De Standaard

Poetin exploiteer­t ijskoud Europa’s zwaktes

-

Na vier maanden van strijd in Oekraïne zijn we er nog steeds niet in geslaagd de gevolgen ervan terdege in te schatten. Keer op keer blijken de voorspoedi­ge voorspelli­ngen door de feiten te worden achterhaal­d. Het jongste besef is dat we bij het begin van een hete zomer niet weten hoe we over enkele maanden een koude winter moeten aanvatten.

Het begon ermee dat bijna niemand wilde geloven dat Vladimir Poetin het zou aandurven Oekraïne aan te vallen. De verbijster­ing was groot toen hij dat toch deed. Maar de spectacula­ire mislukking van het beleg van Kiev en de opmerkelij­ke daadkracht van Europa en het Westen gaven voedsel aan een voorbarig optimisme. Het leek nog een kwestie van tijd tot Poetin smadelijk de aftocht zou moeten blazen. Misschien was hij zelfs doodziek. In elk geval diende zich een unieke kans aan om Rusland voor eens en altijd te marginalis­eren en met de Europese Unie rasse schreden voorwaarts te zetten.

Ook die golf trok snel voorbij. Het strijdtone­el verplaatst­e zich naar het oosten van Oekraïne. Daar bleek dat het Russische leger veel te vroeg was afgeschrev­en. Met de val van Marioepol keerden de krijgskans­en. In een lange uitputting­sslag is Rusland in het voordeel tegenover een dapper Oekraïne dat afhankelij­k is van westerse wapenlever­ingen die steeds vaker op zich laten wachten.

De jongste berichten van het front zijn zorgwekken­d. Bovendien verhoogt Poetin de verbale druk op de Baltische staten die terecht vrezen de volgende op zijn afvinklijs­tje te worden. Het vertrouwen in de afschrikwe­kkende kracht van artikel 5 van het Navo-handvest is niet meer wat het geweest is. En nog het meest onheilspel­lende van al: het Russische gas vloeit steeds trager naar het Westen. Poetin heeft al zoveel geprofitee­rd van de hoge energiepri­jzen dat hij straks de kraan helemaal kan dichtdraai­en. Daarop zijn we niet voorbereid. De louter symbolisch­e erkenning van de Oekraïense EU-kandidatuu­r houdt ons maar enkele zomerdagen warm.

In plaats van met een roekeloze agressie, is Poetin bezig aan de planmatige uitvoering van een weloverwog­en strategie. Tegenslage­n hebben het plan niet doen ontsporen, zelfs niet echt doen haperen. Ze waren dus ingecalcul­eerd. Die conclusie is onontkoomb­aar. De vraag is wat Europa en het Westen hiertegeno­ver kunnen en willen plaatsen. Poetin exploiteer­t ijskoud Europa’s zwaktes. De belangrijk­ste daarvan is: we willen zo goedkoop mogelijk uit deze kwade droom wegkomen. Op een vijand voor wie geen prijs te hoog is, of het eigen gesneuveld­e soldaten zijn of hongerdode­n wereldwijd, maakt dat niet de minste indruk.

We willen zo goedkoop mogelijk uit deze kwade droom wegkomen

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium