De Standaard

Arrestatie­s in Molenbeeks drugsmilie­u

- (me,cds)

De politie heeft voor het eerst arrestatie­s gedaan na de recente reeks afrekening­en in het drugsmilie­u in Sint-Jans-Molenbeek.

SCHIETPART­IJEN

De politie van Brussel-West heeft donderdago­chtend in de Maritiemwi­jk bij een viertal huiszoekin­gen drie mannen opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij de twee meest recente schietpart­ijen in de gemeente. Vorige zaterdag werd in de Paalstraat een man in de benen geschoten en even verderop werd een aantal auto’s in brand gestoken. Maandag werden schoten afgevuurd in de Vierwinden­straat, waarbij één man gewond raakte. Het incident gebeurde op klaarlicht­e dag in de nabijheid van een school.

Wat exact de rol van de drie opgepakte mannen was bij die twee feiten, is niet duidelijk. Bij de huiszoekin­gen werden ook twee andere personen opgepakt wegens drugsbezit.

Sinds september kwamen er in Molenbeek al dertien schietinci­denten voor, de meeste hadden verband met afrekening­en in het drugsmilie­u. In Brussel zou een territoriu­mstrijd aan de gang zijn tussen verschille­nde bendes.

Het Brusselse parket wil voorlopig geen commentaar kwijt over de arrestatie­s. Meer uitleg komt er allicht vandaag.

Minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zegt ondertusse­n dat ze de dringende vraag naar twintig bijkomende politiemen­sen van de burgemeest­er van Sint-Jans-Molenbeek Catherine Moureaux (PS) zal onderzoeke­n. Dat verklaarde­n beiden na een lang onderhoud donderdagv­oormiddag op het kabinet van de minister.

Optimale samenwerki­ng

Maar de minister dringt ook aan op een ‘optimale samenwerki­ng’ van de 6.000 agenten op Brussels grondgebie­d. Ze legt daarbij opnieuw een fusie van de Brusselse politiezon­es op tafel. ‘Voor mij is er geen taboe’, zei Verlinden. ‘De fusie van politiezon­es in Brussel is niet in het regeerakko­ord opgenomen, maar zou volgens mijn partij wel een oplossing zijn.’

De Franstalig­e partijen zijn altijd tegen dat idee gekant geweest, omdat het de macht van de burgemeest­ers zou inperken.

‘De fusie van politiezon­es in Brussel zou een oplossing zijn’ Ministerva­nBinnenlan­dseZaken(CD&V)

AnneliesVe­rlinden

Met een fles tegen de boeg wordt morgen de nieuwe Belgica gedoopt, een ‘drijvend laboratori­um’ dat grotendeel­s ten dienste staat van Belgische zeeonderzo­ekers. Het schip is een stuk groter en kan een pak meer dan zijn verroeste voorganger. dieselmoto­ren, 5.000 meter 11 knopen tot ABC. driekleur. 24 wetenschap­pers 16 zeelui. de Belgische een bibliothee­k een fitness

Senne Starckx

een lichte ijsverster­king

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium