De Standaard

‘Gas is vanaf nu een schaars goed’

De Duitse regering heeft de op een na hoogste fase van haar nationale noodplan voor aardgas in gang gezet. ‘We zitten in een gascrisis.’ De Duitse beslissing joeg de gas- en elektricit­eitsprijs donderdag almaar hoger.

- Pascal Sertyn

Dat Duitsland het risiconive­au van zijn nationale noodplan voor gas verhoogt, was onvermijde­lijk geworden. Door de sterke verminderi­ng van de leveringen uit Rusland via de onderzeese gaspijplei­ding Nord Stream 1 sinds half juni, stroomt er al anderhalve week 60 procent minder aardgas richting Duitsland. Onze oosterbure­n zijn voor meer dan een derde van hun gasleverin­gen afhankelij­k van Rusland, vóór de oorlog in Oekraïne zelfs voor de helft.

Rusland wijt de lagere gasaanvoer aan technische problemen. De Duitse minister van Economie en Klimaat, Robert Habeck, gelooft daar geen snars van, bleek donderdago­chtend tijdens de persconfer­entie waarop hij de noodfase aankondigd­e. ‘De beperking van de gasleverin­gen is een economisch­e aanval van Poetin op ons’, zei hij. Hij voegde er nog aan toe dat Poetin erop uit is ‘de onveilighe­id aan te wakkeren, de prijzen op te drijven en ons als samenlevin­g te verdelen’.

De bezorgdhei­d in Duitsland is des te groter, omdat er volgende maand een onderhouds­beurt van die onderzeese pijpleidin­g gepland staat. Habeck vreest dat ook daarna de aanvoer van Russisch gas niet opnieuw naar het normale peil opgetrokke­n zal worden.

Habeck, die ook vicekansel­ier is, zei dat dit het zo goed als onmogelijk maakt om voldoende gasreserve­s veilig te stellen zonder aanvullend­e maatregele­n. De Duitse toezichtho­uder voor netwerken waarschuwt dat de gasvoorrad­en van het land zonder maatregele­n zelfs niet voldoende aangevuld kunnen worden tegen de tijd dat in het najaar de verwarming opnieuw aangezet moet worden, vernam het persagents­chap Bloomberg.

Het is meteen een van de grote argumenten om de kolencentr­ales in Duitsland opnieuw op volle toeren te laten draaien. De alarmfase laat toe om het Duitse afbouwplan voor de kolenstroo­mproductie in de koelkast te stoppen. Meer kolenstroo­m houdt in dat Duitsland gasgestook­te centrales op een lager pitje kan zetten. Dat moet helpen om de gasvoorraa­d toch verder te kunnen aanvullen.

Ons land speelt overigens een belangrijk­e rol in de verzekerin­g van de Duitse gasbevoorr­ading. De afgelopen dagen ging iets meer dan de helft (51 procent) van het aardgas dat in ons land wordt ingevoerd via de gastermina­l van Zeebrugge en pijpleidin­gen richting Duitsland. Er wordt trouwens massaal veel aardgas ingevoerd in België. De aanvoer is bijna een

viervoud van het gasverbrui­k in ons land. In de haven van Zeebrugge is het een komen en gaan van tankers met vloeibaar aardgas.

De volgende stap van het noodplan geeft de Duitse overheid de macht om uit te maken wie nog gas mag verbruiken en wie niet

Nationale inspanning

Met deze stand van het noodplan

aardgas is er nog geen sprake van een rantsoener­ing in Duitsland. Maar Habeck riep al zijn landgenote­n wel al op om te besparen op het gasverbrui­k. Hij had het over de noodzaak van een nationale inspanning. ‘Alle consumente­n – zowel de industrie, de openbare instelling­en als de particulie­re huishouden­s – moeten hun gasverbrui­k zo veel mogelijk beperken, zodat we de winter doorkomen’, verklaarde de Duitse minister.

De volgende stap van het noodplan geeft de overheid wel de macht om uit te maken wie er nog gas mag verbruiken en wie niet. Een van de grote principes is dat de huishouden­s en kritieke openbare diensten zoals ziekenhuiz­en worden beschermd.

België nog oké

Met de alarmfase voor aardgas in Duitsland en de early warning over de gasvoorzie­ning die Nederland begin deze week uitstuurde, rijst de vraag hoe het zit met de toestand in ons land. Volgens minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) blijkt uit een analyse dat er ‘geen elementen zijn om in ons land een early warning af te kondigen’. Ze wijst daarbij op twee grote troeven van België. Er zit amper Russisch gas in het Belgische pijpleidin­gnetwerk en door de havens van Zeebrugge en van Duinkerke (Noord-Frankrijk) kan ons land heel veel aardgas invoeren.

De Europese commissari­s van Klimaat, Frans Timmermans, zei donderdag in het Europees Parlement dat ‘het risico van een volledige onderbreki­ng van de gasvoorzie­ning nu reëler is dan ooit tevoren’.

Stroomprij­s

Het optrekken van het risicopeil voor de gasbevoorr­ading van Duitsland leidt er wel toe dat gas, maar ook elektricit­eit, opnieuw duurder worden. De belangrijk­ste gasrichtpr­ijs in Europa – de Nederlands­e gasprijs voor de komende maand – ging donderdago­chtend almaar hoger. Op de middag stond die met 137 euro al bijna 8 procent hoger dan woensdagav­ond. Sinds de inkrimping van de gasleverin­voor gen via de Nord Stream 1-pijpleidin­g is deze gasprijs al met 50 procent gestegen.

Dat heeft ook een grote impact op de stroomprij­s. Dat komt omdat gasgestook­te elektricit­eitscentra­les een groot deel van de dag de stroomprij­s zetten. Sinds begin deze week is de kortetermi­jnprijs voor elektricit­eit in ons land al met 82 procent gestegen.

 ?? © ?? De alarmfase laat toe om het Duitse afbouwplan voor de kolenstroo­mproductie in de koelkast te stoppen. reuters
© De alarmfase laat toe om het Duitse afbouwplan voor de kolenstroo­mproductie in de koelkast te stoppen. reuters
 ?? ??
 ?? © ?? De Duitse minister van Economie Robert Habeck bracht een moeilijke boodschap. epa-efe
© De Duitse minister van Economie Robert Habeck bracht een moeilijke boodschap. epa-efe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium