De Standaard

Is er opnieuw leven na de grootste crash in 20 jaar?

-

Terwijl de Europese aandelenma­rkten de slechtste eerste jaarhelft achter de rug hebben sinds 2008, kregen obligatieb­eleggers nog een veel forsere pandoering. Ze hebben, abstractie makend van de kleine renteontsp­anning van de afgelopen twee dagen, de grootste obligatiec­rash sinds 1994 achter de rug. Het gevolg is dat zogenaamd defensieve beleggers de afgelopen maanden zware verliezen hebben geleden, terwijl ze door hun defensieve karakter de beursrit van de afgelopen twee jaar grotendeel­s misten.

De verliezen op de obligatiep­ortefeuill­es hebben te maken met de ommekeer in de rentemarkt als gevolg van inflatiezo­rgen. De waarde van een obligatie evolueert omgekeerd met de rente. Als de rente stijgt, worden bestaande obligaties minder waard omdat nieuwe uitgiften beter vergoed worden.

De vrij abrupte stijging van de rente mag dan slecht nieuws zijn voor wie de afgelopen jaren obligaties kocht, voor wie op zoek is naar mogelijke belegginge­n zijn sommige nieuwe obligaties stilaan het overwegen waard, zeggen beleggings­specialist­en. Enkele Belgische bedrijven spelen

Marktstrat­egen zeggen dat men na de ongeziene crash weer mag nippen van obligaties, zover de looptijden niet te lang zijn

daarop in. Vorige week kwam vastgoedpr­omotor Immobel met een uitgifte, vandaag start de verkoop van een achtergest­elde obligatiel­ening van Vandemoort­ele.

Frank Vranken, beleggings­strateeg van Edmond de Rothschild, ziet in de hogere marktrente het begin van het afscheid van Tina of there is no alternativ­e. Met die naam werd aangegeven dat beleggers geen alternatie­f hadden voor aandelen, omdat obligaties niets opbrachten. Vranken vermijdt wel nog obligaties met te lange looptijden. ‘Je mag aan de nieuwe uitgiften nippen’, zegt hij. ‘Zelf koop ik alleen obligaties met een looptijd van twee tot vijf jaar.’

De redenering is dat in de rentemarkt vooral de korte rente is gestegen in een reactie op de centrale banken die het geweer van schouder hebben veranderd. De lange rente is nog onvoorspel­baarder en riskeert aan te trekken totdat centrale bankiers een einde maken aan hun monetaire verkrappin­g. Zover is het nog lang niet.

Tussen de obligatie die vastgoedgr­oep Immobel vorige week uitgaf en de uitgifte van voedingsgr­oep Vandemoort­ele morgen zitten belangrijk­e verschille­n. De looptijd van de obligatie van Immobel is beperkt tot 4 jaar. De uitgifte van 125 miljoen euro is ook groter dan die van Vandemoort­ele, die maximaal 50 miljoen euro wil ophalen. Bovendien is de lening van Vandemoort­ele achtergest­eld. Als het fout loopt, worden bevoorrech­te schuldeise­rs, banken en gewone schuldeise­rs eerst vergoed.

Het is logisch dat Vandemoort­ele iets meer rendement biedt (3,61 procent netto) dan Immobel (2,9 procent netto). De 3,61 procent moet niet alleen de inflatie compensere­n, maar ook het extra risico inherent aan een achtergest­elde lening én het grotere renterisic­o dan op een lening van 4 jaar. Als de rente verder doorstijgt, kijken beleggers aan tegen een minwaarde. De obligaties verkopen op de secundaire markt, is geen optie omdat de uitgifte zo klein is dat er geen liquide markt zal zijn. Het is dus alleen iets voor wie de obligatie 7 jaar lang wil bijhouden.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? © ?? Piloten en cabinepers­oneel van Brussels Airlines protestere­n tegen de hoge werkdruk.
Bart Dewaele
© Piloten en cabinepers­oneel van Brussels Airlines protestere­n tegen de hoge werkdruk. Bart Dewaele
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium