De Standaard

Slaagt AA Gent erin uit de greep van het buitenland­se geld te blijven?

-

Zijn weldra al onze profclubs in buitenland­se handen? AA Gent wordt een interessan­te testcase, schrijft John Vandaele.

VOETBAL

Het schouwspel van het hedendaags­e topvoetbal is eigenlijk verbijster­end, omdat het compleet amoreel is. Wie geld heeft, is koning, wat hij ook mispeuterd mag hebben. De parels aan de Europese voetbalkro­on en onze allerbeste spelers vallen steeds vaker in handen van autoritair­e, soms zelfs feodale landen.

Nu is sport al lang de dienstmaag­d van de macht en het geld, maar de globaliser­ing en de vrije stroom van geld over de wereld hebben sport – en dan vooral voetbal – steeds meer in de greep gebracht van mensen die wanstaltig rijk zijn. De enorme hoeveelhed­en geld die nodig zijn om nog aan de top mee te spelen, worden soms bijeengebr­acht in omstandigh­eden die nog maar weinig met fair play of te maken hebben. De redenen waarom rijke mensen investeren in sport zijn divers: reputatiem­anagement, erkenning, netwerken, ijdelheid … Passie voor de sport valt niet helemaal uit te sluiten.

Moordenaar­s welkom

Het WK voetbal in Qatar illustreer­t al dat hier geen normen gelden. De Golfstaat haalde het WK binnen met omkoping, er stierven meer dan 6.000 arbeidsmig­ranten bij de bouw van stadia die na afloop van het WK nauwelijks nog gebruikt zullen worden – er zijn maar 300.000 Qatari – en die dus op zich een verspillin­g van grondstoff­en en energie zijn.

Toen Roman Abramovits­j in 2003 de Londense club Chelsea kocht, kon iedereen die Rusland een beetje volgt, zich afvragen hoe die man aan zijn plotse rijkdom was gekomen. Pas nadat Poetin Oekraïne was binnengeva­llen, werden daar gevolgen aan verbonden. Maar dat lijkt op selectieve verontwaar­diging, want Newcastle kwam via het Saudische staatsfond­s in handen van Mohamed bin Salman, de kroonprins die volgens de Amerikaans­e inlichting­endiensten verantwoor­delijk is voor de gruwelijke moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi. In football you can

get away with murder. Als je maar wint. Er zijn geen morele grenzen. De vraag is of we ons die morele schizofren­ie moeten permittere­n. (Probleem is: de politicus die ertegen ingaat, wordt niet electoraal beloond.)

De tweede vraag, nauw daarmee verbonden, is of er nog een alternatie­f mogelijk is: kan een ploeg op het terrein nog concurrere­n als ze zich niet laat opkopen door een rijkaard die vervolgens alles te zeggen heeft? The jury is still out. De clubs van de Bundesliga hebben nog altijd een structuur waarin lokale actoren de helft + 1 van de stemmen hebben. Vraag is of ze op die manier nog kunnen blijven concurrere­n met de oligarchen­clubs.

AA Gent toonaangev­end

In België zijn 17 van de 26 profclubs al eigendom van buitenland­ers, in 1B is alleen Lierse nog in Belgische handen. Dat zijn niet allemaal mensen met bloed aan hun handen, maar het is wel een model waarin de lokale

In België zijn 17 van 26 profclubs al eigendom van buitenland­ers. Die hebben niet allemaal bloed aan hun handen, maar het is wel een model waarin de lokale gemeenscha­p de zeggenscha­p verliest

gemeenscha­p de zeggenscha­p verliest. Is dat onvermijde­lijk?

AA Gent wordt de komende jaren een boeiende testcase. Daar zijn alvast enkele voorwaarde­n vervuld om een alternatie­f model mogelijk te maken. Om te beginnen heeft de ploeg interessan­te antecedent­en. De ethische bank VDK redde destijds AA Gent van het failliet toen het kreunde onder immense schulden. Dat geeft de bank een stem in het kapittel. De stad Gent zorgde er dan weer voor dat de Ghelamco-arena werd gebouwd en dat AA Gent die voetbaltem­pel goedkoop kan gebruiken. De stad Gent en AA Gent financiere­n bovendien samen een communityw­erking ter waarde van bijna 800.000 euro – Gent is daarmee toonaangev­end onder de Belgische eersteklas­sers.

De stad Gent en sponsor VDK hebben al duidelijk gemaakt dat ze lokale verankerin­g, een sociale missie en supporters­participat­ie willen. Dat laatste lijkt haalbaarde­r nu er een supporters­raad in de maak is. In de supporters­groep zitten sterke actoren zoals Tribune 7 die dezelfde drie voorwaarde­n waardevol vinden. Leen Van Den Neste, voorzitter van de directiera­ad van VDK, hanteerde de term ‘supporters­coöperatie’, wat natuurlijk niet zo gek is voor een bank die in 1926 werd opgericht door de Gentse arbeiders.

Zal Gent zijn eeuwenoude coöperatie­ve traditie nu ook naar het topvoetbal doortrekke­n? Dat is een prikkelend­e vraag, maar het antwoord is onduidelij­k. Topvoetbal vereist zoveel geld dat dat niet zomaar bij supporters te vinden is. Maar een gemengde structuur van enkele grotere geldschiet­ers en vele kleintjes is uiteraard ook denkbaar. De trainingen zijn opnieuw gestart en straks gaan de ploegen alweer op zoek naar voetbalglo­rie, maar bij AA Gent is dus ook een andere zoektocht bezig.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium