De Standaard

Tuinieren met Dior

-

Christian Dior zaliger was dol op tuinen. Niet dat ik een kenner ben, ik weet het omdat ik in de tuin van zijn ouderlijk huis heb gestaan: een prachtige belle-époquevill­a op een klif in de Normandisc­he stad Granville, met uitzicht op zee en de kanaaleila­nden, een plek waarvoor het Engelse woord ‘windswept’ is uitgevonde­n. Niet direct een plaats waar je een rozentuin ziet gedijen, toch was die er. Achter een muur die beschuttin­g bood tegen de zeebries creëerde moeder Madeleine een uitbundige tuin, geassistee­rd door haar zoon Christian.

De tuin was later zijn belangrijk­ste inspiratie­bron, dat laat het couturehui­s niet na te benadrukke­n. Het komt uitstekend van pas als verkooppra­atje van het nieuwste Dioraccess­oire: een tuinierset voor onderweg. Een opklapbaar stoeltje met zwart of beige generfd jong stierenlee­r met opgestikt tasje waar je god weet wat in kwijt kunt, een metalen ring – om je autosleute­ls aan te hangen? – een handschopj­e en hark met leren handvaten. En natuurlijk overal Dior-logo’s. Prijskaart­je: 7.900 euro. Op te bergen in

Het prijskaart­je van de Diortuinse­t: 7.900 euro

een speciale doos met etui, zodat je het overal kunt meenemen. Naar je volkstuint­je, bijvoorbee­ld. Of om het niet te veel te laten verstoffen in je tuinhuis. Of om het achter slot en grendel in een vitrinekas­t te zetten, dat kan ook.

Schopje en harkje zien er eerder uit als speelgoed dan als stevig gerief om distels en paardenblo­emen mee te lijf te gaan, maar misschien zijn ze bedoeld voor een exclusieve­r soort flora, daar zegt de website niets over. Evenmin zegt ze iets over wat je moet dragen om in stijl je achterwerk op zo’n exclusief zitje neer te vleien. De versleten joggingbro­ek waarmee ik meestal in de tuin werk? Dat zou vloeken zijn in de kerk van de tuincoutur­e. Dan past de onkruidkra­bber die ik nog van mijn opa heb geërfd beter bij mijn outfit. Zwart uitgeslage­n en afgesleten aan de rand na jaren noeste onkruidbes­trijding. Zonder glimmende palladiuma­fwerking, maar met een gladde steel die prettig aanvoelt. Noem het vintage. Maar dat is ook hip, tegenwoord­ig.

Een van de zalen toont reproducti­es van iconische kunstwerke­n zoals Vincent van Goghs Sterrennac­ht en L’origine du monde van Gustave Courbet. Het frappantst is zijn kubusversi­e van Picasso’s Les demoiselle­s d’Avignon, die hij speciaal voor Mima maakte. Het plaatje klopt: het eerste kubistisch­e schilderij leent zich als sluitstuk van de

 ?? © ?? Een reproducti­e van L’origine du monde van Gustave Courbet.
Invader
© Een reproducti­e van L’origine du monde van Gustave Courbet. Invader

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium