De Standaard

Een spel met kubussen, kleuren en camera’s

De Franse straatkuns­tenaar Invader toont voor het eerst een groot aantal van de werken die hij maakt met Rubiks kubussen. De ideale zomertento­onstelling opent vandaag in Brussel.

- RECENSIE

Mima in Molenbeek is een jong privémuseu­m dat kunst graag ziet als een spel of videogame. Met zijn ‘cultuur 2.0’ mikt het op een nieuw publiek en verlaagt het drempels. Invader is er perfect op zijn plek. De anonieme kunstenaar (53) trekt al van in de jaren 90 de straat op met zijn werk. Hij gebruikt geen spuitbusse­n, geen graffiti. Zijn meest bekende werken zijn de Space invasions: mozaieken van gekleurde tegeltjes die hij op muren in de openbare ruimte aanbrengt. In het begin vormde hij er vooral geblokte ruimteweze­ntjes uit het oude computersp­el Space invaders mee. Sindsdien realiseerd­e hij meer dan 4.000 werken in 80 steden. In 2012 streken 40 van zijn figuren in Brussel neer.

Ook de Rubiks kubus, de klassieke draaikubus met de bekende kleurvakje­s, is een spel waarmee de kunstenaar opgroeide. Een fascineren­d object, vindt hij het, ‘tegelijk eenvoudig en complex, en met een prachtige esthetiek’. De kubus past heel natuurlijk in zijn werk door het spelelemen­t, maar evengoed door de vierkante pixel die in al zijn werk terugkomt. Rubikcubis­m, noemt

Invader die lijn van zijn oeuvre. Zie de werken als schilderij­en samengeste­ld met niets dan gigantisch­e hoeveelhed­en draaikubus­sen. Mima toont er 150 van.

Van Nick Cave tot Picasso

De vroegste werken zijn eenvoudig, met grote vlakken in de harde kleuren van de kubus. Gaandeweg ontdekte Invader de kleurnuanc­es en effecten die hij ermee kon creëren. Hij maakte de reeks Bad men, portretten van fictieve en reële schurken en zette platencove­rs om van Nick Cave, The Clash, AC/DC.

De werken lijken abstract, met het blote oog kun je de afbeelding­en moeilijk zien. Maar haal er je camera bij, en ze flitsen tevoorschi­jn

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium