De Standaard

Supreme Court legt bom onder strijd tegen wapens

Amerikaans­e staten mogen het recht om in het openbaar gewapend rond te lopen niet beperken, zegt het Supreme Court. Een dreun voor wie hoopte op veiligere straten.

-

Meer dan een eeuw oud is de wet van de staat New York, die zegt dat wie een vergunning aanvraagt om een vuurwapen te dragen in het openbaar, daarvoor een ‘gegronde reden’ moet opgeven.

Net nu na de recentste bloedbaden in Buffalo en Uvalde een grote meerderhei­d van de Amerikanen om strengere wapenwette­n vraagt, slaat het Supreme Court de tegenoverg­estelde weg in. Het Hof verklaart de wet van New York ongeldig, omdat die in strijd zou zijn met het Tweede Amendement bij de Grondwet: het recht op vrije wapendrach­t.

Het arrest treft niet alleen de burgers van New York. Zeven andere staten en Washington D.C. hebben gelijkaard­ige beperkinge­n die door dit arrest ongeldig worden. Het gaat om enkele van de volkrijkst­e staten van de VS, waaronder Californië en New Jersey. Zowat de helft van de Amerikanen wordt door dit arrest geraakt.

Zes tegen drie

De zaak werd aanhangig gemaakt door twee mannen die een boete hadden gekregen wegens het dragen van een vuurwapen in het openbaar. De zes conservati­eve rechters gaven hen gelijk, de drie progressie­ve stemden tegen.

‘Het recht om wapens te dragen in het openbaar is geen tweederang­srecht, waarop andere regels gelden dan op andere grondrecht­en’, schreef rechter Clarence Thomas in zijn motivering. ‘Er bestaat geen ander grondrecht waarvoor je een bijzondere noodzaak moet aantonen.’

In een minderheid­sopinie namens de drie progressie­ve rechters schreef Stephen G. Breyer dat in de VS sinds kort meer minderjari­gen sterven door vuurwapens dan door verkeerson­gevallen. Volgens Breyer hebben staten wél het recht beperkinge­n op te leggen aan wie wapens mag kopen en dragen.

Civiele organisati­es zoals de American Civil Liberties Union (ACLU) wogen op de beslissing. De ACLU legde een bundel met opinies van rechtsgele­erden voor, die beweren dat een al te ruime interpreta­tie van het Second Amendment het veilig uitoefenen van het First Amendment (vrije meningsuit­ing en vergaderin­g) in het gevaar brengt – zeker in het huidige extreem vijandige politieke klimaat. Bovendien groeit de kans op geweld bij contact tussen politie en burgers aanzienlij­k als agenten ervan kunnen uitgaan dat iedereen gewapend is.

Clarence Thomas

New York State Rifle & Pistol Associatio­n V Bruen is het eerste arrest van het Hooggerech­tshof over wapendrach­t sinds 2010. Toen noemde het het een basisrecht om thuis wapens te bezitten.

Traditione­el velde het Hooggerech­tshof zelden arresten die haaks op de publieke opinie stonden. Maar dat lijkt nu achterhaal­d. Het uitgelekte voorontwer­p dat het recht op abortus na 49 jaar zou schrappen (die uitspraak kan ieder moment vallen) en deze bom onder alle inspanning­en voor meer gun control, wijzen erop dat het huidige hof lak heeft aan de publieke opinie. Het – sinds drie benoeminge­n door Donald Trump – uitzonderl­ijk conservati­eve hof lijkt een wenslijstj­e af te vinken.

Eric Adams, de burgemeest­er van New York, noemt de beslissing ontzet. Zijn hoofdcommi­ssaris waarschuwd­e: ‘Er verandert niets: wie illegaal een wapen draagt in mijn stad, wordt gearrestee­rd.’

De verbijster­ing is wijdverspr­eid. Het Supreme Court wordt de jongste weken al zwaar beschermd, en dat zal nog meer nodig worden.

Wanhoop

Olie op het vuur is dat het arrest werd geschreven door rechter Thomas, die al jaren ijvert voor een onbeperkt recht op wapendrach­t. Thomas is erg omstreden. Zijn vrouw Ginni heeft nauwe banden met extreemrec­hts. Ze overlegde via e-mail en sms veelvuldig met het kleine kringetje van adviseurs bij de couppoging door Trump na de verkiezing­en van 2020. Dat Thomas niettemin nog steeds in het Supreme Court zetelt, is voor velen een aanfluitin­g van de rechtsstaa­t. Eerstdaags keurt de Senaat vermoedeli­jk een nieuwe wet goed over enkele heel beperkte maatregele­n tegen wapengewel­d. Veel hebben die niet om het lijf, maar dat Republikei­nen überhaupt met die ministapje­s zouden instemmen, werd als symbolisch belangrijk gezien.

Dit arrest, dat veel grotere gevolgen heeft in de omgekeerde richting, doet dat optimisme echter omslaan in wanhoop.

Steven De Foer letteren

‘Het recht wapens te dragen is geen tweederang­srecht waaraan je extra voorwaarde­n mag koppelen’ Rechter Supreme Court

 ?? © ?? In New York kwamen de afgelopen weken nog mensen op straat voor meer controle op wapendrach­t. rtr
© In New York kwamen de afgelopen weken nog mensen op straat voor meer controle op wapendrach­t. rtr
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium