­n en materieel heen.’ Onder militaire analisten in de VS en West-Europa is het een vaak gedeelde stelling. Maar is dat geen te optimistis­che inschattin­g van het verloop van de oorlog? In de Baltische landen blijft men waarschuwe­n voor een te roze kijk.

De Russische verliezen mogen dan aanzienlij­k zijn, hun reserves blijven dat ook. Dat was de boodschap van Kaja Kallas, de premier van Estland, in een interview met Associated Press. ‘Ik hoor het discours dat de Russen niet langer een gevaar zijn, omdat ze zichzelf uitgeput hebben. Dat zijn ze niet. Ze kunnen nog altijd genoeg troepen aanvoeren. Ze tellen hun doden niet en ze tellen de artillerie niet die ze verliezen. Daarom mogen we vooral niet onderschat­ten hoelang ze dit kunnen volhouden.’

Ook de Navo houdt rekening met de lange adem van Poetin. ‘Hij zal niet stoppen voor hij de hele Donbas en het hele zuiden, inclusief Odessa, in handen heeft. Waarna hij vervolgens Kiev in de tang kan nemen’, zegt een Navo-diplomaat. Poetin heeft tijd. De operatie in de Donbas zit nog altijd op schema. Pas tegen het einde van de zomer wil hij die helemaal veroverd hebben.

De Russische opmars verloopt weliswaar traag, maar ze gaat wel gestaag door. De gevechten rond Severodone­tsk en de zusterstad Lysytsjans­k zijn hels. ‘In Lysytsjans­k is geen enkele plaats nog veilig’, zegt Serhi Hajdaj, de gouverneur van de provincie Loehansk. De voorbije dagen namen de Russen drie dorpen in, waardoor de laatste Oekraïense verdedigin­gslijn doorbroken is. De soldaten die Severodone­tsk en Lysytsjans­k nog verdedigen, staan nu voor de keuze: door vechten, wetende dat ze de strijd toch verliezen of zich nog proberen terug te trekken.

Als Rusland de twee steden kan innemen, is dat een belangrijk­e militaire én psychologi­sche doorbraak. De hele provincie Loehansk valt dan in Russische handen. Moskou kan zich dan concentrer­en op Donetsk, de andere provincie van de Donbas. Die is groter dan Loehansk. Rusland heeft volgens de Oekraïense commandant van de regio nu 55 procent in handen. De volledige inname zal dus niet van vandaag op morgen gebeuren. Maar opnieuw: Poetin heeft tijd.

Dat Moskou zich niet tevreden zal stellen met de Donbas en de landcorrid­or naar de Krim die het al in handen heeft, blijkt uit verhevigde raketaanva­llen op Mykolajiv. De strategisc­h belangrijk­e stad in het zuiden verhindert de Russische opmars naar Odessa, de laatste havenstad aan de Zwarte Zee die Oekraïne nog in handen heeft.

Lichte paniek

Ook met zijn gaswapen zet Poetin Europa steeds meer onder druk. In Duitsland is zelfs sprake van lichte paniek. De Duitse regering heeft gisteren de alarmfase uitgeroepe­n. ‘Gas is vanaf nu een schaars goed in Duitsland. Dat zeg ik, terwijl er op dit moment nog geleverd kan worden. Maar dat mag ons geen valse zekerheid geven’, zei minister van Economisch­e Zaken Robert Habeck. Duitsland gaat ervan uit dat het sowieso in de problemen komt, tenzij het alle gas dat het importeert, zelf houdt. Maar dat is geen optie. Wettelijk is het verplicht een deel naar de buurlanden door te voeren. En als Duitsland geen gas doorvoert, zal het omgekeerd ook geen gas meer krijgen van de buurlanden.

Als de gastekorte­n echt gaan nijpen, zal dat gevolgen hebben voor de militaire steun die het Westen nu nog enthousias­t geeft. Volgens de Oekraïense minister van Defensie zijn gisteren de eerste Amerikaans­e Himars-raketsyste­men aangekomen. Daarmee kan het Oekraïense leger sneller en preciezer raketten afvuren. ‘De zomer zal heet worden voor de Russische bezetters’, zei de Oekraïense minister van Defensie, Oleksi Reznikov. ‘Voor sommigen van hen zal het ook de laatste worden.’ De minister blijft dus strijdvaar­dig. Maar Oekraïense militaire bronnen moeten ook toegeven dat de Russische luchtafwee­rsystemen efficiente­r zijn geworden, waardoor Oekraïne veel minder drones kan inzetten.

De oplopende spanning rond Kaliningra­d maakt Europa ook zenuwachti­g. Dat Litouwen Russische goederentr­einen richting de exclave systematis­ch controleer­t op producten die op de Europese sanctielij­st staan, is misschien toch wat overdreven. ‘Misschien zijn steekproev­en ook genoeg’, zegt een Europese bron. De EU dringt in elk geval aan op de-escalatie. ‘Tegen de Navo-top van volgende week moet dit probleem van de baan zijn.’

Als de gastekorte­n echt gaan nijpen, zal dat gevolgen hebben voor de militaire steun die het Westen nu nog enthousias­t geeft

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium