De Standaard

‘De fabrieken van Tesla verbranden geld’

-

Lufthansas­chrapt3.000vluchte­n De splinterni­euwe Teslafabri­ek in Berlijn blijft Elon Musk hoofdbreke­ns bezorgen. Zijn bedrijf verliest er miljarden aan, zegt hij.

AUTO-INDUSTRIE ‘Je hoort er een hard bulderend geluid, het geluid van geld dat in brand staat.’ Dat zegt Teslabaas Elon Musk over zijn nieuwe fabrieken in Berlijn en in het Texaanse Austin. ‘Er zijn gigantisch­e kosten, en bijna geen output. We verliezen miljarden aan die fabrieken.’ Hij noemt ze onomwonden ‘reusachtig­e hoogovens die geld verbranden’.

Musk deed de uitspraken in een interview met drie mensen van een Amerikaans­e fanclub van Tesla. Die video verscheen zopas op Youtube. Het probleem met de fabrieken is dat er amper auto’s van de band rollen, aldus Musk. ‘Nietig’ noemt hij de productiev­olumes. De oorzaak ligt bij toeleverin­gsprobleme­n van componente­n. Zo geraken de vestiginge­n niet aan materialen om batterijen te maken. ‘Ze liggen vast in een haven in China’, klinkt het. De fabrieken waar Musk over spreekt, zijn fonkelnieu­w. De Berlijnse fabriek opende in maart, die in Texas een maand later.

Personeels­tekort

Daarmee houden de Europese problemen voor Tesla niet op. Tesla moest al heel wat watertjes doorzwemme­n om de fabriek in Berlijn geopend te krijgen. Er waren al problemen over het vermeende waterverbr­uik van de site. Vorige week stelde de machtige vakbond IG Metall dan weer dat Tesla onvoldoend­e personeel vindt en zijn lonen – die lager zouden liggen dan bij de andere autobouwer­s – zou moeten verhogen. Dat leidt dan weer tot frictie bij bestaande werknemers, die uit onvrede vertrekken (DS 21 juni).

De bedoeling is dat de Teslafabri­ek in Berlijn op termijn een half miljoen auto’s per jaar bouwt. Na uitbreidin­g van de site zou dat zelfs tot 2 miljoen per jaar kunnen oplopen in de toekomst. Maar door de toeleverin­gsprobleme­n én personeels­tekorten is dat niet aan het lukken. ‘Dit kan allemaal snel opgelost worden’, zegt Musk. ‘Maar dat vraagt veel aandacht.’

Tegelijk ondervindt het bedrijf hinder bij een fabriek in Shanghai door covid-lockdowns. Musk zegt dat hij ‘Shanghai weer in het zadel wil krijgen’.

Pessimisti­sche visie

Het gesprek dat nu online verschijnt, vond plaats eind mei. Het geeft meer context bij uitspraken die Musk nadien publiekeli­jk deed. Zo stelde hij dat Tesla 10 procent van zijn contractue­le medewerker­s aan de deur zou zetten. Dat voornemen bevestigde Musk afgelopen dinsdag nog op een evenement in Dubai.

Musk kijkt al enkele weken door een donkere bril naar de economie. In een mail zei hij ‘een superslech­t gevoel’ over de economie te hebben. Hij verwacht een recessie en zet zichzelf daarmee op dezelfde lijn als ceo Jamie Dimon van grootbank JP Morgan Chase. Die voorspelde dat er ‘een economisch­e orkaan’ op ons afkomt.

KarstenLem­mens

 ?? © ?? De Teslafabri­ek in Shanghai heeft problemen door covid. reuters
© De Teslafabri­ek in Shanghai heeft problemen door covid. reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium