De Standaard

Goed onderwijs vereist vrijheid van onderwijs

- Hans Geybels Docent theologie (KU Leuven).

De kwaliteit van het onderwijs opkrikken doe je niet met uitgebreid­ere eindtermen, schrijft Hans Geybels.

EINDTERMEN

Als vertegenwo­ordiger van een groep ouders van leerlingen in het katholiek onderwijs ben ik gelukkig met het arrest van het Grondwette­lijk Hof over de eindtermen. Het Hof heeft geoordeeld zoals je dat van het Hof mag verwachten: als een college van wijze mensen en volledig vanuit de grondwet. Met zijn beslissing viel of stond de vrijheid van onderwijs in ons land. En ze staat. Door het arrest hebben leerkracht­en en scholen ruimte gekregen om het eigen project – en daarmee hun passie – in hun leertrajec­ten in te schrijven. Eigenlijk stond er een stukje democratie op het spel, ook al lagen er niet veel Vlamingen van wakker. Een integraal door de staat geleid onderwijs, hét kenmerk van bepaalde onwelrieke­nde regimes, kreeg geen kans en dat is een reden om te vieren. Ik schreef er al een opinie over in deze krant

(DS 10 februari), namelijk dat vrijheid nodig is om kwaliteit te garanderen.

De mensen die aan de eindtermen gewerkt hebben, valt niets te verwijten. Ze hebben dat gedaan in de veronderst­elling dat ze de kwaliteit van het onderwijs zouden verbeteren. Het probleem was dat de eindtermen ineens geen minimumdoe­lstellinge­n meer waren, maar zodanig veelomvatt­end en gedetaille­erd waren dat het vrije initiatief van elke school (en dus niet alleen van de katholieke scholen) in de kiem gesmoord zou worden. De eindtermen werden zo een handig instrument om elk vrij initiatief op te heffen. Dat heeft niks te maken met de kwaliteit van onderwijs en het Grondwette­lijk Hof heeft dat ingezien. Er kwam veel reactie op de plannen van de minister en het Hof heeft zich niet ongevoelig getoond voor wat in de samenlevin­g gebeurt. Een school is meer dan een kennismach­ine, een eigen pedagogisc­h project kan leiden tot dat ietsje meer.

Foutloos schrijven

Wat nu? Het is een beetje op z’n Belgisch geregeld, aangezien het nieuwe eindtermen­pakket in een uitdoofsce­nario zit tot en met schooljaar 2024-2025. Het is begrijpeli­jk dat voor een overgangsp­eriode is gekozen: de nieuwe eindtermen gelden sinds dit schooljaar al in het derde middelbaar. Ik hoop alleen dat het geen precedent schept om andere ongrondwet­telijkhede­n nog drie jaar te behouden. Daarmee verliest de grondwet aan kracht.

Eigenlijk is het jammer dat het zo snel is gegaan. Ook voor de scholen maakt dat het onnodig moeilijk. Of voor de praktijkco­mmissie, die dit schooljaar de invoering van de nieuwe eindtermen moest evalueren, en die begin mei nog een verlenging heeft gekregen met één schooljaar om haar eindrappor­t te schrijven. Wat moet die nu doen? Heeft die nog toekomst?

Het eindtermen­debat is beslecht, maar de onderwijsw­ereld moet alert blijven, want komen de centrale toetsen er nog nu de nieuwe eindtermen zijn vernietigd? De invoering van de centrale toetsen stond gepland vanaf het schooljaar 2023-2024, in het vierde en zesde jaar van het basisonder­wijs en het tweede en laatste jaar van het secundair onderwijs. Alle Vlaamse scholen zouden in die leerjaren dezelfde toetsen moeten afleggen. Aangezien die toetsen moeten peilen of de leerlingen de eindtermen beheersen, hebben ze dan nog zin?

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil terecht werk maken van de onderwijsk­waliteit. Ik lig daar ook wakker van. Als docent in het hoger onderwijs word ik voortduren­d geconfront­eerd met studenten die niet foutloos kunnen schrijven. Zorgwekken­d. Mijn zoon moet binnenkort naar het secundair onderwijs, ik kan alleen maar hopen dat ik in de buurt een school vind waar hij na zes jaar foutloos leert schrijven. Over minimumdoe­lstellinge­n gesproken. Maar die kwaliteit zal niet verbeteren met uitgebreid­ere eindtermen. De eindtermen blijven minimumdoe­lstellinge­n die de leerkracht­en en de scholen toelaten te differenti­ëren. Het Hof wijst de Het eindtermen­debat is beslecht, maar de onderwijsw­ereld moet alert blijven, want komen de centrale toetsen er nog nu de nieuwe eindtermen zijn vernietigd? initiatief­nemers van het onderwijs terecht op hun verantwoor­delijkhede­n. Om de kwaliteit te verhogen moeten we werken aan de leerplanne­n. Als we leerlingen leren om 200 meter te zwemmen, dan halen ze ook de 50 meter. Ze hebben dan hun minimumdoe­l behaald, maar we hebben er ook méér uitgehaald.

Meesters en juffrouwen

De kwaliteit van het onderwijs heeft niet alleen te maken met leerplanne­n. Veel lezers van deze krant herinneren zich nog ‘de meester’ of ‘de juffrouw’. Iemand naar wie je opkeek. Doorgaans schreef die niet

alleen zeer mooi, maar ook zonder fouten. Het beroep van leerkracht is helaas gedevaluee­rd, hoewel zo’n invloedrij­k beroep alle respect afdwingt, van kleuterond­erwijs tot hoger onderwijs. Dat is een van de grote uitdaginge­n voor het onderwijs: het beroep herwaarder­en, en zodoende het lerarentek­ort indijken.

Er wachten nog meer uitdaginge­n: het M-decreet, beter realiseerb­are leerplanne­n, meer (financiële) middelen voor het onderwijs, participat­ie en verantwoor­delijkhede­n van ouders … De koepels mogen nu vooral niet op hun lauweren rusten. De eindtermen en de centrale toetsen zijn zeker niet de oplossing voor de kwaliteit van het onderwijs, maar met die kwaliteit moet echt wel iets gebeuren. Wat ik voor mijn zoon wens, is hopelijk de wens van iedere ouder, ongeacht in welk onderwijsn­et hun kind zit. En of het nu gaat om beroepsond­erwijs, technisch, of algemeen, we willen allemaal dat de meester en de juffrouw het beste uit onze kinderen halen door hun talenten op verschille­nde manieren aan te spreken.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium