De Standaard

Commissie werkt aan noodplan om vraag naar gas te doen dalen

Om te vermijden dat lidstaten eenzijdig noodplanne­n voor gasbevoorr­ading activeren, zoals Berlijn donderdag deed, zullen experts van de 27 lidstaten hun energiebel­eid beter coördinere­n.

-

Al acht maanden buigen lidstaten en de Europese Commissie zich top na top over gezamenlij­ke maatregele­n tegen de hoge energiepri­jzen, zonder dat er veel gebeurt. Het geduld van onder meer België en Italië raakt op.

Premier Alexander De Croo maakte bij zijn aankomst op de tweede dag van de Europese top al duidelijk dat het hem hoog zat. Rusland voert volgens hem een economisch­e oorlog met Europa en zet daarbij energie in als wapen. ‘Daarom moeten we een energieblo­k vormen. Als we het elk op onszelf doen, gaan we elk apart onderuitga­an.’ De Croo liet zijn frustratie blijken over het feit dat het veel te traag gaat met de gezamenlij­ke aankoop van gas, zoals afgesproke­n op de top eind maart, of met de invoering van prijsplafo­nds als stok achter de deur tijdens onderhande­lingen met leverancie­rs.

En hij had ook een boodschap voor Duitsland, dat donderdag zonder overleg met andere lidstaten de tweede fase van zijn noodplan voor gasbevoorr­ading afkondigde: ‘Zij die het meest aarzelden over een Europese aanpak, ondervinde­n nu als eerste de gevolgen. Maar als Duitsland in de problemen komt, komen alle landen in de problemen. Daarom moeten we deze zomer samen plannen maken om de winter door te komen.’

Gas als oorlogswap­en

De sherpa’s van De Croo, de Italiaanse premier Mario Draghi en de Duitse kanselier Olaf Scholz staken tijdens de top de koppen bijeen om de ontwerpcon­clusies aan te scherpen. De Commissie krijgt andermaal de uitnodigin­g om de haalbaarhe­id van de invoering van prijsplafo­nds te bekijken ‘met onze internatio­nale partners’.

‘En nu Rusland gasleverin­gen

Het geduld van de Italiaanse premier Mario Draghi raakt op.

inzet als oorlogswap­en, nodigt de Europese Raad de Commissie uit om dringend haar inspanning­en voort te zetten om te zorgen voor een veilige energiebev­oorrading tegen betaalbare prijzen.’ Dat laat

Alexander De Croo ste is een verwijzing naar het feit dat de Commissie werk moet maken van de groepsaank­open.

Extra top?

Voorzitter Ursula von der Leyen maakte bekend dat de Commissie aan een pan-Europees noodplan werkt om de vraag naar gas te vermindere­n, in het geval van verdere onderbreki­ngen door Rusland. Ze zal dit in juli voorstelle­n aan de Europese leiders. Wellicht komt er in juli een extra Europese top specifiek gewijd aan de bevoorradi­ngszekerhe­id.

En er werd in de conclusies op aandringen van België en Italië ook een paragraaf bijgeschre­ven waarin de lidstaten beloven dat ze hun energiebel­eid, dat een nationale bevoegdhei­d is, beter op elkaar zullen afstemmen. Dat zal gaan over het opvullen van de reserves en een betere coördinati­e van onderlinge gasleverin­gen tot afspraken over grote onderhouds­werken van installati­es.

‘We zijn verplicht ons voor te bereiden op het slechtst mogelijke scenario, waarbij Europa volledig afgesloten wordt van Russische gasvoorrad­en’, zei de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, die ook grote voorstande­r is van prijsplafo­nds. ‘Europese coördinati­e is nodig om zo’n scenario aan te kunnen.’ Maar ook gisteren draaide Scholz op zijn persconfer­entie om de vraag heen of Duitsland aan zo’n groepsaank­oop wil meedoen.

Droom voor Kroatië

Goed nieuws kwam er voor Kroatië. De 27 leiders steunen het voorstel van de Commissie dat het Balkanland op 1 januari de euro kan invoeren. ‘De euro is de monetaire uitdrukkin­g van onze gedeelde lotsbestem­ming en maakt deel uit van onze Europese droom’, zei Charles Michel als voorzitter van de Europese Raad. ‘Nu wordt die droom ook waarheid voor Kroatië.’ En Von der Leyen houdt vol dat de economie van de eurozone dit en volgend jaar zal blijven groeien.

‘Zij die het meest aarzelden over een Europese aanpak, ondervinde­n nu als eerste de gevolgen’ Premier van België

Bart Beirlant

 ?? © ?? epa-efe
© epa-efe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium