De Standaard

Kun je van warme drankjes afkoelen op snikhete

-

‘De uitbater van mijn koffiebar denkt dat je op warme dagen evenzeer afkoelt van een warm drankje’, mailt collega-wetenschap­sjournalis­t Senne Starckx. Zou het echt, of heeft de barista gewoon geen icetea op voorraad?

Het is contra-intuïtief, maar volgens Hein Daanen, hoogleraar inspanning­sfysiologi­e van de Vrije Universite­it Amsterdam, heeft de barista een punt. ‘Met warme drank voeg je hitte aan je lichaam toe. Dat is in eerste instantie ongunstig. Maar je hersenen geven vrij snel het signaal af dat je meer moet gaan zweten. Door de extra zweetprodu­ctie koel je weer af. Je compenseer­t dus. Maar dat niet alleen, er is sprake van overcompen­satie. Je lijf bereikt daardoor een lagere temperatuu­r dan voordat je het drankje naar binnen goot.’

Een Australisc­he studie uit 2012 toonde dat mechanisme aan. Proefperso­nen moesten 75 minuten fietsen op een hometraine­r. Ze kregen water van ofwel 1.5˚C, 10˚C, 37˚C of 50˚C. Deelnemers die het heetste water dronken, warmden na verloop van tijd het minste op. Ze zweetten meer en konden hun overtollig­e lichaamswa­rmte dus makkelijke­r kwijt. Een belangrijk­e kanttekeni­ng: de luchtvocht­igheid in het labo was erg laag. Zweet verdampte dus goed.

Bij een hoge luchtvocht­igheid is de uitkomst anders. Zweet wil dan maar niet verdampen. Los van de vraag in hoeverre je afkoelt, is een zeiknat bezweet lichaam waarschijn­lijk niet wat je in gedachten had als uitkomst van een verkwikken­d drankje op een terrasje.

‘Maar in onze contreien is de lucht meestal droog genoeg’, stelt Daanen gerust. In vochtige tropische oorden zou hij voor een koud drankje opteren.

En ook als je intensief sport, is koud water het beste voor de hydratatie, meent de hoogleraar. ‘Atleten van duursporte­n drinken het beste ijsdrank om hun lichaam voor aanvang van de training af te koelen.’

Maar als je aan het chillen bent op het terras, als de lucht wat vochtig is, je niet van plan bent om intensief te gaan sporten en je ook geen zin hebt om flink te zweten, neem dan een lauw drankje. Het is misschien niet het antwoord waarop je hoopte, maar volgens Wouter van Marken Lichtenbel­t, lichaamswa­rmte-expert aan de universite­it van Maastricht, is dat het meest effectief in zo’n situatie.

IJskoud water raadt Van Marken Lichtenbel­t af. ‘Als je dat drinkt, koelt je hypothalam­us af, het regelcentr­um voor je warmtehuis­houding. Die hersenstru­ctuur zit vlak boven je gehemelte.’ Je hersenen ‘denken’ dan dat je lichaam afkoelt, en

 ?? © ?? Lauwe koffie: perfect op een warme dag. getty
© Lauwe koffie: perfect op een warme dag. getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium