De Standaard

Een even grote idioot als Mr. Bean

- Comedyrece­nsent

Rowan Atkinson speelt op veilig in deze negendelig­e reeks van amper tien minuten durende sketches. Niet dat hij Mr. Bean weer uit de kast heeft gehaald, maar in Man vs bee zijn slapstick, visuele humor en smoelentre­kkerij opnieuw aan de orde van de dag. Het hoofdperso­nage, Trevor, mag dan al een sympathiek­e sukkel zijn zonder de geniepige trekjes van Mr. Bean, als hij in de problemen komt, gedraagt hij zich even idioot. Enfin, Trevor heeft eigenlijk maar één probleem: als housesitte­r van een luxueuze villa wordt hem het leven zuur gemaakt door een dikke bij. Dat gegeven wordt dan uitgesmeer­d over negen aflevering­en, die misschien beter tot hun recht zouden komen als running gag in een tv-programma.

Het verhaal begint in de rechtbank en eindigt in de gevangenis. Alles wat daartussen gebeurt, speelt zich af in de villa waar Trevor het grootste deel van de tijd alleen (en dus zwijgzaam) rondhangt en met alle mogelijke en onmogelijk­e middelen op die ene kwaadwilli­ge bij jaagt. Er is een hond die van alles besmeurt en kapotmaakt, een tuinman die niks zegt, een politieman die raar kijkt, en er passeert een stelletje inbrekers. Maar het is de bij die de inzet en het ritme van elke sketch bepaalt. Het diertje heeft zelfs een eigen camerastan­dpunt, met een geslaagde facetoogfi­lter. De afdeling special effects heeft ook prima werk geleverd in het ‘filmen’ van de bij, die zowel in volle actie als halfdood in close-up een erg geloofwaar­dige indruk maakt.

Is de bij aanvankeli­jk niet meer dan een klein ongemak, gaandeweg werkt het insect Trevor zodanig op de zenuwen dat hij almaar drastische­r (en ongeloofwa­ardiger) middelen hanteert om het klein te krijgen. In een huis vol kunst en dure wagens, uitgerust met de nieuwste domotica en alarmsyste­men, levert dat een hoop komische, zij het heel voorspelba­re situaties op.

Het was wellicht ijdele hoop om te verwachten dat Rowan Atkinson op gevorderde leeftijd (67) nog eens zou teruggrijp­en naar de satirisch-historisch­e taalhumor van Blackadder. Mr. Bean is wereldwijd waarschijn­lijk het populairst­e komische typetje van onze tijd, een fenomeen dat na een lange tv-carrière (15 aflevering­en die eindeloos herhaald werden) en enkele films ook scoorde op Youtube. Deze reeks staat garant voor even hapklare en universeel grappige brokken, geschikt voor alle leeftijden en culturen. Zelf heb ik maar één keer kort moeten lachen, maar ik ben dan ook nooit een fan geweest van Mr. Bean. Gelieve die ene ster (voor de visuele effecten) dus in het juiste perspectie­f te zien.

Het was ijdele hoop om te verwachten dat Rowan Atkinson nog zou teruggrijp­en naar de taalhumor van Blackadder

Karel Michiels

 ?? © ?? Rowan Atkinson haalt de slapstick en smoelentre­kkerij weer boven in zijn nieuwe comedyreek­s, Man vs bee. netflix
© Rowan Atkinson haalt de slapstick en smoelentre­kkerij weer boven in zijn nieuwe comedyreek­s, Man vs bee. netflix
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium