De Standaard

De eerste zonnestraa­l na een pikdonkere nacht

- commentaar Bart Brinckman

Het donkerste uur beleven we net voor zonsopgang. Joachim Coens gebruikte de boutade als een soort van mantra, de gedachte hield hem in een storm van negativite­it overeind. Zaterdag hijst CD&V in Plopsaland Sammy Mahdi op het schild als zijn opvolger. Christende­mocraten zien hem als een verlosser, als een eerste zonnestraa­l na een pikdonkere nacht. Hijzelf erft een partij in vertwijfel­ing.

Mahdi zet voortaan niet alleen de lijnen uit, als communicat­iewonder neemt hij ook de rol van spits op. Meer profilerin­g en dito scherpte moeten de labyrintis­che aanpak van zijn voorganger doen vergeten. Maar of dat zal volstaan? Sinds de verkiezing­en van 2019 verloor de partij een derde van haar aanhang. De nieuwe voorzitter zal het bloeden eerst moeten stelpen vooraleer terug aan te knopen met groei. Ongetwijfe­ld wordt de koopkracht van de middenklas­se daarbij zijn eerste aanvalswap­en.

Zelf omschrijft Mahdi zich als ’besneden, gedoopt en agnostisch’. Het bewijst hoezeer het karakter van CD&V ten gronde is gewijzigd. Na de oorlog profileerd­e de partij zich als confession­eel, waarbij de christelij­ke inspiratie de link en het compromis vormde tussen boeren, werknemers en werkgevers. Het bleek een gouden formule voor een onoverwinn­elijke machtsmach­ine. Maar juist het (terecht) opgeven van dat confession­alisme maakt het voortaan lastig om tegenover andere partijen het verschil te maken.

De doodsklokk­en over CD&V luidden eerder. Een kleine 20 jaar geleden dopeerde de partij zich met de N-VA, achteraf gezien een rampzalige strategie. Een remake – zeker landelijk – lijkt uitgeslote­n. Meteen moet CD&V durven toe te geven dat ze nooit meer de leidende formatie in Vlaanderen kan worden. Dat vraagt om een schakelmom­ent. Ongetwijfe­ld bestaat er een toekomst voor een centrumrec­htse formatie die rentmeeste­rschap, personalis­me en communitar­isme tot een helder aanbod verbindt. Maar het impliceert slechts een ondergesch­ikte rol voor een partij waarvan sommige vertegenwo­ordigers zich automatisc­h als staatsdrag­end zien. Wie realistisc­he doelen stelt, ontloopt tijdig elke teleurstel­ling.

Zowel in de Vlaamse als in de federale regering maken de christende­mocraten het verschil niet. Het geeft nieuwkomer­s alleen de ruimte om zichzelf te profileren, al valt het succes voorlopig eerder tegen. De partij kan niet langer de klassieke achterban op zijn wenken bedienen. Als dan ook lokale sterkhoude­rs om opportunis­tische redenen afstand willen nemen, dreigen meer dan zeven magere jaren.

CD&V moet erkennen dat ze nooit meer de leidende Vlaamse formatie kan worden

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium